'İki yüzlü politikalar uygulanıyor'

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Türkiye'de ''seçkin ve elit kesimi temsil eden CHP'nin, bugün Dersim katliamını savunacak bir pozisyon gösterdiğini'' savundu.

Yayınlanma: 22.11.2009 - 14:35
Abone Ol google-news

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, konvoy eşliğinde geldiği partisinin İzmir İl Başkanlığı binası önünde toplanan partililere hitap etti. Tarihi gerçeklerin yavaş yavaş Türkiye'nin gündemine gelmeye başladığını ifade eden Türk, Dersim'in ''Bir isyan değil, insanların haksızlığa ve zulme karşı duruşları'' olduğunu ileri sürdü. Türk, ''1935 ile başlayan süreçte, o onurlu halk nasıl susturulur, bunun hesabını yaptılar ve olayları bir katliama dönüştürdüler. Seçkin ve elit kesimi temsil eden CHP, o katliamı savunacak bir pozisyon göstermektedir. Buradan Türk halkına, Türk demokratlarına, CHP'ye destek veren kesimlere 'Bu ırkçı, milliyetçi anlayışı mahkum edin' diyorum'' dedi.

Eskiden var olan ''Kürt yoktur'' anlayışının, bugün yerini ''Kürtler vardır, ancak haklarını kabul etmeyiz'' yaklaşımına dönüştüğünü iddia eden Türk, AKP'nin sorunların çözülmesinden bahsettiğini, buna karşın Kürt halkının taleplerini, hassasiyetlerini görmezden gelerek ''iki yüzlü politikalar uyguladığını'' savundu. Türk, şöyle devam etti: ''Talepleri yok sayarak bu süreci götürmeye çalışmak, Kürtlerin mücadelesini bölmeye, kafasını karıştırmaya yönelik bir anlayış, biz bunu çok iyi görüyoruz. Sayın Öcalan, barış sürecine katkı sağlamak istediğini söyledi. Halkımız bu süreçte umutlu olmak istiyor, ama koşulların düzelmesini beklerken, başka hassasiyetler beklerken, çok farklı uygulamalarla gündeme geliniyor. Sayın Öcalan'ın koşullarının değişmesi konuşulurken, yeni bir cezaevi yapılmış olmasına rağmen, 12 metre karelik yeri, bugün 6 metre kareye dönüşüyor. Böyle bir süreçte, barışçıl çabalara katkı sunmaya çalışılırken, bu uygulama, aslında kafanızda beyninizde, yüreğinizde bir barış projesinin olmadığının çok açık kanıtıdır.''

Barışın tam anlamıyla sağlanabilmesi için tarihi gerçeklerin ortaya çıkması gerektiğini söyleyen Türk, aydınlardan oluşan ortak bir komisyon kurulması, demokratik bir anayasa hazırlanması önerilerinde bulundu. DTP'nin 2 milyon yurttaşın oylarını aldığını hatırlatan Türk, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'a ''Sayın'' diye hitap ederek, Öcalan'ın bu süreçteki rolü yok sayılırsa, sorunun çözümünün zor olacağını öne sürdü.

Havalimanından parti merkezine kadar kendisine eşlik eden konvoyda yaşanan kavgaya ilişkin de Türk, ''Bugün barış için halkların kardeşliği için İzmir'e gelirken, bir grup faşist konvoyumuza saldırmıştır. Buradan devletin Valisi, Emniyet Müdürünü uyarıyorum: Görevlerini yapsınlar, bu ırkçı, faşist anlayışı müdahale etsinler diyorum'' ifadesini kullandı. Ahmet Türk'ün parti binası önündeki otobüste yaptığı konuşma sırasında, DTP milletvekilleri Akın Birdal, Sırrı Sakık, Özdal Üçer ve Sevahir Bayındır da yanında yer aldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler