'Suçlayacağına 45. maddeye bak'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın YÖK'ün imam hatiplilerin üniversiteye girişte önünü açan katsayı kararının yürütmesini durduran Danıştay'ı ideolojik davranmakla suçlaması tepki çekti.

Yayınlanma: 28.11.2009 - 10:25
Abone Ol google-news

Eski Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Yükseköğretim Yasasının katsayı farkı uygulamasını düzenleyen 45. maddesine dikkat çekti. Yasanın 45. maddesine bakıldığında Danıştayın neden böyle bir karar verdiğinin anlaşılacağını ifade eden Türk, maddenin (a) fıkrasının üçüncü bendinde Bir mesleğe yönelik programlar uygulayan liselerin mezunları, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenecek aynı alanda bir yükseköğretim kurumuna girerken, başarı notları ayrıca tespit edilecek bir katsayı ile çarpılmak suretiyle değerlendirilerek giriş sınavı puanlarına eklenir hükmünün yer aldığını kaydetti. Türk, Danıştay kararında da dayanılan gerekçe bu. Bütün yükseköğretim kurumlarına girişte meslek ile genel liseler arasında bir ayrım yapılması bu hükmün gereği. Bu tabii eğitim politikası bakımından tartışılabilir. Bu kanun 1981 yılında yapıldı. Türkiye yeni bir eğitim politikası izlemeli deniliyorsa bu konu yasama organının belirleyeceği bir konu ve dolayısıyla bu hüküm burada durduğu sürece katsayı farkı uygulaması olağandır. Eğer hükümet artık koşulların değiştiğini, buna gerek olmadığını ve isteyen her insanın istediği yükseköğrenim alanında öğrenim görmesini uygun görüyorsa o zaman farklı bir hüküm getirmek gerekir dedi.

Bazı fakültelere gereksinimden fazla, bazılarına ise az yönelme olduğunu ifade eden Türk, eşit puan verildiği takdirde eğitim alanında bir planlama yapma olanağının da kalmayacağını ve belli alanlarda aşırı yığılmalar yaşanacağını kaydetti. Türk, Bence Danıştayı ideolojik karar vermekle suçlamadan önce kanunun 45. maddesindeki hükme yeniden bakmak gerekirdiye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler