Çözüme seçim molası

Akdoğan, ‘PKK’nin silah bırakmasının seçimden önce olmayacağı anlaşılıyor’ dedi

Yayınlanma: 16.04.2015 - 17:07
Abone Ol google-news

AKP, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, seçimde muhalefetin güçleneceği ve Türkiye’nin olması gereken yerde olduğu eleştirilerine karşı “yorum yapmama” yoluna gitti. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gül ile polemiğe girmeyeceklerini belirtirken, “Yorum yapmak haddimiz de değil. Abdullah Bey söylemiş, kamuoyu değerlendirsin” dedi. Akdoğan, seçime kadar PKK’nin kongre toplamasını ve silah bırakmasını beklemediklerini belirtti. Akdoğan, Avrupa Parlamentosu’nda kabul edilen “soykırım” kararı için ise “Cehalet örneği” dedi.

Akdoğan ve eski Başbakan Yardımcısı AKP Ankara Milletvekili Emrullah İşler, AKP Ankara adayları Mücahit Arslan ve Nuri Elibol ile birlikte bir grup gazeteciyle bir araya gelerek gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Akdoğan şunları söyledi:

Gül için yorum yapmadı

İçe dönük polemikler yapmıyorum, bunun da fayda getireceğine inanmıyorum. Abdullah Bey’in sözlerini yorumlamak bizim haddimiz de değil. Sayın Gül, görüşlerini söylemiştir, bunu kamuoyu değerlendirecektir.

Silah bırakma görünmüyor

Çözüm süreci seçime endekslenerek yürüyen bir süreç değil. Kendi doğası olan bir süreç. Ancak Abdullah Öcalan’ın yaptığı kongre çağrısı filan, bunun seçimden önce olmayacağı anlaşılıyor. PKK’nin Kongre toplaması, silah bırakması, bir iki ay içinde olacak gibi görünmüyor.

Çözüm neden yok

Yürüyen her projeyi beyannameye koymanın anlamı yok. Çözüm sürecinde kararlılık belli. Göz ardı etme söz konusu değil. İşin felsefesi var zaten içinde.

Ortak vatandaşlık

Yok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı var, yok çözüm süreci ibaresi yok, yok Türklük çıkarıldı yok şöyle oldu, böyle oldu. Yemek tarifi gibi bütün her şey olacak değil. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığının çerçevesi bellidir; hak ve adalete dayalı fırsat eşitliğine dayalı bir vatandaşlık. Daha önce 2023 vizyon belgesi açıklandı. Şimdi sözleşme, bu neye tekabül edecek. Bunun tezahürleri ne olacak. Anayasa bağlamında çalışılacak. 13 yıldır iktidarda olan bir partinin böyle bir muhtevayla bağlayıcı bir çerçeveyle ortaya çıkması. Bu çok değerli bir şey.

HDP’ye tepki

Silahın gölgesinde seçime girmek demokrasiye inanmamak demektir. Ağrı’dan oy aldın diyelim, buna şaibe karışır. Bu HDP’nin oylarına şaibe düşürecek bir durumdur. İllegalitedir. Silahlı adamların orada dolaşması, HDP’yi ‘örgüt partisi’ durumuna düşürür. Senin o adamları dolaştırmandır provokasyon. Sen Batı’da barıştan bahsedeceksin, doğuda terörü kullanacaksın. Bu sahtekârlıktır.

AP kararı cehalet

Büyük bir cehalet örneği tarihi, safsatalar üzerinden birşeyler yapıyorlar, bu düzeyde bir cehalet görmedik. Son dönemde Türkiye aleyhine ciddi bir negatif propaganda var. Türkiye’nin imajı ile ilgili de ciddi lobi çalışması var. Farklı sebeplerle farklı ülkelerin bu kampanyaya katıldığını görüyoruz. Son karar bunun tezahürü ama kıymeti harbiyesi yok, AB ile ilişkileri parlamentonun aldığı karara endekslemek de doğru olmaz. AP Tarih Kurumu değil, eğer bir gücü varsa, dünyanın önünde çok ciddi problemler var, o konularda bir karar alsın.

İşler: Soykırımı Ermeniler yaptı

Toplantıda konuşan Emrullah İşler, AP’de kabul edilen karar tasarısıyla ilgili şunları söyledi: “Önce 20 bin Ermeni dediler, rakam 1.5 milyona kadar geldi, 600 bin rakamı telaffuz edildi. Halbuki, Ermeni nüfusu, tüm Ermeniler 1 milyon 300 bin. Buradan 1.5 milyonluk bir soykırım çıkarılması niyeti ortaya konuyor. Ermenilerin katlettiği masum insan sayısı 521 bindir. Eğer gerçekten soykırım varsa, o soykırımı planlı bir şekilde Ermeniler yapmıştır. Arşivlerin açılmasına neden razı olmadılar? Açsınlar, ‘Biz sonuca razıyız’ diyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler