Arnavutluk'ta siyasi kriz

Arnavutluk'ta ana muhalefetteki Sosyalist Parti'nin, 28 Haziranda düzenlenen genel seçimde oy sayımı sırasında usulsüzlük yapıldığını ileri sürerek parlamentoyu boykot etmesiyle başlayan siyasi kriz giderek büyüyor.

Yayınlanma: 23.11.2009 - 10:51
Abone Ol google-news

Ülke genelinde protesto eylemlerini sürdüren Sosyalist Parti, oyların yeniden sayılması için iktidardaki Sali Berişa hükümetine 10 günlük süre verdi. Sosyalist Parti Genel Başkanı Edi Rama, isteklerinin yerine getirilmemesi durumunda protesto eylemlerini daha sert hale dönüştüreceklerini açıkladı. Rama, "Eğer 10 gün içinde oy sandıkları yeniden açılıp yeni bir sayım yapılmazsa, bu defa erken genel seçime gidilmesi için protestolara başlayacağız" dedi. Edi Rama, protesto eylemlerini 100 bine yakın kişinin desteklediğini savunarak, "Gerekirse bu insanları sokağa döker ülkeyi bloke ederiz" tehdidinde bulundu.

Öte yandan Başbakan Sali Berişa, seçimlerin adil ve demokratik bir ortamda yapıldığını belirterek, oyların hiçbir şekilde yeniden sayılmayacağını bildirdi. Berişa, seçim sonuçlarının uluslararası bağımsız kurumlar tarafından da kabul edildiğini kaydederek, muhalefeti "ülkenin Avrupa Birliği üyelik sürecini engellemeye çalışmakla" suçladı.

Arnavutluk'ta 28 Haziran'da yapılan genel seçimler sonunda 140 sandalyeli parlamentoda Demokratik Parti öncülüğündeki "Değişim İttifakı" koalisyonu 70, ana muhalefetteki Sosyalist Parti öncülüğündeki "Değişim Birliği" 66, "Bütünleşme için Sosyalist İttifak" ise 4 milletvekilliği kazanmıştı. Koalisyon hükümeti "Değişim İttifakı" ile "Bütünleşme için Sosyalist İttifak" arasında kurulmuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler