Devler ifadeye çağrıldı

İthal cep telefonu, bilgisayara vergi getirmeyi planlayan hükümet yabancı üreticilerin ifadesini aldı. Üreticiler geçen hafta Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri ile görüştü. Firmalara ülkelerinde üretim yaparken destek alıp almadıkları soruldu.

Yayınlanma: 09.03.2015 - 06:20
Abone Ol google-news

Hükümetin geçen yılın sonunda ithal cep telefonu, bilgisayar gibi elektronik eşyalara ek vergi getireceğini açıklamasından sonra bu alandaki çalışmalara da hız verildi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı geçen hafta içinde yabancı üreticileri Ankara’ya ifadeye çağırdı. Daha önce üretici firmalardan ülkelerinde devlet desteği alıp almadıkları ile ilgili yazılı bilgi isteyen bakanlık daha sonra firmaları sözlü görüşlerine de başvurdu.

Firmaların çoğu Ankara’daki toplantıya ticaret ateşeleri, konsolosluk yetkilileriyle birlikte katıldı. Türkiye’de şu anda Türkiye’de ürünleri en fazla satan markalar arasında Apple, Samsung, HTC, LG, Huawei, Lenovo, HP yer alırken bu şirketlerin çoğunun yetkililerinin Ankara’daki toplantıya katıldığı belirtiliyor.

Üreticilere göre ithal ürüne vergi gelmesi en fazla tüketiciyi vuracak. Daha pahalıya telefon almak zorunda kalacak.

2014’te Türkiye 15 milyon 309 bin civarında cep telefonu ithalatı yaparken, yerli üretim miktarı ise bir milyon 72 bin civarında kaldı. Türkiye’de özellikle akıllı cep telefonu üretmek vergi mevzuatındaki düzenlemeler yüzünden ithal ürünlere göre yüzde 20-25 daha yüksek maliyetler oluşmasına neden oluyor. Yapılacak düzenleme ile ithal ürünlerin fiyatlarının en az bu oranda artması bekleniyor.

Günümüzde elektronik cihazların büyük bir çoğunluğu Çin, Tayland ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkelerinde üretiliyor. Bu yüzden yapılacak düzenleme özellikle Çin ve Uzakdoğu’dan gelen ürünleri etkileyecek. Yapılan anlaşmalar gereği Avrupa Birliği ülkelerinde üretilen cihazların bu düzenlemeye tabi tutulmaması bekleniyor.

Tüketiciye zam olarak yansır

HTC Türkiye Ülke Müdürü Canan Taşar, Ankara’daki toplantıya HTC yetkililerinin katıldığını belirterek, ithal ürüne vergi konulması ile asıl darbeyi tüketicilerin yiyeceğini söyledi. Taşar, “İthal ürüne ek vergi getirileceği söylenince bizim merkez çok şaşırdı. Başka bir ülkede böyle bir uygulama yok. Bu direkt tüketiciyi cezalandıracak bir uygulama olur. Biz üretim yaparken hükümetten hiçbir destek almadığımızı ilettik. Umarız böyle bir karar alınmaz. Böyle bir karar tüketiciye zam olarak yansır. Eğer böyle bir gergi gelecekse seçim sonrasını bulur” dedi. Taşar dolar kurunun 2.60 TL’nin üzerine çıkmasının da gelecek dönemde cep telefonu fiyatları üzerinde olumsuz etki yapacağını belirterek, “Yeni fiyat ayarlaması yapmak durumunda kalacağız. Bu yıl içinde HTC’nin 6-7 yeni modeli Türkiye pazarına gelecek. Türkiye’de en çok beğenilen modellerimiz HTC M8, Desire 820 ve 816 oldu. Nisan ayı gibi Türkiye’ye getirmeyi planladığımız M9 modelimiz de çok beğenilecek” diye konuştu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler