Danıştay, kuruluşunu yasaklarla kutladı

12 Eylül zihniyeti Danıştay’da yaşıyor...

Yayınlanma: 11.05.2015 - 14:07
Abone Ol google-news

Danıştay'ın 147. kuruluş yıl dönümü törenlerine, yasak damgasını vurdu. Geçen yıl dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan ile yaşanan tartışma nedeniyle Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu’na davetiye gönderildi, ancak konuşma hakkı verilmedi.

Feyzioğlu da bu durumu protesto ederek, törene gelmedi. İkinci yasağı ise töreni izlemeye giden gazeteciler yaşandı. Danıştay yetkilileri, “Bu sene, kendi aramızda kutluyoruz. Basını almıyoruz” dedi. Ancak neden sadece TRT ve Anadolu Ajansı’nın içeri alındığı sorusuna yanıt verilemedi. Bu durumu tutanak altına alan gazeteciler, yasağa karşı dava açma kararı aldı.



Bugün saat 10:00’da Danıştay’ın 147. kuruluş yıldönümü törenleri vardı. Bu amaçla, birçok basın mensubu Danıştay’a gitti. Kurumun nizamiyesine gelen gazeteciler, kimliklerini vererek programını takip edeceklerini söylediler. Ancak kapıdaki görevliler, “Anadolu Ajansı ve TRT dışında hiçbir basını içeri almıyoruz” karşılığını verdi. Basın mensupları ise yıllardır törenlerin basına açık yapıldığını belirterek, yetkili biriyle görüşmek istediklerini söyledi. Bunun üzerine Danıştay’ın güvenlik müdürü basının karşısına çıkarıldı. Gazeteciler, güvenlik müdürüyle değil Danıştay Genel Sekreterliği’nden bir yetkilinin gelmesi gerektiğini iletti.

Bir süre beklemeden sonra Danıştay Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Faruk Ateş, kapıya gelerek, “Bu yıl kendi aramızda kutlayacağız. O yüzden basını almıyoruz” dedi. Gazetecilerin “ama TRT ve A.A içerde” demesi üzerine kararın Danıştay Başkanlığı’na ait olduğunu belirten Ateş, hızlıca içeri kaçtı.Bir grup gazeteci, içeri alınmalarına ilişkin bir tutanak tuttu ve Danıştay aleyhinde yasağın kaldırılması için dava açma kararı aldı. Danıştay’daki yasaktan nasibi Barolar Birliği Başkanı Feyzioğlu da aldı. Feyzioğlu’nun geçen yıl törende yaptığı konuşmaya dönemin Başbakanı Tayyip Erdoğan müdahale etmiş ve tartışma yaşanmıştı. Erdoğan, tartışma sonucu programı terk etmişti. Danıştay, önlem olarak bu yıl Feyzioğlu’nu konuşturmama kararı aldı. Feyzioğlu da bu durumu protesto ederek törene gelmedi.



Danıştay’ın kuruluş yıldönümü töreni programından konuşması çıkartılan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu, törene basın mensuplarının da alınmamasına tepki gösterdi. Tarafsız bir cumhurbaşkanı için mücadele edeceklerini belirten Feyzioğlu, şunları söyledi:

 “Danıştay'daki tören, bizden sonra basına da kapatıldı. Diktatöryel düzen heveslileri bilsinler ki, Türkiye Cumhuriyeti için mücadele eden on binlerce fedakar avukatı, hakimi, savcısı ve milyonlarca vatansever evladı vardır. Size şeref sözü veriyorum: Anayasadaki yeminine sadık, tarafsız bir cumhurbaşkanımız olana kadar durmadan, dinlenmeden, kimseden korkmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. Biz, bu senaryoyu yırtıp atacağız. Bu kara günleri tarihe gömeceğiz. Danıştay’ın ve Cumhuriyet’in bütün taşıyıcı kurumlarının itibarını da iade edeceğiz. Kefenimizi giydik geldik edebiyatı yaparak Türkiye Cumhuriyeti’nin kökünü dinamitleyenlere notumuz: İki borcumuz vardır: Birincisi Milletimize; çalışmak, çalışmak, daha çok çalışmak. İkincisi Allah'a can borcumuz. Onu da günü gelir, verir gideriz. Arkamızdan gelen milyonlar bayrağı devralır, bu ülkeyi diktatörlük heveslilerine elbet bırakmayız.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler