'Türkiye'ye güçlü sinyal'

Azerbaycan'ın son dönemde Rusya, İran ve Bulgaristan ile yaptığı gaz anlaşmalarının "Türkiye'ye güçlü bir sinyal" olarak yorumlandı.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 07:17
Abone Ol google-news

ABD'li düşünce kuruluşu Jamestown Foundation tarafından yayımlanan Eurasia Daily Monitor, Azerbaycan'ın son bir ayda Rusya, İran ve Bulgaristan ile gaz anlaşmalarını yaptığına dikkat çekerken Şah Deniz ile ilgili Türkiye ile yaşanan sıkıntıların giderilemediğini belirtti. Dergi, "Azerbaycan alternatif gaz rotalarını arıyor. Ankara'ya güçlü bir sinyal gönderiyor" ifadesini de kullandı.

Merkezi Washington'da olan Jamestown Foundation tarafından yayımlanan Eurasia Daily Monitor'da yer verilen "Azerbaycan alternatif gaz rotalarını arıyor. Ankara'ya güçlü bir sinyal gönderiyor" başlıklı makalede Azerbaycan Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in 13 Kasım'da Bulgaristan ziyareti sırasında yaptığı "Kaynaklarımızı farklı güzergahlardan ihraç etmek istiyoruz" yönündeki sözlerine dikkat çekildi. Aliyev'in, Bulgaristan ile Azeri gazının Karadeniz'den ihraç edilmesine ilişkin bir anlaşmayı imzaladığına işaret edilen makalede, Bakü'nün son bir ayda ayrıca Rusya ve İran ile anlaşmalar yaptığı anımsatıldı.
 

'Türk güzergahına bağımlığını azaltma planının işareti'

Analistlerin, son gelişmelerin, Bakü'nün ihracat seçeneklerini çeşitlendirme ve Türk güzergahına olan bağımlılığını azaltma planlarının bir işareti olarak algılandığının kaydedildiği makalede, oysa 1990 yıllarının çoğunda Azerbaycan'ın zengin enerji kaynaklarının ihracatını Türk güzergahına bağladığı belirtilerek şöyle devam edildi: "Azerbaycan'ın stratejik ortağı Türkiye en güvenilir transit rotası olarak görülüyordu, böylece Bakü'nün Rusya'ya olan bağımlılığı azaltılabilirdi. Bu stratejik vizyonun sonucunda Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol ve Bakü-Tiflis-Erzurum gaz boru hatları geliştirildi. Daha sonra bu güzergahını daha da güçlendirmek amacıyla, Bakü-Kars demiryolunun inşaatı lanse edilerek ve Şah Deniz'deki Azeri gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasına ilişkin müzakereler başlatılarak yeni adımlar atıldı. Maalesef, bu noktada ilerleme durdu."

'Ankara'nın fiyat önerileri Bakü'de tatmin edici bulunmadı'

Eurasia Daily Monitor, yürütülen müzakerelere rağmen Türkiye ile Azerbaycan arasında Şah Deniz gazının transit koşulları ile ilgili bir mutabakat sağlanmadığına işaret ederken "Anlaşmazlık, Ankara'nın talep ettiği transit ücretler ve Azeri gazı alımı için önerdiği fiyatlara odaklanıyor. Ankara'nın fiyat önerileri Bakü'de tatmin edici bulunmadı" diye yazdı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'in Ekim ortasında sarfettiği "Azerbaycan'ın gaz ihracatı için alternatif rotalarını aramaya başlayacağı" sözlerine de dikkat çekildiği makalede şöyle devam edildi: "Son gelişmeler, Bakü'den Ankara'ya Azerbaycan'ın, gaz fiyatları ve transit ücretlerine ilişkin Türk-Azeri müzakerelerinde bir mutabakatın sağlanmasını sonsuza dek beklemeye istekli olmadığına ilişkin güçlü bir sinyal gönderiyor. Azerbaycan hükümeti açısından gaz, her şeyden önce ticari bir anlaşma. Azeri gazını, iyi bir fiyat paketi önerenler alır. Türkiye ile ihtilaf, Nabucco boru hattının kaderine ilişkin soru işaretlerini de yaratıyor." Makalede Azeri gazının, Nabucco'nun başarılı uygulaması için esas olduğu vurgulanırken de "Nabucco gazı olmadan Nabucco'nun başlaması beklenmiyor" denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler