Cumhuriyet Validebağ nöbetinde

Validebağ’daki kaçak inşaata karşı günlerdir direnen yurttaşlar Cumhuriyet Bayramı’nı polis bariyerlerini bayraklarla süsleyerek kutladı. Ermenek’teki madencileri unutmayan yurttaşlar, “Sermayenin fıtratında ölüm var” dedi. Cumhuriyet, direnişi muhabir ve fotomuhabirleriyle 24 saat takip ediyor.

Yayınlanma: 29.10.2014 - 22:58
Abone Ol google-news

Üsküdar Validebağ Korusu’nun bitişiğindeki parsele mahkemenin durdurma kararına rağmen süren kaçak cami inşaatına karşı başlatılan direniş 9. gününe girdi. Polisin inşaat alanından metrelerce uzakta kurduğu çift sıralı bariyerin üstünü ve çadırlarını Cumhuriyet Bayramı nedeniyle bayraklarla süsleyen aktivistler, Karaman’da göçük altındaki madencileri de unutmadı.

Polis barikatı önüne bir masa kuran eylemciler üzerine kömür, baret ve çizme koyarak “Sermayenin fıtratında ölüm var” yazdı. Alana gelen İsmailağa Cemaati’nden tebliğciler olduklarını söyleyen sarıklı ve cüppeli üç kişi gerilime neden oldu.

Butik camiye karşı butik kafe

İstanbul İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararını “parsel numarası” farklı diyerek Üsküdar Belediyesi’ne mahkeme heyetinden gelen “kararımız nettir ve bu parsele ilişkindir” açıklaması da yeterli olmadı. Temel kazısının sürdüğü şantiye önünde nöbetini sürdüren eylemciler gün boyu şarkılar söyleyip halaylar çekti. Butik camiye karşı kurulan “butik cafe”den öğle saatlerinde kumanya dağıtıldı. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi de alana gelerek nöbete destek verdi. ÇHD İstanbul Şube Başkanı Güray Dağ, “AKP iktidarının ranta dayalı politikalarına karşı çıkmak için buradayız. Günlerdir mücadele edilen bu projenin bir başlangıç olduğu görülüyor. Bu direniş başarısız olursa Validebağ Korusu’na da girilecek. Burası deprem toplanma alanı. Validebağ’ı halkın elinden almak istiyorlar. Biz buna izin vermeyeceğiz” dedi.

 

Redhack'ten Validebağ için hack

Üsküdar Validebağ Korusu’nun yanında otopark olarak kullanılan alanın yapılaşmaya açılması nedeniyle bediyeye tepki gösteren hacker grubu Redhack, İBB’ye bağlı Anadolu Yakası Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nün resmi internet sitesini hack’ledi. Siteye giren kullanıcılar Redhack’in Validebağ mesajıyla karşılaşıyor.

 

Tebliğciler cami alanında

Validebağ’daki alana saat 15.30 sıralarında gelen sarıklı ve cüppeli 3 kişi, ellerinde kamera ile çekim yapmaya başladı. Aktivistlerin tepkisi üzerine karşılıklı tartışmalar yaşandı. Önce Ehli Sünnet TV adına geldiğini daha sonra da vatandaş olarak gözlem yapmak üzere burada bulunduğunu söyleyen soyadını açıklamayan Mücahit isimli şahıs en sonunda İsmailağa Cemaati’nden olduklarını belirtti. Tebliğci olduğunu söyleyen Mücahit isimli kişi Gezi eylemlerine de gidip İslamı anlattığını ifade etti. Tebliğci Mücahit, “Yaşam alanlarımıza saygı duymalıyız. Bu gemi batarsa hep birlikte batarız. Beni karşı taraftan görerek kızmayın. Burada cami yapılmasından memnun olmayabilirsiniz. Üsküdar’da ezan sesi duymak isteyenler de var. Buradakilerin camiye karşı olduklarını söylemiyorum. Karşı olsalar da saygı duymak zorundayız. Buraya önyargısız geldim. Provokatif hiç birşey söylemedim. Gördüğüm bu tepkiyi beklemiyordum” dedi.

Çadırlardan gelen eylemciler de tebliğciye tepki gösterdi. Araya girenler “kitleyi tutamıyoruz uzaklaşın” diyerek tebliğcilerin alandan gitmesini istedi. Tebliğciler alandan çıkana kadar tartışma ve gerginlik sürdü.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş da eyleme destek verdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler