Davutoğlu koalisyon için 'zırhı' deliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda “Zırh koruyor görünüyor ama aslında hareket etmenizi engelliyor” sözleriyle Erdoğan ile bir kez daha ters düştü. Davutoğlu’nun sözleri “AKP bu konuyu koalisyon görüşmelerinde sorun yapmayacak” şeklinde yorumlandı.

Yayınlanma: 17.07.2015 - 22:52
Abone Ol google-news

4 eski bakanın (Zafer Çağlayan, Erdoğan Bayraktar, Muammer Güler, Egemen Bağış) Yüce Divan’a gönderilmesi konusunda daha önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la ters düşen ve sorun yaşayan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bir süredir bu konuda sıcak mesajlar vermesi dikkat çekiyor. Koalisyonun ilk şartının bu olmasını istemeyen Davutoğlu’nun, konunun TBMM’de çözülmesini istediği, bu noktada yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasını “hükümet” sorunu yapmamaktan yana olduğu kaydediliyor. Ancak daha önce bakanları Yüce Divan’dan kurtaran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın koalisyon tablosu nedeniyle tek başına belirleyici olamayacağı belirtiliyor. Saray kaynakları ise, yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasının önceki Meclis kararının yok sayılması anlamına geldiğini belirterek, yeni bir delil ortaya çıkmadan komisyon kurulamayacağını savunuyor.

 

‘Zırh’ mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 4 eski bakanla ilgili siyasi partilerin Yüce Divan ısrarına “Ortaçağ kıyafetlerine bakıyorsunuz, birinde zırh var, korumaya dayalı. Öbürü akıncı kıyafeti, bir cepken bir kılıç. Zırh koruyor görünüyor ama aslında hareket etmenizi engelliyor ve her an kollamanız gereken bir psikoloji var. Bu örneği vererek, siyasetteki arkadaşlarıma ‘Zırhınız, ağırlığınız olmayacak. Ağırlık olarak taşıdığınız herşey hareketinizi engeller’ diyorum” açıklaması yapması, AKP kulislerini hareketlendirdi.

 

Davutoğlu hep istedi

Başbakan Davutoğlu’nun 4 eski bakanla ilgili hep Yüce Divan’ı istediği, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tavrı nedeniyle farklı bir politika izlemek zorunda kaldığına dikkat çekiliyor. 7 Haziran sonrasında koalisyon tablosunun oluşması nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek başına belirleyici olamayacağı için Meclis’te yeni bir soruşturma komisyonu kurulabileceği kaydediliyor. Davutoğlu’nun da soruşturma önergesi verilmesi ve koalisyon ortağının da evet yönünde tavır sergilemesi durumunda bunu hükümet sorunu yapmak istemediği belirtiliyor.

 

‘Dayanak yok’ görüşü

Ancak Saray kaynakları, yeni bir soruşturma komisyonu kurulmasının önceki TBMM kararını yok saymak anlamına geleceğini belirterek, “Yeni bir komisyon kurulması için ortaya yeni delil ve bulguların ortaya çıkması lazım. Bu konuda mahkemeler de zaten kararını verdi, kovuşturmaya gerek olmadığına hükmedildi. Bu aşamadan sonra neye dayanarak yeni bir soruşturma komisyonu kurulacak?” görüşünü dile getirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler