Kuduz paniği

Tarım il müdürlüğü, 6 kişiyi ısıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesi üzerine Yakuplu beldesindeki Merkez Mahallesi'nde karantina tedbirleri alındığını bildirdi. Mahallede 6 ay sürecek ''daimi karantina'' uygulamasına geçildiği bildirildi.

Yayınlanma: 16.09.2008 - 14:29
Abone Ol google-news

İstanbul Tarım İl Müdürlüğü, Yakuplu Beldesinde 6 kişiyi ısıran köpeğin kuduz olduğunun tespit edilmesi üzerine Merkez Mahallesi'nde karantina tedbirleri alındığını bildirdi.
Tarım İl Müdürü Ahmet Kavak, Müdürlüğün yetki sınırları içindeki tüm tedbirlerin alındığını, bunun yanı sıra diğer kurumlarla koordineli hareket edildiğini kaydetti.

11 Eylül Perşembe günü 6 kişiyi ısıran ve daha sonra ölen köpeğin kuduz olduğunun tespit edildiğini bildiren Kavak, olayın gerçekleştiği Merkez Mahallesinde karantina tedbirlerinin uygulamaya konulduğunu vurguladı.

Kavak, ısırma olayının gerçekleştiği gün ''geçici karantina'' ilan edilen mahallede, köpeğin hastalıkla ilgili tahlil sonuçlarının müspet çıkması üzerine 6 ay sürecek ''daimi karantina'' uygulamasına geçildiğini kaydetti.

İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri de ısırılan kişilerin olayın yaşandığı günden itibaren müşahede altına alındığını ve aşılarının yapılmaya başlandığını bildirdi.Yetkililer, hastaların aynı gün, bünyelerinde kuduz birimleri bulunan Çatalca, Esenyurt, Büyükçekmece devlet hastaneleri ile Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk aşılarının yapıldığını, genel durumlarının iyi olduğunu ve yatarak tedavi gören hasta bulunmadığını kaydettiler.

Yakuplu Belediyesi'nin açıklaması

Öte yandan, Yakuplu Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, Yakuplu İhlas 1. Kısım Evlerinin bulunduğu mahallede 11 Eylül Perşembe günü meydana gelen 6 ısırma vakası sonrası belediyeye yapılan müracaatın hemen ardından köpeğin Veterinerlik Müdürlüğü ekiplerince yakalandığı belirtildi.


Köpeğin, Hayvan Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde müşahede altına alındığı ve birkaç saat sonra öldüğü kaydedilen açıklamada, bunun üzerine kuduz olup olmadığına yönelik tespitin yapılması için aynı gün Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsüne gönderildiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi: ''Isırılan Hayrinüssa Deniz, Sevda Deniz, Muhammed Özarslan, İrfan Asar, Feyza Delal ve Selim Albayrak isimli şahısların ivedilikle hastaneye giderek aşı olmaları için gereken uyarı ve sonrasında takibi yapılmıştır.

15 Eylül Pazartesi günü saat 15.30'da Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsünden fakslanan raporla, köpeğin kuduz olduğu kesinlik kazanmıştır. Bunun üzerine Büyükçekmece İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibata geçilmiş, ısırılan şahısların ismi bu müdürlük tarafından Büyükçekmece İlçe Sağlık Grup Başkanlığına bildirilerek, tedavilerinin takibi ve devamlılığının sağlanması için gerekli bilgiler verilmiştir.Bunların yanı sıra zabıta vasıtasıyla bölgede anons çalışması yapılarak, bölgede kuduz vakası tespit edildiği duyurulmuş ve vatandaşlara gerekli uyarılar yapılmıştır. Ayrıca, bölgede herkesin görebileceği noktalara da uyarı levhaları dikilmiş, Veteriner Müdürlüğü ekiplerince rutin olarak yürütülen başı boş hayvan toplama işi adı geçen bölgede yoğunlaştırılmıştır. Ancak, çevre belediyeler tarafından sınırlarımız içindeki alanlara bırakılan sokak hayvanları popülasyonu artırdığından kontrolde sıkıntı yaşanabilmektedir.''


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler