Avrupa Sosyal Forumu başlıyor

"Başka bir dünya mümkün" sloganıyla işçiler, aydınlar ve öğrenciler tarafından dünya politikalarının tartışılacağı Avrupa Sosyal Forumu bugün İsveç'in Malmö kentinde başlıyor. 17-21 Eylül arasında yapılacak ve 20 binden fazla kişinin katılması beklenen forum etkinliklerinde, geleneksel büyük gösteri yürüyüşünün 20 Eylül Cumartesi günü yapılması planlanıyor.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 10:32
Abone Ol google-news

Herkes için daha adil ve özgür bir dünya yaratma talebinin, onlarca ülkeden binlerce katılımcı tarafından bir kez daha dile getirileceği Avrupa Sosyal Forumu'nun beşincisi, İsveç'in Malmö kentinde bugün başlıyor.

ABD'nin Seattle kentinde, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) toplantısına karşı yapılan ilk protesto eylemleriyle başlayan süreçten doğan Avrupa Sosyal Forumu'nun bu yılki toplantısında, "barış, adalet, eşitlik ve özgürlük" taleplerinin dile getirileceği, çözüm yollarının tartışılacağı ve geleceğe dönük adımların saptanacağı çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

Seattle'da 1999'da, DTÖ toplantısını hedef alan protestolar, zaman içinde tüm küresel sermaye zirvelerini hedef alarak yaygınlaştı. IMF, G8, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği, Dünya Ekonomi Forumu ve diğer DTÖ zirveleri, sistematik olarak anti kapitalist protestoların hedefi oldu.

Küreselleşme karşıtı taleplerin giderek daha yüksek sesle dile getirildiği bu eylemler dizisi sonucunda, 2001'de Brezilya'nın Porto Alegre kentinde ilk "Dünya Sosyal Forumu" düzenlendi. Farklı ülkelerdeki toplantılarda, zaman zaman güvenlik güçlerinin sert biçimde müdahale ettiği etkinlikler, "Başka Bir Dünya Mümkün!" sloganıyla sembolleşti.
Avrupa Sosyal Forumu ise ilk kez 2002 yılında İtalya'nın Floransa kentinde toplandı. Paris, Londra ve Atina'da yapılan toplantıların ardından bugün Malmö'de başlayan Avrupa Sosyal Forumu'nun beşincisi 21 Eylül'e kadar sürecek. 5. Avrupa Sosyal Forumu kapsamında, çeşitli seminerler, etkinlikler, atölye çalışmaları ve büyük protesto yürüyüşleri düzenlenecek.

Bu yıl yapılacak 200'den fazla etkinlik, "Sosyal Eşitlik ve Haklar", "Herkes İçin Yaşanabilir Bir Dünya: Gıda, Çevre ve İklim Adaleti", "Militarizme ve İşgalciliğe Karşı Barış, Adalet ve Dayanışma İçinde Bir Avrupa İnşası", "Ekonomik ve Sosyal Adalet İçin Haklar ve İhtiyaçlar Temelli Ekonomik Alternatifler" gibi başlıklar altında planlandı.
Türkiye Sosyal Forumu çatısı altında bir araya gelen çok sayıda emek ve meslek örgütü, dernek, siyasi parti temsilcileri ile aktivistin katılacağı Avrupa Sosyal Forumu etkinlikleri kapsamında, ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, Nilüfer Uğur Dalay, Kerem Kabadayı, Yıldız Önen gibi isimler de çeşitli toplantılarda konuşmacı olarak yer alacak.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler