"Üçüncü intifadayı ilan ederiz" tehdidi

Batı Şeria'da yönetimi elinde bulunduran El Fetih yetkilileri, İsrail'e karşı "üçüncü intifadayı ilan etme" tehdidinde bulundu. El Fetihli yetkililer, bu kararlarına, İsrail'le barış görüşmelerinin başarısızlığa uğramasının neden olduğunu belirttiler.

Yayınlanma: 20.11.2009 - 13:44
Abone Ol google-news

İsrail'in Arap kentlerinden Nasıra'da yayımlanan Hadis El-Nas adlı Arap gazetesi, adını vermediği El Fetih Merkez Komitesi üyelerinin bu konudaki açıklamasını yayımladı. İsrail basınına da yansıyan habere göre, El Fetihli üyeler, geçen Ağustos ayında Beytüllahim'de yapılan El Fetih'in 6. kongresi sırasında hareketin böyle bir kararı uygulamaya geçirmek istediğini dile getirdiler.

Bir El Fetih komite üyesi Hadis El-Nas'a yaptığı açıklamada, İsrail'e karşı daha önce 2000 yılındaki halk mücadelesinin aksine, üçüncü intifadada hareketin silahlı mücadeleyi ve ateşli silah kullanımını kabul etmediğini vurgulayarak, böyle bir mücadelenin ülke çapında yaygın bir temel bulacağını da belirtti.

Aynı yetkili, "Filistinlilerin binlercesinin her gün sokaklara dökülüp, işgale ait yerleşimlerin yanında, insani kuşatma gerçekleştirip, işgalin sona ermesi çağrılarıyla gösteriler yapmasını istiyoruz" dedi.

Habere göre, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas da mücadelenin şiddete dönüşmemesi koşuluyla prensipte böyle bir karara onay verdi.

Filistinli kaynaklara göre, Abbas, Filistin Yönetimi başkanlığından ayrılıp, aynı zamanda bu yıl sonuna dek Filistin Yönetimi'ni lağvederek, böyle bir harekete imkan verecek ortamı hazırlayabilir.

 

Bileyn ve Naalin'deki gibi mücadele

Öte yandan, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı, yerleşimlerdeki inşaatların devam ettiği sürece İsrail ile barış görüşmelerinin olmayacağını yineleyerek, halkının işgale karşı yeni tip bir mücadele yöntemi benimseyebileceğini belirtti.

Abbas, BBC'nin Arapça bölümüne verdiği demeçte, "Bileyn ve Naalin'de insanların her gün yaralandığı gibi, değişik mücadele yöntemleri vardır" diye konuşarak, bu mücadele yöntemine destek verdiğini dile getirdi.

Abbas ayrıca, Hamas'ın hep direnişin öneminden bahsettiğini belirtmesine karşın, "Hamas'ın direnişi nerede? Peki niye şimdi hiçbir direnişte bulunmuyorlar? Onlarla İsrail arasında ateşkes var. Gazze'deki savaştan bu yana Hamas hiçbir direniş hareketinde bulunmadı" dedi.

İsrail parlamentosunun (Knesset) Arap milletvekillerinden, El Fetih ve Filistin Yönetimi ile yakın ilişkileri bulunan bir milletvekilinin de Batı Şeria'daki Bileyn, Naalin gibi köylerdeki, şiddet içermeyen duvar karşıtı gösterilere işaret ederek, bu tür direniş yönteminin halkın direniş mücadelesini ateşleyebileceğini ifade etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler