Komutanlar serbest bırakıldı

Ergenekon soruşturması kapsamında ifade vermek üzere sabah saatlerinde İstanbul Adliyesi'ne gelen, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman, eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, sorgularının ardından serbest bırakıldı.

Yayınlanma: 05.12.2009 - 07:44
Abone Ol google-news

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’e ait oldukları iddia edilen “Darbe Günlükleri”nde yer alan “Ayışığı”, “Sarıkız”, “Yakamoz” ve “Eldiven” darbe planıyla ilgili olarak, İkinci Ergenekon iddianamesi kapsamında ifadeleri alınmak üzere sabah saatlerinde adliyeye gelen Eski Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Eski Hava Kuvvetleri Komutanı İbrahim Fırtına ve eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek, yaklaşık 10 saatlik sorgulamanın ardından serbest bırakıldı.

Sorgunun tamamlanmasının ardından, komutanların sabah saatlerınde geldikleri araçlarla çıktıkları gözlendi. İfadeler ayrı ayrı alındı. Komutanların sorgusuna 4 savcı katılırken, sabah saat 10.00’da başlayan savcılık sorgusu için yalnızca öğle yemeği nedeniyle yarım saat ara verildi.

Komutanların sorgulanmasına yasa gereği İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı eşlik ederken, emekli Oramiral Özden Örnek’in ifadesi Cumhuriyet Savcıları Zekeriya Öz ve Fikret Seçen, emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ifadesi Cumhuriyet Savcısı Murat Yönder, emekli Orgeneral Aytaç Yalman’ın ifadesi ise Cumhuriyet Savcısı Ercan Şafak tarafından alındı.

Emekli Orgeneral İbrahim Fırtına'nın avukatı Hasan Fehmi Demir, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''şüpheli'' sıfatıyla sorgulanan müvekkilinin, savcılıkta kendisine yöneltilen iddiaları reddettiğini söyledi.

Gazetecilerin, ''Savcının Fırtına'ya nasıl hitap ettiği'' sorusuna Avukat Demir, ''Paşam dediler'' yanıtını verdi.

Eski kuvvet komutanlarının adliyeden ayrılmasının ardından, sorgulamayı gerçekleştiren Cumhuriyet savcıları ile sorgulamaya katılan İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Turan Çolakkadı da adliyeden ayrıldı.

Çolakkadı, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün kendisi de dahil Cumhuriyet savcılarıyla birlikte 3 eski kuvvet komutanının ifadesini aldıklarını ve eski kuvvet komutanlarının serbest kaldıklarını söyledi.

Gazetecilere bir şeyi açıklamak istediğini ifade eden Çolakkadı, şöyle konuştu:
''Az önce bir TV kanalında, 'başsavcıvekili ile sohbet ediyorlar' denildi. Öyle bir şey olmadı. 3 ayrı yerde ifadeler alındığı için, ifadesi bitenler benim sekreteryada oturup, sonucu beklediler. Son kişi de bitince işlemlerini yaptık. Biz içeride değerlendirme yaptık, onlar dışarıdaydı. Yani öyle sohbet yok. İfadelerini aldık, biliyorsunuz. Bekleniyordu ve serbest bıraktık.''

''Eski kuvvet komutanlarının hangi suçtan sorgulandıkları'' sorusunu Çolakkadı, ''Suçları soruşturmanın sonunda tam olarak anlaşılır. Ama özü bu. Bildiğiniz günlüklerle ilgili sorgulamaydı esası. Başka sorularımız da var. Bunun dışında ifadenin içeriğine giremeyiz, o kısmı gizli. Günlüklerle ilgili şüpheli olarak sorguladık. Başka bilgilerimiz de var tabii. Bu soruşturmada başka bilgileri de sorduk, ama bunları açıklayamayız. Soruşturma devam ediyor'' şeklinde yanıtladı.
 


"Bilgi geliyordu"

Dönemin Genelkurmay Başkanı Orgenaral Hilmi Özkök de Temmuz ayında bu girişimler hakkında savcılara "Bilgi sahibi" sıfatıyla İzmir Adliyesi'nde özel bir odada 20 sayfalık bir ifade vermişti. Özkök savcılara, "Ayışığı ve Yakamoz konularını biliyordum. Bilgi geliyordu, ancak delil bulamadığım için işlem yapmadım" dedi.

Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu ileri sürülen Darbe Günlüklerini ilk kez Nokta Dergisi gündeme getirdi. İddiaya göre, 2003 ile 2005 yılları arasındaki dönemde planlanan Sarıkız'ı Kara, Hava, Deniz ve Jandarma kuvvet komutanları, Ayışığı'nı ise Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur planlandı.

AKP'yi devirmeye yönelik olduğu kaydedilen Ayışığı Planı'na göre, gerekirse Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök istifaya zorlanabilecekti.

"Şener yetkisini aşıyor"

2. İddianame'nin 269. ve 270. sayfalarında yer alan, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'e ait olduğu öne sürülen Darbe Günlüklerinde, Özkök'ün darbe girişimlerinden haberdar olduğunun iddia edildiği ifadeler şu şekilde yer alıyor:

15 MART 2004: "Sabah bir ara beni Jandarma Genel Komutanı aradı. 'Genelkurmay Başkanı her şeyi biliyor. Biraz önce beni aradı. Hemen öğleyin bir araya gelmemiz lazım' dedi. Kendisine neleri bildiğini sordum, jandarma tesislerinde Ömer İzgi ile yemek yediğimizi biliyor. Hemen hemen her şeyi biliyor, dedi."

16 MART 2004: "Genelkurmay Başkanı'nı görmeye gittim. Sonra oturduk ve bana TSK'da bölünmüş bir görüntü olduğunu ve bazı davranışların çok kötü değerlendirmelere neden olduğunu anlattı. Bizim yaptığımız bazı girişimler ve bilhassa Jandarma Genel Komutanı'nın girişimlerinin hemen hepsinden haberi vardı. Jandarma Genel Komutanı'nı nedense hedef olarak almıştı. 'Bütün belgeler elimde, bunları devletin arşivlerine geçireceğim, bu tarihi bir görevdir. Şener'in yaptıkları yetkisini aşmaktadır. Kendi tesislerinde eski Meclis Başkanı ve rektörler ile de görüşme yapmış. Bunları nasıl yapar' dedi."

2005 yılında hazınlandığı iddia edilen son darbe girişiminin ise 'Eldiven' olduğu ileri sürüldü.

Günlüklürde adı geçen dönemin Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur da Ergenekon kapsamında tutuklanıp cezaevine konulduktan sonra sağlık sorunları nedeniyle tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.

Böylece Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez bir dönem görev yapan Genelkurmay Başkanı dahil tüm komuta kadrosu adliyeye çağrılarak ifade vermiş oldu.


Başbuğ protestosu

Ergenekon soruşturmasının yürütüldüğü Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde toplanan bir grup, darbe girişimlerini protesto ederek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da yargılanmasını istedi.

Darbe karşıtı ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un görevden alınmasına ilişkin çeşitli dövizler taşıyan ve kendilerini ''Darbeye Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu'' üyeleri olarak nitelendiren grup adına bir basın açıklaması yapan Meltem Oral, ''Sevgili günlük'' diyerek başladığı açıklamasında, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek'in yazdığı iddia edilen ''darbe günlükleri''ne atıfta bulundu.

Oral, şöyle konuştu: ''Şemdinli'de patlayan bombayı durduramadık, ama sayende 350 çocuğu öldürmek niyetiyle Koç Müzesi'ndeki denizaltıya konulmuş bombayı patlamadan etkisiz hale getirebildik. Hrant Dink'in, rahip Santaro'nun, Malatyalı misyonerlerin imdadına yetişemedik, ama Büyükada vapuruna kurulan kafes tuzağını geç olmadan bozabildik. Bugün artık Genelkurmay karargahında bir cuntanın değil, tüm karargahın cuntanın ta kendisi olduğunu biliyoruz.''

''Kaos planlarının altında imzası bulunan Dursun Çiçek'ten önce Hasan Iğsız ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un görevden alınacakları ve yargılanacakları günü iple çektiklerini'' aktaran Oral, ''Sen günlüklerin Mata Hari'sisin'' diye hitap ettiği günlüğe teşekkür etti. Grup, açıklamanın ardından olaysız dağıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler