Özden: Karar uygundur

Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden, DTP'nin kapatılması ile ilgili olarak, ''Mahkemenin bu kararı oybirliğiyle vermesi gerçekten Anayasa'ya aykırılıkların beklenin üzerinde kanıtlarla belgelenmiş olmasıdır. O nedenle bana göre uygundur'' dedi.

Yayınlanma: 12.12.2009 - 10:23
Abone Ol google-news

Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden, İzmir'de düzenlenen Yargı Bağımsızlığı Paneli'nden önce gazetecilerin, Anayasa Mahkemesi'nin DTP'nin kapatılması kararına ilişkin sorularını yanıtladı.

DTP'nin kapatılmasıyla ilgili gerekçeli kararın açıklanmadığını, bu yüzden görüş bildirmenin doğru olmadığını kaydeden Özden, ''Ancak mahkemenin bu kararı oybirliğiyle vermesi, gerçekten anayasaya aykırılıkların beklenin üzerinde kanıtlarla belgelenmiş olmasıdır. O nedenle bana göre uygundur'' dedi.

Türkiye'de 'partiler kapatılmaz' diye geride kalmış bir düşünceyi savunmanın olanağı bulunmadığını ifade eden Özden, şöyle devam etti:

''Partiler demokratik, siyasal yaşamın vazgeçilmez unsurlarıdır. Anayasa'nın 68. ve 69. maddelerine göre partiler, yasalara ve demokratik gereğe uygun çalışmalıdırlar. Artık kör değiliz, sağır değiliz. DTP'nin neye seslendiğini, neyin temsilcisi olduğunu, neye uğraştığını herkes bilmektedir. Bu bağlamda Türkiye'de hiçbir yurttaş arasında bir ayrım olmamasına karşın, ayrım varmış gibi, kendileri de Mecliste milletvekili olarak bulunmalarına karşın hala Kürt kökenli yurttaşlara ayrılık yapılıyor, onlar dışlanıyormuş görüşüyle toplumu kışkırtmaktadırlar. Devletin bölünmesine, toprakların parçalanmasına yönelik isteklere araç olmaları, kapatılmayı kılan zorunlu nedenlerdir. O bakımdan soğukkanlı ve sağduyulu davranmak durumundayız''
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler