TİM Başkanı'ndan açıklama

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankasının yapmış olduğu iki çalışmanın da bilimsel bir çalışma olarak değil, gerçeğe bir cepheden bakan teknik bir çalışma olarak gördüklerini bildirdi.

Yayınlanma: 18.11.2009 - 16:03
Abone Ol google-news

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Merkez Bankası'nın yaptığı "Dış Ticarette Küresel Eğilimler ve Türkiye Ekonomisi" ve "Türkiye İmalat Sanayin İthalat Yapısı" araştırma bulgularına katılmadıklarını belirterek yazılı bir açıklama yaptı. Yapılan iki çalışmanın da bilimsel bir çalışma olarak değil, gerçeğe bir cepheden bakan teknik bir çalışma olarak gördüklerini ifade eden Büyükekşi, "Aksi takdirde matematik kullanılarak yapılan her çalışma bilimsel olurdu. Merkez Bankası'nın ekonomistleri ve uzmanları eldeki verilere bakarak kendi cephelerinden Türkiye'nin dış ticareti için yorum yapmışlardır. Ancak söz konusu yorumların dayandığı gerekçeler ve zaman serisi Türkiye'nin ihracatının içinde bulunduğu sorunları çözecek bir yetkinlikte olmadığı gibi herhangi bir teşhiste koyamamıştır" açıklamasını yaptı.

1994-2004 verilerine bakılarak yapılan bir çalışmanın, Türkiye'nin dış ticaretinde asıl değişimin başladığı 2005 sonrası gelişmeleri görememekte olduğunu kaydeden Büyükekşi, "Bir örnek vermek gerekirse, ihracatta dışa bağımlılık, yani ithal hammadde kullanımının artmasının hangi sebepten kaynaklandığını pratikte çözemeyen ama eldeki veriler ışığında hem sanayiciye hem de ihracatçıya haksız yere eleştiren kestirme sonuçlar çıkarılmıştır" şeklinde konuştu.


Yapılan tutum bilimsellikle bağdaşmıyor

Büyükekşi, TİM olarak, bugünkü Merkez Bankası yönetiminin aldığı cesur kararlardan dolayı her zaman kutladıklarını, diğer yandan ise geçmişte yapılan hataların da matematiğin marifeti ile örtülmemesi gerektiğini kendilerine hatırlatmak istediklerini bildirdi. Büyükekşi, daha önce uygulanan para ve kur politikalarının ithal hammaddeyi ve dışa bağımlılığı ciddi bir şekilde arttırdığının görmezden gelinerek, söz konusu sebebin sanki bağımsız bir şekilde kendiliğinden oluyormuş, kaliteli yerli üretim yokmuş gibi gösterilmesinin bilimsellikle bağdaşacak bir tutum olmadığını kaydetti.
Büyükekşi açıklamasına şöyle devam etti:

"İki çalışmada da öne çıkan bariz hatalar ve malumun ilanı elbisesine sokulmak istenen niyetler dünkü toplantıda ortaya çıkmış bulunmaktadır. Merkez Bankası'nın bu çalışmaları yaparken, sadece 145 firma ile değil, son beş yılda en çok ihracat yapan ilk bin ihracatçı firma ile ilgili bilimsel çalışmalar yapan ihracatçıların temsilci Türkiye İhracatçılar Meclisinden görüş almamış olmasını ve kamuoyuna açıklamadan önce neden konunun asıl tarafı olan ihracat cephesi ile paylaşmadığını merak ediyoruz. Özetle, Merkez Bankası gibi saygın bir kurumun yaptırdığı çalışmanın herkes tarafından ciddiyetle dikkate alınacağı malumdur.

Hal böyle iken, Merkez Bankası'nın kamuoyuna paylaştığı çalışmaların hem zaman serileri hem örneklem grupları hem de dayandıkları hipotezler gerçekten kopuk olmamalıdır. Bilimsel çalışmalar, sorunlara çözüm için yapılmaktadır. Dolayısıyla söz konusu iki çalışmanın da bu bağlamda bir beyin jimnastiğinden öteye geçmeyen ve daha önceki politikaların rakamsal yansımaları olduğu izlenimi bizde uyanmıştır."

Açıklamada, TİM olarak her iki konuda da üniversitelerle işbirliği yapacaklarını konuyla ilgili raporlar hazırlatarak kamuoyu ile paylaşacakları bildirildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler