Merkez Bankası faizi çeyrek puan indirdi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 6.75'ten yüzde 6.50'ye, borç verme faiz oranını ise yüzde 9.25'ten yüzde 9'a indirdi. Kurul'un bugünkü 0.25 puanlık indirimiyle birlikte, 13 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirimi 10.25 puana ulaştı.

Yayınlanma: 19.11.2009 - 17:08
Abone Ol google-news

Para Politikası Kurulu'nun bugün gerçekleştirilen Kasım ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, üyeler Erdem Başçı, Burhan Göklemez, Turalay Kenç, İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada, gecelik borçlanma faiz oranlarının yüzde 6.75'ten yüzde 6.50'ye, borç verme faiz oranının ise yüzde 9.25'ten yüzde 9'a indirildiği bildirildi.

Bu arada Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde Bankalar arası Para Piyasası'nda saat 16.00-17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 2.75'ten yüzde 2.50'ye, borç verme faiz oranı ise yüzde 12.25'ten yüzde 12'ye düşürüldü.

Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8.25'ten yüzde 8'e indirildi.


13 ayda 10.25 puan indirildi

Kurul'un bugünkü 0.25 puanlık indirimiyle birlikte, 13 ayda gecelik borçlanma faiz oranındaki toplam indirimi 10.25 puana ulaştı. Kurul, geçen yıl Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında 0.5'er puanlık artırımlarla gecelik borçlanma faiz oranını yüzde 16.75'e yükseltmiş, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında faizi bu düzeyde tutarken, Kasım ayından itibaren indirimlere başlamıştı. Kasım ayında 0.5 puan, Aralık'ta 1.25 puan ve bu yılın Ocak ayında 2 puan, Şubat'ta 1.5 puan, Mart'ta 1 puan, Nisan'da ise 0.75, Mayıs'ta, Haziran'da, Temmuz'da, Ağustos'ta, Eylül'de 0.5, Ekim'de 0.5 puan düşürülen gecelik faiz yüzde 6.75'e inmişti. Bugünkü indirimle birlikte gecelik borçlanma faizi yüzde 6.50'ye kadar çekildi.


"İstihdam koşullarının iyileşmesi uzun zaman alacak"

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, son dönemde açıklanan verilerin, Kurul'un iktisadi faaliyette gözlenmekte olan toparlanmanın yavaş ve kademeli olacağına ilişkin görüşünü teyit ettiği belirtilerek, dış talep ve yurt içi yatırım talebinin zayıf seyrini sürdürdüğü ifade edildi. Açıklamada, "Bunun yanı sıra, tüketim talebi ikinci çeyrekte sergilediği kayda değer yükselişten sonra daha zayıf bir seyir izlemektedir. İstihdam koşullarının kalıcı olarak iyileşmesinin uzun zaman alacağı anlaşılmaktadır. 2010 yılının ortalarına kadar baz etkisi nedeniyle enflasyonda dönemsel artışlar gözlenebilecekse de, yurt içi kaynak kullanımının ve dolayısıyla enflasyonun düşük seyrini koruyacağı tahmin edilmektedir. Bu çerçevede Kurul, para politikasına dair Enflasyon Raporu'nda sunulan görünümün değişmediğini ifade etti" denildi.


"Faiz indirimlerinin etkisi kredi piyasasını olumlu etkiledi"

2008 yılı Kasım ayından bu yana sürdürülen faiz indirimlerinin etkisi ve küresel risk algılamalarındaki iyileşmenin desteği ile kredi piyasasında olumlu gelişmeler gözlenmeye başladığı vurgulanan açıklamada, küresel ekonomideki sorunların henüz tam olarak giderilememiş olduğunu ve toparlanmanın gücüne ilişkin belirsizliklerin devam ettiğini dikkate alan Kurul'un, para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzun bir süre koruması yönündeki görüşünü teyit ettiğinin altı çizildi. Açıklamada, Kurul'un, bundan sonraki faiz kararlarının verilere ve gelişmelere bağlı olacağını belirttiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler