İsrail- Suriye görüşmeleri ertelendi

Türkiye aracılı İsrail- Suriye görüşmeleri ertelendi. İsrail Başbakanı Enhud Olmert’in danışmanı Mark Regev de, erteleme konusunda yorum yapmazken İsrail’in Suriye ile temasları sürdürmeye angaje olduğunu belirterek “Dolaylı görüşmelerin yeni turunun çok yakın bir gelecekte yapılacağını umuyoruz” dedi.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 15:45
Abone Ol google-news

İstanbul’da yarın başlaması öngörülen Türkiye aracılı İsrail-Suriye görüşmelerinin 5. turu, İsrail’in talebi üzerine ertelendi. Suriye Dışişleri Bakanı Veli Mualim’in görüşmelerin Kadima'daki liderlik seçimleri nedeniyle ertelendiği yolundaki açıklaması ise, İsrail Başbakanlığınca yalanlandı.

Başbakanlık yetkilileri, erteleme talebinin Kadima'daki süreç ile bir ilgilisi bulunmadığını söyledi. Dolaylı görüşmelerin ertelendiği, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile ortak basın toplantısı düzenleyen Suriye Dışişleri Bakanı Mualim tarafından açıklandı. Ancak, Mualim’in görüşmelerin ertelendiği açıklamasını doğrulayan İsrail Başbakanlık yetkilileri, Mualim’in, ertelemenin Kadima’daki liderlik seçimi ile ilgili olduğu iddiasını reddetti.

Jerusament Post gazetesi göre, İsrail Başbakanlık yetkilileri, erteleme talebinin Kadima’daki seçimler ile ilgisinin bulunmadığını belirtirken İsrailli başmüzakereci Yoram Turbowicz’in "gönüllü" olarak çalışabilmesi için gereken iznin beklendiğini söylediler. İsrail Başbakanı Enhud Olmert’in danışmanı Mark Regev de, erteleme konusunda yorum yapmazken İsrail’in Suriye ile temasları sürdürmeye angaje olduğunu belirterek “Dolaylı görüşmelerin yeni turunun çok yakın bir gelecekte yapılacağını umuyoruz” dedi.

İstanbul’daki dolaylı görüşmelerde İsrailli heyete başkanlık eden Turbowicz, Olmert’in Kadima kongresinin ardından görevinden ayrılacağını açıklaması üzerine Ağustos başında başbakanlıktaki görevinden ayrılmıştı. Olmert, Turbowicz’den Suriye ile görüşmeleri yürütmeyi sürdürmesini istedi ancak Turbowicz’in “gönüllü” olarak böyle bir görev yapabilmesine ilişkin çalışmaların tamamlanmadığı belirtiliyor. Bu arada, Olmert’in yerine geçecek yeni İsrail başbakanının dolaylı görüşmeler sürecini sürdürmeye ne ölçüde istekli olacağı bilinmiyor.

 

"Barış görüşmelerinin tarihinin belirlenmesi için taraflarla temaslar sürüyor''

Türkiye'nin gözetiminde sürdürülmekte olan İsrail-Suriye arasındaki aracılı barış görüşmelerinin 5. turunun yeni tarihinin belirlenmesi için taraflarla temasların sürdüğü bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, görüşmelerin beşinci turunun 18-19 Eylül tarihlerinde yapılmasının her iki tarafın prensip mutabakatı olarak açıklandığı hatırlatıldı.

Açıklamada, İsrail iç siyasetinde yaşanan gelişmelere bağlı olarak, Genel Sekreterlik görevinden istifa eden İsrail heyeti Başmüzakerecisi ve Başbakan Ehud Olmert'in Genel Sekreteri Yoram Turbowicz'in, barış görüşmelerinde müzakereci olarak yer almaya devam edebilmesi için gereken teknik ve hukuki sürecin tamamlanmamış olması nedeniyle, İsrail'in 18-19 Eylül'de yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesini talep ettiği belirtildi.
İsrail tarafının, söz konusu teknik ve hukuki süreç tamamlanır tamamlanmaz görüşmelere katılmaya açık olduğunu ayrıca vurguladığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, durumun Suriye tarafına intikal ettirildiği ve Suriye'nin görüşmelere devam etmeye ve beşinci tura katılmaya hazır olduğunu bildirdiği, beşinci tur barış görüşmelerinin tarihinin belirlenmesi için temasların sürdürüldüğü belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler