Yağışlar felaket getirdi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım,içinde 18 kişinin bulunduğu yolcu otobüsüyle ilgili olarak "Mahsur kalan araca 1.5 kilometre yaklaştık. Aracın şoförünün moralinin yerinde ve yolcuların durumunun iyi olduğunu söyledi" dedi. Dağcılık kulubü üyesi 3 kişi, mahsur kalan 18 kişiye ulaştı.

Yayınlanma: 21.11.2009 - 08:15
Abone Ol google-news

Rize-Erzurum karayolunun İkizdere-İspir arasında kalan 2 bin 600 rakımlı Ovit Dağı'nda kar yağışı akşam saatlerinde etkisini artırdı.

Çamlık mevkisinde çığ düşmesi sonucu yol ulaşıma kapandı.

Bölgede mahsur kalan 2 yolcu otobüsü ve 3 kamyon mahsur kaldı. 30 yolcusu bulunan otobüs ile kamyonlara ulaşıldı. 33 kişinin sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi.

İçinde 18 kişinin bulunduğu bildirilen yolcu otobüsünün Ovit Dağı'nda çığ altında kaldığı açıklandı. Bölgeye 'DAK' timi gönderildi. Kurtarma çalışmalarına katkı sağlamak amacıyla Diyarbakır'dan da bir helikopter istendiği bildirildi.

Genelkurmay Başkanlığı bir arama-kurtarma helikopteri görevlendirirken; Erzurum Sivil Savunma Arama Kurtarma Birlik Müdürlüğü'nde görevli 10 dağcı da otobüsü arama çalışmalarına katılmak üzere bölgeye hareket etti.

Erzurum İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bölgeye sağlık ekibi, Kızılay Şube Başkanlığı da 50 kişilik iaşe ve battaniye gönderdi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, yolcularla sürekli irtibat halinde olduklarını ve sağlık durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Vali Hacımüftüoğlu, etkili olan tipinin kurtarma çalışmalarını olumsuz etkilediğini belirterek, “Otobüse yaklaşık 4 kilometre kaldı, çalışmalar devam ediyor” dedi.

Rize yönünden bölgeye gelen ekipler, tipi ve çığ düşmeleri nedeniyle zaman zaman çalışmaları durdurmak zorunda kalırken, İspir tarafından yola çıkan ekiplerin, midibüse daha yakın olduğu belirtildi.

Çoğunluğu Atatürk Üniversitesi İspir Meslek Yüksekokulu (MYO) öğrencisi olan mahsur kalanlardan bazılarının yakınları da, kurtarma çalışmalarının yürütüldüğü Karayolları 103 Şube Şefliği'ne bağlı Çamlık Bakımevi'nde oluşturulan kriz merkezine geldi.

Midibüste mahsur kalanlardan İspir MYO öğrencisi Zafer Mutlu'nun amcası Cevdet Mutlu, yeğeniyle görüştüğünü ve durumunun iyi olduğunu öğrendiğini belirterek, ''Bir an önce kurtarılmalarını bekliyoruz'' dedi.

Ovit Dağı'nda mahsur kalan midibüsü aramak üzere İspir ilçesinden yola çıkan 5 kişiden 3'üne ulaşıldı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ovit Dağı'nda mahsur kalan midibüse ulaşılması çalışmalarıyla ilgili olarak, ''Özel kuvvetler, AKUT ekipleri bölgeye ulaşmaya çalışırken, diğer yandan da Karayolları ekipleri her 2 istikamette de bölgeye ulaşmaya çalışıyor'' dedi.

Bakan Yıldırım, çığ düşmesi sonucu 18 kişinin bir midibüs içinde mahsur kaldığı İkizdere-İspir kara yolunun Ovit Dağı'na gitmek üzere Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir ile geldiği Trabzon Havaalanı'nda gazetecilere açıklama yaptı.

Bakan Yıldırım, 18 öğrencinin İspir'den Rize'ye hareket etmek üzere yola çıktılarını belirterek, ''Gümüşhane güzergahı kullanılması gerekirken, akşam 17.00 ile sabah 07.00 saatleri arasında mevsim şartlarına göre kapalı olması gereken Ovit güzergahını kullandılar. İspir'e 35, İkizdere'ye 30 kilometre mesafede Sivrikaya mevkisinde çığ düşmesi sonucu mahsur kaldılar'' diye konuştu.

Olay haber alınır alınmaz Karayolları ekipleri, Erzurum ve Rize Valilikleri, bütün ekipler, kamu ve sivil imkanlar, Genelkurmay'a ait ekipler dahil olmak üzere kurtarma çalışmalarına başlandığını ifade eden Bakan Yıldırım, şunları söyledi: ''Halen de bu çalışmalar devam ediyor. Şu anda Rize-İkizdere istikametinde 2-3 kilometre, Rize-İspir istikametinde de 5-6 kilometrelik bir bölgede çalışmalar sürüyor. Bölgede çığ tehlikesi de var. O yüzden gündüz helikopterler birkaç deneme yaptılar, fakat çığ riskini artırmamak için bu denemelerden vazgeçtiler. Operasyona ara verdiler. Özel kuvvetler, AKUT ekipleri bölgeye ulaşmaya çalışırken, diğer yandan da Karayolları ekipleri her 2 istikamette de bölgeye ulaşmaya çalışıyor.''

Bakanlar Yıldırım ve Demir, daha sonra kara yoluyla Ovit'e hareket etti.

Öten yandan, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Vali Hacımüftüoğlu'nu telefonla arayarak, kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi aldığı öğrenildi.

 

Trabzon'da toprak kayması: 2 ölü

Trabzon da ise yağış nedeniyle toprak kayması yaşandı. Değirmendere Mahallesi Acele Sokak'ta bulunan 2 katlı evin üzerine sabah saatlerinde yamaçtan kopan kaya parçaları düştü.

Olayda Turan Kurt (58) ile eşi Ayşe Kurt (55) hayatını kaybetti.

Trabzon Valisi Recep Kızılcık, il genelinde etkili olan sağanak sonrasında 2 kişinin hayatını kaybettiğini, tedbir amacıyla 26 evin boşaltıldığını bildirdi.

Yomra ilçesinden geçen derenin taşması sonucu tahribat meydana gelen yolun trafiğe kapandığını belirten Kızılcık, şunları kaydetti:
''Karayolları, Özel İdare ve DSİ ekiplerimiz kapanan devlet kara yolları ile köy yollarını açma ve olabilecek yeni tahribatları önleme çalışmalarına ve olabilecek yeni tahribatları önleme çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Düzköy ilçesinin Çiğdemli köyünde 6 dairelik iki bina tamamen yıkıldı ve 2 araç toprak altında kaldı. Ayrıca ilçenin Çiğdemli köyünde heyelana maruz kalması muhtemel 20 ev, Çayırbağı beldesinde 3 ve Çal beldesinde 3 ev olmak üzere toplam 26 ev boşaltıldı. Köyde can ve mal kaybı olmaması için tüm tedbirler alındı.''

Bu arada, kaya düşmesi sonucu iki kişinin yaşamını yitirdiği Kaymaklı Mahallesi'nde aynı türde yaşanabilecek muhtemel olayları önlemek amacıyla toplam 67 kişinin yaşadığı 7 bina da boşaltıldı.

 

Giresun'da heyelan

Giresun'un Yağlıdere ilçesinde, heyelan nedeniyle bir evde aynı aileden 4 kişi göçük altında kaldı. Yığılan toprakların altında kalarak yıkılan evdeki Mustafa, eşi Fadime ve kızları Sultan ve Seher Özdemir, göçük altında kaldı.

Göçün altında kalan Güler Özdemir (22) ve Seher Özdemir ölü, Fadime Özdemir ise (59) yaralı olarak göçük altından çıkarıldı.

Kendi imkanlarıyla göçük altından çıkan Mustafa Özdemir, Yağlıdere Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Özdemir'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

Olay yerine gelen Sivil Savunma ve AKUT ekipleri, göçük altındaki arama kurtarma çalışması başlattı. Öte yandan, aynı mahallede boş olan iki evin daha toprağın altında kaldığı bildirildi.

Öte yandan; etkili yağış sonrası derelerin taşması sonucu iki evin yıkıldığı, bir caminin sular altında kaldığı bildirildi.

Ayrıca Dereli ilçesinde etkili yağış nedeniyle meydana gelen toprak kayması sonucu 5 katlı bina yıkıldı.

Dereli Belediye Başkanı Zeki Şenlikoğlu, dün geceden beri etkili olan yağış nedeniyle toprak zeminin yumuşaması sonucu Kuşluhan Mahallesi FİSKOBİRLİK Kooperatifi mevkisinde toprak kayması meydana geldiğini söyledi.

Bölgenin heyelanlı alan olduğunu ifade eden Şenlikoğlu, ''Etkili yağışın vereceği olumsuzluğu tahmin ederek heyelan bölgesindeki 5 katlı binayı tahliye ettik. Bu tedbirimiz sonucu olayda can kaybı meydana gelmedi. Bunun yanı sıra risk altındaki 4 evi tahliye ettik'' dedi.

Şenlikoğlu, belediye ekiplerinin heyelan sahasında gerekli önlemleri aldığını, bu konuda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini kaydetti.

"18 saattir çekici gelmesini bekliyoruz"

Gümüşhane'de etkili olan kar yağışı nedeniyle Zigana Dağı'nda ulaşımda zaman zaman aksamalar meydana geliyor. Erzurum'dan Trabzon istikametine giden Ramazan Kuk yönetimindeki tır, dün akşam saatlerinde kayarak yoldan çıktı.

Tırın yoldan çıktığını karayolları ekiplerine bildirdiklerini belirten Kuk, ''Dün akşamdan itibaren arkadaşımla birlikte yaklaşık 18 saattir çekici gelmesini bekliyoruz. Henüz yardıma gelen olmadı, çaresiz bekliyoruz'' dedi.

Çok sayıda aracın kayması sonucu Zigana Dağı geçidinde zaman zaman trafikte aksamalar olurken karayolları ekipleri, Zigana Dağı geçidini açık tutmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Sivas'ın Koyulhisar ilçesinde de kar yağışı nedeniyle Koyulhisar-Mesudiye kara yolunda ulaşım güçlükle sağlanıyor. İlçeye bağlı 12 köy yolu da ulaşıma kapandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler