Deliller Meclis'te

4 bakana soruşturma yapılmasına izin verilmesi halinde soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek, dava açılırsa Yüce Divan yolu görünecek.

Yayınlanma: 19.12.2013 - 22:16
Abone Ol google-news

Rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasını yürüten savcılık yetkilileri, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar hakkında “gereğinin yapılması” için delil ve dokümanları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderdiklerini belirttiler. TBMM’ye iletilen bilgi notunda soruşturma kapsamında gerçekleştirilen fiziki ve teknik takip ve aramalar sonucu 4 bakan hakkında elde edilen ve suç unsuru taşıdığı tespit edilen delillere yer verilirken, 4 bakan hakkında soruşturma açılıp açılmayacağına TBMM’nin karar vereceği ifade edildi.

Gereği yapılsın dahi denilemiyor

Savcılık yetkilileri, operasyonun gerçekleştirildiği 17 Aralık’tan itibaren isimleri gündeme gelen 4 bakanla ilgili TBMM’ye gönderilen yazının fezleke olmadığını, soruşturma kapsamında suç unsuru taşıdığı tespit edilen delillerle ilgili bilgi notu olduğunu ifade etti. Yetkililer, yasa gereğince bakanlar hakkında herhangi bir soruşturma yapamadıklarını, soruşturma izni isteyemediklerini, fezleke düzenleyemediklerini ve gönderilen bilgi notunda “gereği yapılsın” dahi denilemediğini kaydederek, anayasanın 100. maddesi gereğince TBMM üye tam sayısının en az onda birinin vereceği önerge sonucu bakanlar hakkında soruşturma yapılabileceğini söylediler.

Yüce Divan’da yargılanabilirler

TBMM’nin 4 bakan hakkında soruşturma yapılmasına izin vermesi durumunda 4 bakan hakkındaki soruşturma Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülecek. Soruşturma sonunda haklarında iddianame düzenlenerek dava açılması durumunda da Yüce Divan yolu görünecek.

 Çağlayan’ın evinde arama yapılamadı

Soruşturma kapsamında gözaltına alınan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın oğlu Kaan Çağlayan’ın evinde arama yapılamadığı ortaya çıktı. Savcılık, operasyondan bir gün önce Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvurarak şüpheliler hakkında arama kararı aldı. Ancak babası Zafer Çağlayan ile aynı apartmanda oturan Kaan Çağlayan’ın evinin bakanın üzerine kayıtlı olması nedeniyle arama gerçekleştirilemedi. Kaan Çağlayan’ın evinde arama yapılamadığından evde suçtan elde edilen nakit para olup olmadığı da belirlenemedi.

10 milyon lirayı aşkın para

Edinilen bilgiye göre, sanatçı Ebru Gündeş’in eşi Reza Zarrab’ın örgüt lideri olduğu iddia edildiği soruşturma kapsamında yapılan aramalarda toplam 10 milyon TL’yi aşkın nakit para ele geçirildi. Bu paranın 1.5 milyon TL’sinin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oğlu Barış Güler’den, 4.5 milyon dolarının da Halk Bankası Genel Müdürü Süleyman Aslan’dan ele geçirildiği kaydedildi. Zarrab’ın sahte belgelerle gerçekleştirdiği hayali ihracat ve kara para aklamak için 137 milyon lira rüşvet dağıttığı öne sürülerek, Egemen Bağış’a gönderdiği bir mailde “Bugüne kadar komisyonlar için toplamda 32 milyon Avro verdim” dediği tespit edildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler