Alyuvar üretimi

Kan bağışı gelecekte gereksiz kalabilir. Embriyonik kök hücrelerinden ilk kez işlevsel alyuvarlar üretildi. Araştırmayla ilgili ayrıntılı bilgiler Blood dergisinde yayımlandı. Advanced Cell Technology kurumundan Robert Lanza, bol miktarda yapay alyuvar üretiminin sorunsuz olarak gerçekleştirilebileceğine inanıyor.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 14:19
Abone Ol google-news

Buluş az bulunan 0 rh- kan grubunun da bol miktarda üretilmesine imkân verecek. 0 rh- kan grubu Avrupalı insanların yaklaşık olarak %8’inde, Asyalı insanların ise sadece %0.3’ünde görülmekte. Yapay kan üretimi öte yandan hastalıkların yayılmasını da önleyecek.

Bilim insanlarına göre yapay kanda mesela HI veya hepatit virüsünün bulunmadığını tespit etmek daha kolay. Lanza yapay alyuvar elde edebilmek için kültüre alınmış embriyonik kök hücrelerine bir dizi besleyici madde ve büyüme faktörü aşılamış.

Bu şekilde kan küreciklerinin öncüleri olan hemangioblastlar daha sonra ise alyuvarlar gelişmiş. İlk başta araştırmanın başarısız olacağını düşünen uzmanlar, alyuvarların işlevsel olduğunu görünce çok şaşırmışlar. Laboratuvarda yapılan testler sonucunda yapay alyuvarların, oksijeni, bağışlanan alyuvarlar kadar iyi taşıdıkları görülmüş.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler