Amaç, Garanti Anlaşması'ndan kurtulmak

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği heyetini kabul etti. Görüşmede yaptığı konuşmada yapılan müzakerelerdeki amacın Garanti Anlaşması'ndan kurtulmak olduğunun altını çizen Denktaş AİHM Başkanı Jean Paul Costa'nın Rus kesimini ziyarete gitmesini hayretle karşıladığını söyledi.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 13:10
Abone Ol google-news

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, ''Anavatan'ın desteği sayesinde bugünlere geldiklerini'' ifade ederek, ''İnşallah korktuğumuz başımıza gelmez. Bütün bir hedef var şimdi: Türk askerini çıkartmak, Garanti Anlaşması'ndan kurtulmak. Başka bir hedef yok, ödümüz kopuyor'' dedi.

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın, ''(KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali) Talat ile hemfikiriz, halk da ne güzel barış içinde, Türk hükümeti de Talat'ı destekliyor, ama ne yazık ki asker engel oluyor'' mesajı verdiğini söyleyen Denktaş, ''Tek hedef şimdi burada asker ve Garanti Anlaşması'nın kalkması'' diye konuştu.

Denktaş, ''Kardeş Ülke Geceleri'' kapsamında KKTC'de iftar yemekleri veren, Türk Dünyası Belediyeler Birliği heyetini kabul etti. Heyette Zeyinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar, eski AKP İstanbul milletvekilleri Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş ve Hüseyin Kansu da yer aldı.

Kabulde yaptığı açıklamada, çözüm için ''büyük bir fırsat kapısı açıldığı'' yönündeki görüşlerin doğru olmadığını ifade eden Denktaş, eski Rum lideri Tasos Papadopulos'un ''içindekini söylediğini'', Hristofyas'ın ise ''içindekini muhafaza ederek, güler yüzle aynı hedefe doğru yöneldiğini'' kaydetti.

Hristofyas'ın dünyaya, ''Ben Türk tarafıyla anlaşıyorum, ayrılık 'işgal' nedeniyledir. Türk hükümeti de Talat'ı destekliyor, ama asker bırakmıyor. 'İşgal'i kaldırın, garantiler olmasın, mesele bitmiştir'' mesajı verdiğini anlatan Denktaş, ''Hristofyas'ın bu mesajını doğrular nitelikte etkinlikler yapıldığını'' söyledi.

AB'nin köylerde proje karşılığı ''para dağıtmaya başladığını'', gençlerin birlikte ortak etkinlikler yaptığını kaydeden Denktaş, bu etkinliklere karşı olmadığını, verilen ortak mesaja karşı olduğunu söyledi ve bu mesajın, Hristofyas'ın dünyaya verdiği mesaj olduğunu vurguladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un göreve geldiğinde söyledikleri ile Milli Güvenlik Kurulu kararının kendilerine güç verdiğini ifade eden Denktaş, ''Ama burada gidilen yol o yol değil, maalesef'' diye konuştu. Denktaş, ''bunları söyleyince şu veya bu partinin aleyhineymiş gibi propaganda yapıldığını'' kaydederek, Kıbrıs davasının partiler üstü olduğunu, görevinin tehlikeleri görmek ve göstermek olduğunu söyledi.

 

AİHM Başkanı'nın Güney Kıbrıs ziyareti

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Jean Paul Costa'nın Güney Kıbrıs ziyaretine değinerek, ''hayret ettiğini'' belirten Denktaş, tarafsız olması gereken AİHM Başkanının Rum yönetimi lideri Hristofyas'ı AİHM'ye davet ettiğine işaret etti. Denktaş, ''şimdiye kadar insan hakları denince Rumların haklarının göz önüne alındığını'' belirtti.
Denktaş, ''Bizi dize getirmeye uğraşıyorlar. Türkiye'den başka dayanağımız yok. Hayretler içinde kalıyorum, tarafsız olması gereken bir adam, mahkemesindeki dava taraflarından bir tanesini gelip ziyaret ediyor ve davet de yapıyor" diye konuştu.

 

Millete yanıt

Rauf Denktaş, Güney Kıbrıs'taki İngiliz Yüksek Komiseri Peter Millet'in bir etkinlikte söylediği, ''Kıbrıslı Türklerin ve Kıbrıslı Rumların aynı sudan içtiği ve aynı havayı soluduğu, bu iki hayati kaynağın korunması amacıyla da iki toplumun işbirliğinde bulunması gerektiği'' yönündeki ifadelerini de eleştiren Denktaş, şunları söyledi:

''İki taraf da aynı suyu içiyor, aynı havayı teneffüs ediyor, anlaşsınlar da artık bu iş bitsin... Lafa bakın siz, söyleyeceğim, ama dilim varmıyor... Eşekle öküz de aynı suyu içer, ama şu şudur, bu budur. Birleşiktik, ama bizi yok etmek için ellerinden geleni yaptılar.''

 

Belediye Başkanları

Güzelyurt Belediye Başkanı Mahmut Özçınar da Türk Dünyası Belediyeler Birliğinin ''Kardeş Ülke Geceleri'' kapsamında KKTC'de verdiği iftar yemeklerini Zeytinburnu ve Orhangazi belediyelerinin organize ettiğini ifade ederek, organizasyonun paylaşım ve yardımlaşma ile Anavatan-Yavruvatan dayanışmasının bir örneği olduğunu kaydetti.
Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın ise KKTC ve Türkiye'deki belediyeler arasında gelişen güzel bir işbirliği olduğunu ifade etti ve Birlik çatısı altında Türk dünyasında kardeş belediyelerin ortak etkinlikler yaptığını anlattı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler