'TETAŞ bayramdan önce karar verecek'

Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral ihale değerlendirme raporunu dün TETAŞ'a gönderdiklerini belirterek, TETAŞ Yönetim Kurulu'nun bayramdan önce kararını vereceğini açıkladı.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 10:07
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Petrol LPG ve Doğal gaz Piyasaları Konferansı" öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gazetecilerin nükleer santral ihalesine ilişkin son durumu sormaları üzerine, Yıldız, "Danıştay'ın yönetmeliğiyle ilgili maddeleriyle ilgili yürütmeyi durdurma kararından sonra bizde temyize gitme kararı almıştık. Bize TETAŞ'tan gelen gerek komisyon kararıyla ilgili getiri, gerekse yönetim kurulu kararını tekrar Enerji Bakanlığı olarak değerlendirdikten sonra dün itibariyle TETAŞ'a geri gönderdik. TETAŞ yönetim kurulu bu son gelişmeler toplayacak, değerlendirecek zannediyorum. Bayramdan önce toplanıp Yönetim Kurulu olarak kararını alacaktır" dedi. Ayrıca TETAŞ'a gönderdikleri yazıda her hangi bir talepte bulunmadıklarını belirten Yıldız, "Enerji Bakanlığı'na ilgili ilişkili bağlı kurumlar olsa da, her kurum kendi içerisinde Yönetim Kurulu'yla karar verecektir" dedi.

Bir gazetecinin "24 Kasım'a kadar TETAŞ'tan bir karar çıkmazsa iptal edildiği anlamına gelip gelmediğini" sorması üzerine Yıldız, o zamana kadar bir kararın çıkacağını söyledi.
ABD'nin Eski Türkiye Büyükelçisi Mark Paris'le görüşmesinin hatırlatılması üzerine, Yıldız, "Dün akşam görüştük, basınla paylaşma fırsatımız olmadı çok yoğun bir program vardı. Hem bölgeyle ilgili değerlendirmeleri yaptık hem de ara ara yaptığımız gelişmeleri değerlendirdik" cevabını verdi.

"İran'ın uranyumu Türkiye'ye verme konusunda bir takim reddi söz konusu bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Yıldız, "Biz talep karşısında bizim yapabileceklerimizi konuşuyoruz. Getirin uranyumunuzu biz salkıyalım, alıkoyalım diye bizden bir talep yok. Birleşmiş Milletlerden veya Uluslar arası Atom Enerji Kurumu'ndan veya İran'dan yani taraflardan Türkiye'nin yapabilecekleriyle ilgili herhangi bir talep gelmesi halinde Türkiye bunu değerlendirecek" dedi.

Nabucco Projesi'yle ilgili yöneltilen soru üzerine ise Bakan Yıldız, "7-8 milyar euroluk bir rakamdan bahsediyoruz. Bunların tabii ki finansı hali hazırda. Hadi orda para var gidip alalım diye olmuyor. Uluslararası projelerdir. Orta ve uzun vadeli projeler sınıfındadır. Fakat Nabucco AB'nin arz güvenliğiyle ilgili probleminin çözümünün bir parçası olacaktır. Ama 3 yıl içerisinde ama 5 yıl içerisinde. Türkiye'de Nabucco National ile alakalı milli şirketin kurulması ilk altı ay içerisinde duyurulmuştu. Bizim açımızdan bir problem yok. Katılımda bir sıkıntı yok. Ancak Nabucco gibi Güney Akım gibi Türkiye'nin üzerinden geçecek petrol ve boru hattıyla ilgili projeler küçük projeler değildir. Bunları sabırla belli bir zamana yayarak yapmamız gerekmektedir" diye konuştu.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler