Başbuğ'un açıklamaları

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığında gerçekleştirilen ''İletişim Toplantısı''nın ardından, gazetecilerin soruları yanıtladı. Başbuğ, "Maalesef yüzyıllardır ekonomik menfaat çıkarları açısından din kullanılıyor" dedi. Başbuğ, TSK adına açıklamada bulunabilecek tek mercinin de kendisi olduğunu belirtti, ardından da "Bitti" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 13:38
Abone Ol google-news

Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Başkanlığındaki ''İletişim Toplantısı''ndaki açıklamalarının ardından, gazetecilerin Ergenekon davası kapsamında tutuklu bulunan emekli orgenerallar Şener Eruygur ve Hurşit Tolon'u TSK adına ziyaretine ilişkin soruyu yanıtlarken, şunları söyledi:

''Ziyaret konusu dikkatli bir şekilde planlanmıştır. Bu TSK adına ziyareti yapma görevi bizim tarafımızdan İzmit'teki Kolordu komutanına verilmiştir. Kolordu komutanı bu ziyaretle ilgili olarak gerekli talebini ilgili makamlara yapmıştır. Bizim bu konuda herhangi bir özel ilişkimiz olmamıştır. İlgili makamlardan alınan izinle bu ziyaret gerçekleştirmiştir. Bu ziyaretin olacağına ilişkin olarak benim Sayın Başbakan ile herhangi bir görüşmem olmamıştır. Sayın Başbakan da bu ziyareti haberlerden öğrenmiştir. Biliyorsunuz aynı gün benim kendisine ziyaretim oldu."

 

Din araç olarak kullanılıyor

Orgeneral Başbuğ, dünkü toplantıda, ''sosyal devletin zayıflaması halinde bunun yerinin cemaatlerce doldurulacağı'' yönündeki açıklamasının hatırlatılıp, bu konunun biraz daha açılmasının istenmesi üzerine, bütün ilişkilerin altında ekonomik çıkarların yattığını belirtti. Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi:

''Maalesef yüzyıllardır ekonomik menfaat çıkarları açısından din kullanılıyor. Bu gayet global bir konu. Sadece Türkiye'nin sorunu değil. Din kullanılıyor, din araç olarak kullanılıyor. Ondan sonra ne oluyorsunuz, ekonomik olarak güçleniyorsunuz. Ekonominiz güçlendi mi diğer alanlara el atıyorsunuz. Diğer alanları yaptıktan sonra siyasete el atıyorsunuz. Karmaşık bir olay... Bu, sosyal gerçek. Onun için biz diyoruz ki, 'Bu sosyal gerçeği iyi görelim de, bu sosyal gerçeğe göre tedbir alması gereken kurumlar bu tedbirleri doğru zamanda alsınlar'.

Diyelim ki bir gencimiz Eskişehir'de oturuyor, Kocaeli'de üniversite kazanıyor. Zaten zar zor okuyacak, yurt bulacak. Devletin öğrenciye yurt sağlaması sosyal bir görev ama sağlayamıyor. Orada işte, geliyor A, B, C, D hemen alıyor. Kendilerine göre yetiştiriyorlar. Sosyal devlet tabii ki önemli ama sosyal devletin hangi boyutta olacağı konusunda yasalar, Anayasa belli.''

 

Basına bilgi ve belge sızdırılması

Orgeneral Başbuğ, basına bilgi sızması ve belge sızdırılmasına ilişkin soru üzerine, bu sorunun sadece TSK'nın değil, Türkiye'nin de sorunu olduğunu belirtti. Bilgi sızması konusunun diğer orduların da sorunu olduğuna dikkati çeken Orgeneral Başbuğ, ''Bulgaristan'daki son toplantıda aynı konu bazı yabancı komutanlarda konuşuldu, onlarda da var. Hatta dokümantasyon alışverişimiz de oldu'' dedi.

Bütün bunlara rağmen bilgi sızmasının kabul edilebilecek bir şey olmadığını ve bu konunun üzerinde ciddiyetle durduklarını vurgulayan Orgeneral Başbuğ, şöyle devam etti:

''Almamız gereken ilave tedbirler nelerdir, bunların üzerinde duruyoruz. Bu konuda ilgisi olanlar, vukuatı olanlar konusunda çok acımasızız. Örnek olması açısından takipçisi olacağız.

Bazı medya kuruluşları, TSK'ya sızmaya çalışıyorlar. Bu ne demek? TSK içinde kendilerine yakın veya ilişkisi olan veya herhangi bir biçimde tanışıklığı olan, bu subay, astsubay kişilerle bağlantı kurarak, o kişileri suça teşvik ederek, kanun dışı olarak kendilerine iletilmesi ve kullanılması var. Bu çok vahimdir. Bunu yapan medya yapan medya grupları da 'biz demokrasiye, hukuka çok saygılıyız' diyorlar. Demokrasiye, hukuka saygılı olma, bir güvenlik kurumunun içinde personelle özel ve kapalı ilişkiler kurmaya ve suç işlemeye olanak veriyor mu? Çirkin bir olay. Maalesef var. Bu konuda çok kararlı olmalıyız. Zor bir konu. Yalnız bizim değil, tüm kuruluşların sorunu. TSK olarak bu konu öncelikli konumuz. Hukuk, kanun çerçevesinde ne yapacaksak en şiddetli yapacağız, bunda da kararlıyız.''

 

TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetlerinin hedefinin terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek olduğunu ifade ederek, ''TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele'' dedi.

Terörle mücadelede gelinen aşamaya değinen Orgeneral Başbuğ, bu konuda bir değerlendirme yapabilmek için terör niteliğindeki olaylar, hayatını kaybeden siviller, şehit olan güvenlik güçlerinin sayısı, etkisiz hale getirilen terörist sayısı ve terör örgütüne katılımlara ilişkin sayının önemli bir gösterge olduğunu kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, en fazla terör olayının 6 bin 446 ile 1994 yılında meydana geldiğini belirterek, 1993 yılındaki olay sayısının 5 bin 717, bu yıl meydana gelen olay sayısının ise bin 170 Olduğunu bildirdi. Orgeneral Başbuğ, bu konuda da ''olayların kaçının güvenlik güçlerinin inisiyatifinde kaçının terör örgütünün inisiyatifinde'' yaşandığının önemliolduğunu ifade ederek, bunun ''iyi ve kötü kolesterole benzetilebileceğini'' söyledi.

Olay sayısına bağlı değerlendirme yapıldığında bölgesel dikkatin Irak'tan Afganistan'a kaydığını anlatan Orgeneral Başbuğ, ''Neden, olay sayısında Irak'ta düşüşün olması ve Afganistan'da yükselişini olması'' dedi. Bu açıdan bakıldığında Irak konusunun Türkiye için önemli olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, ''Irak konusu bizim için hayati önemli'' diye konuştu.

 

Bu benim görevim

Terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede üçüncü kriterin ''şehit düşen güvenlik güçlerine ilişkin sayı'' olduğunu kaydeden Orgeneral İlker Başbuğ, 1994 yılında 867 olanşehit sayısının 2008'de 134 olduğunu dile getirdi. ''Temenni ediyoruz ki hiç olmasın'' diyen Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin durumunun Batı Avrupa ülkelerine benzemediğini kaydetti.

Orgeneral Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) olarak en az zayiat verilmesi için önlem aldıklarını ve bunun sürdürdürdüklerini ifade ederek, bir şehit verilmesi durumunda en büyük acıyı şehidin ailesi ile silah arkadaşlarının yaşadığını söyledi.

''Kimse şehit üzerinden siyaset yapmasın'' diyen Orgeneral İlker Başbuğ, ''Yine şehit'', ''Ne zaman bitecek?'' türündeki haberlerin kendilerinin rahatsız edici olduğunu, bu tür haberlerin kendilerine yardımcı olmak yerine ''menfi etki yarattığını'' vurguladı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, TSK olarak her olayı incelediklerini, hata varsa önlem aldıklarını ifade ederek, ''Bu benim görevim. Bu konuda ne kimseyle tartışırım ne de bilgi veririm. Bunu ben yaparım. Bu benim görevim'' diye konuştu.

 

TSK yalan söylemez

Terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede bir başka kriterin de ''etkisiz hale getirilen terörist sayısı'' olduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, bu sayının 1994 yılında 7 bin 184, bugün ise 613 olduğunu bildirdi.

Etkisiz hale getirilen teröristlerin sayısının tespit edilmesinin ''çok önemli'' olduğunu anlatan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, bu bu konuda yaşanan zorluklar bulunduğunu, ancak fotoğrafla tespit yapıldığını dile getirdi. Orgeneral Başbuğ, ''TSK yalan söylemez. TSK bir şeyi söylüyorsa o doğrudur'' dedi.

Orgeneral Başbuğ, etkisiz hale getirilen teröristlerin cenazesinin gösterilmesinin terör örgütünün işine yarayacağını de belirterek, ''Örgüt öldürülen terörist için üzülmez. Ölen terörist örgütü adam kazandırılması açısından iyi bir propagandadır'' diye konuştu.

 

Güneydoğu Anadolu'dan örgüte katılım düşük

Orgeneral İlker Başbuğ, teslim olan terörist sayısının da gelinen aşamayı gösterecek kriterler arasında yer aldığını ifade ederek, 1994 yılında 3 olan bu sayının 2008'de 113'e yükseldiğini kaydetti.

Bir başka kriteri de ''terör örgütüne katılımlar'' olarak tanımlayan Orgeneral İlker Başbuğ, terör örgütüne katılımın 2002'de bin 47 kişi, 2007 yılında ise 742 kişi olduğunu söyledi. Orgeneral Başbuğ, ''Terör örgütüne katılımların üç boyutu var: Bir Türkiye'den, iki Suriye'den, üç Avrupa'dan. Bugün örgütün üçte biri Suriye'den. Türkiye'den özellikle terörle mücadelenin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu'dan örgüte katılım düşük'' tespitini yaptı.
 

Irak'ın Dhok-Zaho bölgesindeki yönetimin, 2007 yılında ABD güçlerince bölgesel yönetime devredildiğini hatırlatan Orgeneral Başbuğ, TSK'dan darbe yiyen teröristlerin, oradaki güvenlik birimlerinin görevini yapmaması nedeniyle bölgede rahat faaliyet gösterebildiğini söyledi. Orgeneral Başbuğ, ''Oradakiler görevini yamak zorunda. Bu önemli bir konu. Bunu zorlamamız lazım. Sistemi zorlamamız lazım. Hem görevini yapmıyor hem de konusu dışındaki konulara giriyor'' dedi.

 

Biz çekiyoruz acıyı

Orgeneral Başbuğ, terörle mücadeleye ilişkin değerlendirmede bulunurken, ''Hedefimiz, amacımız bu terörle mücadeleyi daha kısa sürede bitirebilmek. Bunu en çok isteyen biziz. Çünkü biz çekiyoruz acıyı'' ifadesini kullandı.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, medya mensuplarından da terörle ilgili olayları kamuoyuna aktarırken daha duyarlı olmalarını isteyerek, terör örgütlerinin medyada yer almak için eylem yaptığını, bunu bir propaganda unsuru olarak kullandığını dile getirdi.

Terör örgütü elebaşının adı dururken kısaltılmış ad kullanılmasına da anlam veremediğini anlatan Orgeneral Başbuğ, ''Bizim TSK olarak birinci önceliğimiz terörle mücadele'' diye konuştu.

 

28 Şubat süreci

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 28 Şubat düşüncesinin, nedenlerinin arkasında olduğunu ifade ederek, ''Çünkü o düşünce ve nedenler bugün değişmede, yarın da değişmeyecek. Bu sorunlar devam ettiği müddetçe bu konuların arkasında olmamız gayet tabidir'' dedi.

28 Şubat süreci ve TSK'nın 27 Nisan'daki bildirisine ilişkin olarak Orgeneral Başbuğ, şunları söyledi:

''Evet, TSK 28 Şubat düşüncesinin, nedenlerinin arkasındadır. Çünkü o düşünce ve nedenler bugün değişmedi, yarın da değişmeyecek. O temeldir, zaten MGK bildirisinde hangi tedbirlerin neler olması, o sürece neden olan şeyler bellidir. Dolayısıyla biz elbette Şubat düşüncesinin, çizgisinin arkasındayız. Bunda bir tereddüt yok. 28 Şubat sürecinde bazı uygulamalarda hatalar olmuş mudur? O ayrı bir konu. Onu bırakın, zaman değerlendirsin. O bizi ilgilendirmiyor. Bizim için önemli olan 28 Şubat sürecinin arkasındaki felsefe, düşünce... Bu sorunlar devam ettiği müddetçe bu konuların arkasında olmamız gayet tabidir.

Ben, 28 Şubat konusu ile 27 Nisan bildirisi arasında bağlantı kurulmasını yadırgıyorum. Çünkü, bağlantı kurulacak bir şey olarak da görmüyorum. 27 Nisan bildirisiyle ilgili söylediğimiz çok açık: 'Genelkurmay Başkanı, TSK'nın komutanıdır'. Dünya ordularına bakarsanız, genelkurmay başkanlığı pozisyonunda olup da o silahlı kuvvetlerin komutanı olan çok az. Anayasamızda TSK'nın komutanının Genelkurmay Başkanı olduğu açıkça ifade ediliyor. Bu şudur, Genelkurmay Başkanı'nın her türlü attığı adım, TSK adınadır. Bazen kişisel olarak değerlendiriliyor. Çok yanlış. Genelkurmay Başkanı eşittir TSK. Bu bildiri de TSK adına yayımlanmıştır. Böyle bir konuda benim yorum yapmamı gerektiren bir neden yok. Bu konuya fazla takılmayın. Konuları bağlantılamak fayda sağlamayacaktır.''

 

'Bitti'

Başbuğ, TSK adına açıklama ve görüşleri belirtecek makamın ise Genelkurmay Başkanı olduğunu kaydetti ve ardından da "Bitti" sözcüğünü kullandı. Ancak MGK üyelerinin de ilgili platformlarda konuşabileceklerini, kendisinin görev verdiği askeri makamların da görüş bildirebileceklerini hatırlattı. Başbuğ bundan sonra hem kendisinin hem de Kuvvet komutanlarının resepsiyonlarda ayak üzeri açıklama yapmayacaklarını kaydetti.

 

Silahlı kuvvetler ve siyaset

Orgeneral Başbuğ, asker-sivil ilişkisini değerlendirirken, siyasetin; sorunlara çözüm bulma tarzları olarak anlatılabilecek geniş bir kavram olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la veya MGK'da konuştukları konuların siyasetle bağlantılı olduğunu ifade eden Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

''Magazin mi konuşuyoruz, gayet tabii siyasetle bağlantılı, dış uluslararası siyasetle bağlantılı. Türkiye'nin iç siyasetiyle de bağlantılı konular. Biz, terörle mücadeleyi konuşuyoruz. Konuştuğunuz konuları elbette bir siyasetin içine oturtacaksınız. Laiklik karşıtı konuları konuşuyorsunuz. Bu çok yanlış, 'Silahlı Kuvvetler, siyasetin dışında'. Silahlı Kuvvetlerin de ilgi alanları içinde var.

Bu nasıl olur? Platformlar doğru tayin edilmeli. En üst platform, bu konuların konuşulacağı yer MGK. Görev ve ilgi alanımızla ilgili konular. Bunların bir kısmı da siyasi. Terörle mücadele konuşulacak, güvenlik konuları... Örneğin, Gürcistan ile ilgili konularda nasıl bir ilişki kuracağız, Rusya ile ilgili konular... Tabii ki bunun güvenlik boyutu var. Benim karar alıcılara bu konularda tavsiyede bulunmam lazım, benim görevim bu. Nerede yapacağım? MGK'da yapacağım. Bir araya geliyoruz, çeşitli toplantılarda gerek duyulduğu zaman. Gayet tabii orada yapacağım. Bu platformları öncelikle kullanmamız lazım.

Bazı güvenlik konularında, TSK'yı ilgilendiren siyaset bağlamındaki konularda gerektiği zaman kamuoyuna da bilgi vermem lazım. Ama gerekiyorsa. Buna sizin 'siyaset yapıyor' demeniz fevkalade yanlış. Kim yapacak? Bunu herkes yapamaz. Silahlı Kuvvetler adına, Genelkurmay Başkanı yapar. Gerektiği zaman kamuoyu ilişkileri bakımından yetki verdiği kişiler yapar. MGK var. MGK'nın üyeleri belli. MGK üyesi olarak, bu faaliyeti yapar.''

 

Türkiye'nin dostu sevinsin, karşı düşünenler dikkat etsin

TSK'nın yürüttüğü modernizasyon çalışmaları ve kuvvet yapılarındaki değişime ilişkin bilgi veren Orgeneral Başbuğ, ordunun bir yandan da küçüldüğünü anlattı. Kara Kuvvetleri'nin 17 tabur azaltıldığını belirten Orgeneral Başbuğ, ancak ihtiyaçlar nedeniyle subay ve astsubay sayısında azalmaya gidilmediğini söyledi.

Ordudaki profesyonelleşmeye de değinen Orgeneral Başbuğ, bu konuyu dile getirdiği zaman bu oranın yüzde 40 olduğunu, bugün yüzde 70'e ulaşıldığını bildirdi. İç güvenlik harekatında devamlılık ve tecrübenin çok önemli olduğunu, bu nedenle profesyonelleşmeyi tamamlayacaklarını anlatan Orgeneral Başbuğ, TSK'nın riskin ve tehdidin, çevrenin ve bölgenin gerektirdiği duruma göre ileri bir noktaya geldiğini söyledi.

Orgeneral Başbuğ, ''ABD Genelkurmay Başkanı, 'Hava Kuvvetlerinizin geldiği şu noktada ben gıpta ediyorum, nasıl geldiniz' diyor. Eğitim, malzeme, teçhizat, kararlılık ve görev bilinci var. Türkiye'nin dostları sevinsinler, karşı düşünceleri olanlar da kendilerine dikkat etsinler'' diye konuştu.

Orgeneral Başbuğ, Türkiye'nin güvenlik stratejisine gereken önemin de gösterilmediğine dikkati çekti.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, ilköğretimde okutulan bir kitapta terör örgütü elebaşının adının ve resminin yer aldığının anımsatılması üzerine de, ''Aklımızda, dikkatimizi çekti, gerekli girişimleri yapacağız'' dedi.

 

Gürcistan

Gürcistan ve Kafkaslar konusunu değerlendirirken, bu konuyu Bulgaristan'daki NATOGenelkurmay Başkanları toplantısında ve ABD Genelkurmay Başkanı Michael Mullen ile hafta başında yaptığı görüşmede ele aldıklarını ifade eden Orgeneral Başbuğ, şu anda kimsenin Gürcistan'da tekrar ciddi bir çatışma ihtimalinin bulunduğunu düşünmediğini belirtti. Gürcistan bağlamında ileride ciddi bir çatışma veya gerginliğe neden olacak bir durum görmediğini dile getiren Orgeneral Başbuğ, şunları kaydetti:

''Şu anda hayır. Yarın değişir mi? Değişebilir. Bundan sonra ne olacak? Rusya'nın bir tanıması var. Buna şu anda cevap vermemiz zor. BM Güvenlik Konseyinden geçme ihtimali yok, ama ne olacak? Böyle defakto büyük bir ülke tavrını açıkladı. Bundan geri adım atar mı? Atmaz herhalde. NATO, AB bağlamında olaya bakarsınız, bütün ülkeler Gürcistan olayının dengeli götürülmesi kanaatindedir. Dengeli götürülmesi, Rusya ile görüşerek temas ederek, bu olaylara çözüm bulunması yaklaşımıdır. Bu doğrudur. Türkiye Cumhuriyeti de Gürcistan krizinin başlangıcından bugüne kadar dengeli politika izlemiştir. Elbette Gürcistan ile ilişkilerimiz var, Rusya da bizim komşumuz. Dolayısıyla bu ilişkileri dengeli götürmek durumundayız. Bugüne kadar dengeli götürdük, dengeli götürmemizden de kimse rahatsız değil. Olayın içinde olan bütün ülkeler, olayı dengeli götürmemizden gayet memnun.''

Orgeneral Başbuğ, Montrö Anlaşması bağlamında bir soruyu yanıtlarken, anlaşmanın uygulanma sorumluluğunun Dışişleri Bakanlığında olduğunu belirterek, geliş, geçiş taleplerinin Dışişleri Bakanlığına yapıldığını, resmi muhatabın da Dışişleri Bakanlığı olduğunu bildirdi. Orgeneral Başbuğ, ''Elbette Dışişleri Bakanlığı, bu konularda karar oluştururken, Genelkurmay Başkanlığı ile yakın koordinasyon ve iş birliği içinde oluşturuyor. Bugüne kadarki uygulamalar çerçevesinde Karadeniz'in güvenliği kontrolü konusu var. Türkiye'nin buradaki tutumu çok açıktır. Karadeniz'in güvenliği, kontrolü Karadeniz'e sahil ülkelere aittir, sorumluluğudur. Diğer ülkeler Montrö Anlaşması'nın içinde, şartlarını uygulamak kaydıyla girerler. Bizim Türkiye olarak pozisyonumuz çok önemlidir. Biz, Montrö Anlaşmasını tarafsız uygulamak durumundayız ve uyguluyoruz. Kimse de rahatsızlık duymuyor. Kimse de bu konuyu gündeme getirmiyor. Montrö Anlaşması'nın uygulamalarıyla ilgili hiçbir sorun olmamıştır, olamaz.'' dedi.

 

AB ile ilşkiler

Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin NATO ile ilişkileri konusundaki soruya ise, Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu, bu ittifakın Türkiye için çok önem taşıyor diyerek cevap verdi. NATO'nun askeri boyutunun yanı sıra politik boyutunun da bulunduğunu anlatan Orgeneral Başbuğ, NATO'nun bunların yanında ekonomik konularda ilgi alanları bulunduğunu da kaydetti. Türkiye'nin NATO içinde önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Orgeneral Başbuğ, ''Türkiye NATO içinde ağırlığı olan bir ülkedir'' dedi.

Avrupa Birliği ile güvenlik ve savunma politikaları ve Güney Kıbrıs konusunda sorunlar bulunduğuna işaret eden Orgeneral Başbuğ, ''Bizim oradaki tavrımız çok net. AB ile NATO arasındaki ilişkiler konusunda dokümanlar var. Bu kabul edilmiş dokümanlar bu konuda ne diyorsa Türkiye; satır, virgül, nokta neyse ona uyar'' diye konuştu. Fransa ile ilişkilerde askeri boyutta çok sorun olduğunu zannetmediğini söyleyen Orgeneral Başbuğ, ilişkilerin normal düzeyde olduğunu ifade edebileceğini kaydetti.

Kıbrıs müzakerelerine ve Ege'deki sorunlara değinen Orgeneral Başbuğ, Ege'de uçan Türk uçaklarının Yunan uçaklarınca taciz edildiğini, bunların olağan şeyler olduğunu söyledi. AB ile ilişkiler konusunda TSK'nın görüşünün çok açık olduğunu dile getiren Orgeneral Başbuğ, sözlerini şöyle sürdürdü:

''TSK başından itibaren AB'ye Türkiye'nin tam üyeliğini, Atatürk'ün bize hedef gösterdiği çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkmada hedef değil, araç olarak görüyor. Bizden evvelki komutanların da daha önce ifade ettiği bir konu, TSK'nın net tavrı bellidir. TSK, Türkiye-AB ilişkileri kapsamında ulus devlete yönelik olabilecek tekliflere kesinlikle karşıdır. Biz ulus devletin bir vidasının oynatılmasına, gevşetilmesine kesinlikle karşıyız, hassasız. Üniter devleti zayıflatacak, vidasını oynatacak gelişmelere kurum olarak karşıyız.

Kıbrıs konusu bağlamında ne istediğimizi açıkça ifade ettik. Oradaki tutumlarımız bellidir. Biz AB'den diğer ülkelere nasıl eşit muamele ettiyse, bize de eşit muamele etmesini istiyoruz, bekliyoruz ama burada maalesef çifte standartların olduğu da bir gerçektir. Türkiye'ye eşit muamele edilmelidir. Ulus devletin vidası gevşetilmemelidir. Kıbrıs konusundaki tutumlarımız bellidir. Bu konularda zarar verilmemek kaydıyla tabii ki Türkiye'nin AB'ye tam üyeliği, Türkiye açısından hedefe ulaşmada bir araçtır, hedef değildir.''

Bir gazetecinin, ''Diyelim ki vida yerinden oynadı'' sözleri üzerine Orgeneral Başbuğ, ''Tavrımızı gösteririz'' dedi.



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler