UAEK İran raporunu açıkladı

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili raporunu açıkladı. İran devlet televizyonu, UAEK'nın raporunda İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğuna vurgu yapıldığını duyurdu. ABD, İsrail ve AB ise İran'ın nükleer enerji programının nükleer silah elde etmeye yönelik olduğunu iddia ediyor.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 12:56
Abone Ol google-news

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İran'ın nükleer çalışmalarıyla ilgili raporunu açıkladı.

İran, nükleer enerji programıyla ilgili Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) raporunun olumlu ifadeler içerdiğini bildirdi. Devlet televizyonu, UAEK'nın raporunda İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğuna vurgu yapıldığını duyurdu.

Televizyon, raporda, İran'ın istenen bilgi ve belgeleri UAEK'ya verdiği ve işbirliğine hazır olduğu bilgilerine yer verildiğini kaydetti. İran'dan daha şeffaf olmasının istendiği raporda, "İran, BM Güvenlik Konseyi'nin kararlarına rağmen uranyum zenginleştirme faaliyetini askıya almamış. Mevcut santrifüjlere de yenilerini eklemiş" ifadelerinin kullanıldığı belirtildi.

Raporda ayrıca İran'dan uluslararası endişeleri giderecek güven verici adımlar atması istenirken, nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl olduğu konusunda uluslararası kamuoyunu ikna etmesinin gerekliliği üzerinde durulduğunu bildirdi.

Bu arada İran'ın UAEK'daki Daimi Temsilcisi Ali Asker Sultaniye, raporun İran'ın haklılığını ortaya koyduğunu belirtti. Sultaniye, "UAEK raporu, İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin barışçıl çizgiden sapmadığını bir kez daha teyit etti" ifadesini kullandı.

İran'ın nükleer enerji faaliyetlerinin UAEK denetimine açık olduğunu anlatan Sultaniye, ajans ile işbirliğine devam edeceklerini söyledi.

Sultaniye, BM Güvenlik Konseyi'nde İran aleyhine yeni yaptırım kararı alınması halinde, UAEK ile işbirliğini gözden geçireceklerini belirtti.

BM Güvenlik Konseyi, daha önceki kararlarında İran'dan uranyum zenginleştirmeyi durdurmasını istemişti.İran, uranyum zenginleştirmeyi "kırmızı çizgileri" olarak ilan etmiş, bunun müzakere bile edilemeyeceğini açıklamıştı.

ABD, İsrail ve Avrupa ülkeleri, İran'ın nükleer enerji programının nükleer silah elde etmeye yönelik olduğunu iddia ediyor.İran ise nükleer enerji elde etme hakkının uluslararası yasalarca teminat altına alındığını ve bu haktan vazgeçmeyeceğini belirtiyor.

İran, nükleer tesislerine yönelik olası ABD ve İsrail saldırısına misillemede bulunacağını ilan etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler