Memurlar grevde

Memurların uyarı grevi Türkiye'nin dört bir yanında gerçekleştiriliyor. 1 günlük iş bırakma eylemi yapan memurlar hükümetin sorunlarını duymasını istiyor.

Yayınlanma: 25.11.2009 - 07:10
Abone Ol google-news

Bugün Türkiye'de eylem günü. Eylemi ilk olarak tren garlarında başladı. Birçok şehirde tren seferleri dururken, İstanbul, Ankara, Adana, Eskişehir, Mersin, Aydın, Sıvas, Denizli, Muğla başta olmak üzere birçok şehirde de eylemler yapıldı.

Grev yapan memurlar davul zurna eşliğinde halay çekti.

Bazı garlarda trenlerin çalışmamasına tepki gösteren bazı yurttaşlarla sendikalar arasında tartışma yaşandı.

Memurların uyarı grevine katılmayan memurlarda vardı. Ankara'da bir Yüksek Hızlı Tren makinisti greve katılmayarak treni sefere çıkardı.

Adana-Diyarbakır arasında da seferine yapan makinist motorlarını durdurunca yolcular minibüsle gidecekleri yere taşındı.

Sakarya'da da yoğunluk nedeniyle 5 trenden 4'ü sefere çıktı.

Sirkeci garındaki Kesk eylemine Mustafa Alabora da destek verdi. Eylem süresince çevik kuvvet ekipleri de bölgede güvenlik önlemi aldı.

Zonguldak'tan hareket eden yolcu treni, memurların ''Uyarı Grevi'' nedeniyle Karabük'e 2 kilometre kala durarak yoluna devam etmedi.

 

FOTO GALERİ İÇİN TIKLAYINIZ

 

Eyleme polis müdahalesi

Türkiye Kamu-Sen ve KESK'in çağrısıyla yapılan memurların ''uyarı grevi''ne destek veren bir gruba, polis müdahale etti.

Ellerinde ÖDP, Öğrenci Kollektifleri ve Sosyalist Parti bayrakları taşıyan bir grup, Ziya Gökalp Caddesi SSK İş Hanı önündeki üst geçite çıkmak istedi. Polisin izin vermemesi üzerine göstericilerle polis arasında arbede yaşandı.

Eylemcilerin ellerindeki sopalarla polise vurması sonrasında güvenlik görevlileri biber gazı kullanarak grubu üst geçitten indirdi.

Bu arada eylemcilerin kendi aralarında da tartıştığı gözlendi. Tartışanlar diğer eylemciler tarafından sakinleştirildi. Bazı göstericiler polisin müdahale sırasında kullandığı biber gazından etkilendi.

 

Erzurum'da gergin anlar

Erzurum'da iş bırakan memurlar ile polis arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı.
Eyleme katılan memurlar, caddenin trafiğe kapatılmadığı gerekçesiyle polis ekipleriyle tartıştı.

 

Adana'da gara gelen tren protesto edildi

Memurların ''Uyarı Grevi'' kapsamında iş bıraktığı Adana Garı'nda Ankara'dan sabah saatlerinde gelen tren, bir grup çalışan tarafından protesto edildi. Treni Kayseri'den devraldıkları belirtilen ve protesto nedeniyle yaklaşık yarım saat içerde mahsur kalan makinist ile yardımcısı ise Çevik Kuvvet polisleri tarafından olay yerinden uzaklaştırıldı.
 

5 Sendika üyesi gözaltına alındı

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), Balıkesir Garı'nda greve katılan 5 sendika üyesinin gözaltına alındığını bildirdi.

Sendikanın Merkez Yönetim Kurulu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Balıkesir Garı'nda greve katılan İzmir Şube Yönetim Kurulu Üyesi Oğuz Özçamlı, Balıkesir Baştemsilcisi Şemistan Çetin, Temsilci Yazar Yalçın ile üyeler Ali Rıza Gültekin ve Akın Eker'in emniyet güçleri tarafından gözaltına alındıkları kaydedildi.


PTT çalışanları da eylemde

Memurların bir günlük ''uyarı grevi''ne, Türk Haber-Sen'e üye bir grup PTT çalışanı da katılıyor.

Sirkeci PTT Merkez Müdürlüğü önünde toplanan PTT çalışanları, bina girişine ''Bu İş Yerinde Grev Var'' yazılı pankart astı. Grup, çeşitli gişe işlemleri için müdürlüğe gelen yurttaşlara da grev dolayısıyla hizmetlerin verilemediğini bildirdi.



Sağlık çalışanları eylem yaptı

''Memurların uyarı grevi'' dolayısıyla Türkiye Kamu-Sen'e bağlı sendikaya üye bir grup sağlık çalışanı iş bırakma eylemi yaptı.

Yüksek İhtisas Hastanesi önünde toplanan Türk Sağlık-Sen üyeleri istem ve tepkilerini dile getiren slogan attı.
 


Haydarpaşa Numune'de eyleme yurttaşlardan destek

Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde çalışan doktor ve hemşirelerden bir grup, sabah saatlerinde sloganlar atarak hastanenin bahçesinde biraraya geldi. Burada grup adına bir açıklama yapan Tabip Odası Genel Sekreteri Hüseyin Demirdizen, uyarılarını dikkate alarak, acil durumlar dışında hastanede yoğunluk oluşturmadıkları gerekçesi ile yurttaşlara teşekkür etti.
 

"Daha güzel yarınlar için iş bıraktık"

Hükümeti ve memur zamlarını protesto ederek ''uyarı grevine'' giden ve iş bırakan Türkiye Kamu-Sen üyeleri, Abdi İpekçi parkında toplandı.

Konfederasyon üyelerine, CHP, MHP, DSP'li bazı milletvekilleri, Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneği, TESK, Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı, Birleşik Emekliler Derneği ve Bağ-Kur Emekliler Derneği yöneticileri destek verdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, burada yaptığı konuşmada, Türk memurunun toplu sözleşme ve grev hakkına giden yolda en büyük adımı attığını, sendikacılığa bir mihenk taşı daha eklediğini söyledi.

Memurların üzerlerine atılan her türlü yaftayı parçaladığını ifade eden Akyıldız, ''(Memur ne iş yapıyor ki! Yan gelip yatıyor) diyenler, memurların ne iş yaptığını görecektir'' dedi.
 

Milli Eğitim Bakanlığı önünde açıklama

Bu arada, Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, sendika üyeleriyle toplandıkları Milli Eğitim Bakanlığı önünde bir basın açıklaması yaptı. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin eylem nedeniyle bir günlüğüne durduğunu anlatan Koncuk, iş bırakma eylemine katılan eğitim çalışanlarını kutladığını ifade etti.

En son iş bırakma eylemini 1 Aralık 2000 tarihinde yaptıklarını hatırlatan Koncuk, Başbakan Erdoğan'ın dokuz yıldır iş bırakma eylemi yapmayan memurları için ''aldığımız tedbirler memurları memnun etmiyor mu acaba? Memurları üzdük mü?'' diye düşünmediğini, bunun yerine memuru ''tehdit ettiğini'' kaydetti.

 

İstanbul Valiliği önünde açıklama

Memurların bir günlük ''uyarı grevi'' kapsamında Eğitim-İş üyesi bir grup, İstanbul Valiliği önüne yürüyerek basın açıklaması yaptı.

Tepkilerini ifade eden pankartlar taşıyıp sloganlar atarak İstanbul Valiliği önüne kadar yürüyen gruba Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Gençlik Kolları ve Türkiye Gençlik Birliği üyeleri de destek verdi.

 

"Deniz Feneri soygunu yasaya uygun da bizimki mi yasa dışı?"

Uyarı grevi kapsamında iş bırakan KESK üyeleri Ziya Gökalp Caddesinde toplandı.
KESK'e bağlı sendikalarla, greve destek veren bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Ziya Gökalp Caddesindeki SSK İşhanı önünde bir araya geldi. Taleplerini içeren sloganlar atan grup, ellerinde pankartlar taşıdı.

Trafiğe kapatılan caddedeki bir kamyonun üzerine kurulan platformdan kalabalığa seslenen KESK Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa, gelecekleri için grev yaptıklarını söyledi. Culfa, ''Buradan duymayan kulaklara, görmeyen gözlere, konuşmayanlara sesleniyoruz'' dedi.

Eğitime yeterli bütçe, okullara yeterli ödenek verilmesi, mesleki saygınlığın korunup geliştirilmesi, KEY hesaplarında biriken paraların eksiksiz ödenmesi, vergi adaletsizliğinin önüne geçilmesi, otomatiğe bağlanan zamların geri alınması amacıyla grevde olduklarını dile getiren Culfa, şöyle konuştu:
''Başbakan bu greve 'kanunsuz, yasa dışı' diyor. Yasa dışı olmak nedir? Deniz Feneri soygunu yasaya uygun da bizim grevimiz mi yasa dışı? Çocuklarınıza aldığınız gemileri 'gemicik' diye halka yutturmak yasal da bizim grevimiz mi yasa dışı? Suyu ve yolu olmayan köylere bulaşık makinesi göndermek yasal da bizim grevimiz mi yasa dışı? Sayın Başbakan'ı uyarıyoruz. Daha önce yaptığımız grevlere de 'yasa dışı' diyen başbakanları gördük, ama biz halen alanlardayız. Onları ise kimse hatırlamıyor. Sizin de sonunuz diğerleri gibi olacaktır. Biz biliriz ki haklar yasalardan önce gelir. Kamu emekçileri tarihi bunun bir göstergesidir.''

 

Ambulanslar acil servise güçlükle ulaştı

Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakma kararı alan kamu çalışanlarının eylemi, İstanbul'da otobüs ve vapur seferleri dışında, birçok alanda hizmetlerin aksamasına neden oldu. Birçok sendikanın desteklediği eylem, İstanbul'da etkisini hissettirdi.

İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi ile Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde toplanan sağlık çalışanlarının eylemi sonucunda, hasta taşıyan ambulanslar acil servislere ulaşımda zor anlar yaşadı.

Sağlık çalışanlarının Beyazıt'a yürüyüş başlatmasıyla, Millet Caddesi ve tramvay yolunun trafiğe kapatılması karşısında yurttaşlar işlerine yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Birçok sağlık çalışanı, İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren İstanbul Tıp Fakültesi'nde ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde toplandı. Hastane bahçesindeki kalabalık gruplar nedeniyle hasta taşıyan ambulanslar, acil servislere ulaşmakta güçlük çekti. Bir yandan eylem yapan sağlık çalışanları, bir yandan da arkadaşlarını uyararak ambulansın yolunu açmak için çaba harcadı.

 

İstanbul'un memurları Beyazıt Meydanı'ndaydı

Bir günlük ''uyarı grevi'' kapsamında İstanbul'da iş bırakan memurlar ve eyleme destek olan işçiler, Beyazıt Meydanı'nda toplandı.

Çapa'da toplanan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesi, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ile İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nda çalışan KESK'e bağlı sendikaların üyeleri, ''KESK'' yazılı bez afiş arkasında kortej oluşturarak Millet Caddesi'nden yürüyüşe geçti. Bu sırada caddenin araç trafiğine kapanması üzerine güvenlik kuvvetleri, grubun önünü keserek yürümelerini engelledi.

Güvenlik kuvvetlerinin yürüyüşün yolun sadece tek şeridini kapatacak şekilde yapılması için uyardığı grup, bir süre sonra yolu tekrar trafiğe kapattı. Bunun üzerine polis, grubu tramvay yoluna yönlendirdi.

Sloganlar eşliğinde yürüyüşünü sürdüren gruba, Aksaray'da Tüm Bel-Sen üyeleri, Laleli'de DİSK üyesi bir grup, İÜ Edebiyat Fakültesi önünde CHP İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin de katıldı. Kortej, daha sonra alkışlar, ıslıklar ve davul, zurna eşliğinde Beyazıt Meydanı'na girdi.

Beyazıt Meydanı'nda toplananlar arasında EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Alper Taş, İstanbul Bağımsız Milletvekili Ufuk Uras, Türk-İş, DİSK, TMMOB temsilcileri ve üniversite öğrencileri de yer aldı.

Alana giriş yapan memur ve işçiler, ''Yasa dışı memurlar, hepiniz hoş geldiniz'' anonsu ile karşılandı.

Bir ara Beyazıt Meydanı'na gelen İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da güvenlik önlemlerini yerinde inceledi.

İstanbul Üniversitesinden çıkan ve ellerinde ''Bu iş yerinde grev var'' pankartını taşıyan Eğitim-Sen üyeleri ve öğrenciler de alandaki kalabalık tarafından alkışlarla karşılandı. Grup alanda yer almadan önce taşıdıkları pankartı İÜ ana giriş kapısına astı. Eylem sırasında üniversitenin güvenlik görevlilerinin pankartı sökmek istemeleri üzerine bir ara gerginlik yaşandı.
Bu arada, eyleme katılanlardan bazılarının domuz gribine karşı maske taktıkları görüldü.
Eylem, ''Grup Yorum''un söylediği şarkılar eşliğinde çekilen halayla sona erdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler