Meyve-sebze ihracatında artış

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYMSİB) Başkanı Mustafa Satıcı, ihracat artışının her şeyin iyi olduğu anlamına gelmediğini, Rusya pazarındaki son dönemlerde oluşan belirsizliğin ihracatçıyı sıkıntıya düşürdüğünü söyledi.

Yayınlanma: 15.09.2008 - 18:09
Abone Ol google-news

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği (AYSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, Antalya İhracatçı Birliğinde düzenlediği basın toplantısında, Antalya'dan 1 Ocak-14 Eylül tarihleri arasında 263 bin 930 ton yaş meyve sebze ihracatı yapıldığını, ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 13, değerde ise yüzde 17 arttığını bildirdi.

İhracattan 273 milyon 988 bin 578 dolar döviz girdisi sağlandığını belirten Satıcı, ihracatta Rusya, Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Moldova'nın ilk sırada yer aldığını kaydetti. Yaş meyve sebze ihracatında ilk sırada ise domates, biber, kiraz, salatalık ve üzüm geldiğini anlatan Satıcı, şöyle konuştu: ''İhracatımızın artışı her şeyin iyi olduğu anlamına gelmemektedir. Son yıllarda ihracatçılarımız yüksek girdi maliyetleri ve düşük döviz kuruna rağmen, yıllardır verdikleri uğraş sonucu elde ettikleri pazarları kaybetmemek için maliyetine bazen de zararına ihracat yapmaktadır. İç pazardaki talep yetersizliği ve ödemelerdeki gecikmeler de firmaların gözünü dış pazarlara çevirmesine neden olmuştur. Şu an yaklaşık 45 bin ihracatçı firmanın 2 bin civarındaki kısmı yaş meyve sebze ihracatı yapmaktadır.
Yine enerji fiyatlarının yükselmesiyle komşularımızda oluşan zenginliğe bağlı gerçekleşen talep artışı da Rusya Federasyonu başta olmak üzere ihracat artışımıza ciddi katkılar sağlamıştır. 2008 yıl sonu için 400 milyon dolarlık ihracat hedefimizi tutturacağız.''

 

Rusya'da son durum

Rusya Federasyonu'nun bir süredir özellikle tekstil yüklü TIR'ları tam sayım gerekçesiyle gümrüklerde uzun süre beklettiğini anımsatan Satıcı, bu ülkenin gerekli altyapı ve personel desteği oluşturmadan yaptığı bu uygulamanın, TIR'ların uzun süre bekletilmesine, alıcıların istedikleri zamanda ürün teslimatının gerçekleştirilmemesine neden olduğunu vurguladı.


Bu uygulamanın uluslararası ticarette tam anlamıyla tarife dışı bir engel olduğunu öne süren Satıcı, şöyle devam etti: ''Yine bir süredir benzer uygulama taze üzüm taşıyan TIR'larımıza da uygulanmaktadır. 200-300 kilogramlık farklar (yüzde 1-2) bahane edilerek TIR'larımız bekletilmekte ve ürünler bozulmaktadır. 2008'in Türk yılı ilan edildiği Rusya Federasyo'nun bu uygulaması iki önemli ticari ve stratejik partner için uygun düşmemektedir. Üst düzeyde temaslar devam etmekte ve yakın bir zamanda sorunun çözülmesini ümit etmekteyiz. Bakanlıklar arası görüşmeler devam ediyor ama şu ana kadar alınmış sonuç yok. Rusya pazarındaki son dönemlerde oluşan belirsizlik ihracatımızı oldukça sıkıntıya sokmuştur. İhraç bedellerinin tahsilatında aksamalara sebep olmuştur. Bu da sektörde ödeme sıkıntıları yaratmakta ve ihracatçının gelecek sezonlarla ilgili plan ve program yapmasında tedirginlik yaratmaktadır.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler