Zapatero’ya iftar tepkisi

İspanya’da, Katolik kilisesi yanlısı politika izleyen ABC, Zapatero’nun İslam hakkında söylediği güzel sözleri “İspanya’da çoğunluğun dini için asla söylemediğini” yazarken, gazeteler Zapatero’nun gençleri övdüğü sırada Erdoğan karşıtı pankart açan iki gencin polis tarafından susturulması olayına yer verdi.

Yayınlanma: 17.09.2008 - 18:31
Abone Ol google-news

İspanyanın sosyalist Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapateronun önceki gün İstanbulda iftar yemeğine katılması İspanyol basını tarafından eleştirilirken gazetelerde yer alan haberlerde ziyaret sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğanı protesto eden üniversite öğrencilerinin polisin sert müdahalesiyle engellenmelerine dikkat çekildi.

Katolik kilisesinin açıkça muhalefet yürüttüğü Zapateronun, Erdoğanın daveti üzerine önceki gün gerçekleştirdiği bir günlük İstanbul ziyareti İspanyol basınında yer aldı. Zapateronun Erdoğanla birlikte iftara katılması başta sağ görüşlü gazeteler olmak üzere İspanyol basınında sert bir şekilde eleştirildi. AAda yer alan haberde, Katolik kilisesi yanlısı politika izleyen ABC gazetesinin, Her şey Medeniyetler İttifakı olsunbaşlıklı yazısında, Başbakan Zapateronun İstanbulda iftara katılmasının İspanyadaki Katolik kilisesine karşı bir tavır olduğunun ileri sürüldüğü belirtildi.

Zapateronun İstanbulda İslam hakkında söylediği güzel sözleri İspanyada çoğunluğun dini için asla söylemediğini kaydeden ABC, Avrupa anayasasında Avrupanın köklerinin Hıristiyanlığa dayalı olduğuna dair ibarenin konulması için tartışmalar yapıldığında Zapateronun parmağını dahi kımıldatmadığını yazdı.

İspanyada sosyalist hükümetin yaptığı eşcinseller arası evlilik, boşanmanın kolaylaştırılması gibi reformlar ve kürtajın daha serbest hale getirilmesi ve laik eğitim konularındaki adımları Katolik kilisesi tarafından büyük tepki alıyor.

‘Paradoks’

Sol görüşlü El Pais gazetesi ise Zapateronun,laiklik bayraktarı olmasına karşın iftar yemeğine katılmasını paradoks olarak nitelendirdi. Medeniyetler İttifakı sayesinde iki ülkenin ilişkilerinin üst düzeye çıktığını yazan El Pais ayrıca diğer İspanyol gazeteleri gibi İstanbulda Erdoğana karşı gösteri yapan bir grup gencin polis tarafından nasıl engellendiğini de ön plana çıkardı. Zapateronun Bahçeşehir Üniversitesinin akademik yılı açılışında yaptığı konuşmadaki Gençler sadece yarının liderleri değilsiniz, bugünün de potansiyel liderlerisiniz. Bu yüzden sizi dinlemeliyiz sözlerini hatırlatan El Paisin haberinde, Zapatero bu sözleri söyler söylemez, Türk polisi Başbakan Erdoğana karşı pankart açan iki genci yere yatırıp etkisiz hale getirdikten sonra bağırışlarının duyulmaması için ağzını kapatıyorduifadesi kullanıldı.

Erdoğan, yine önceki gün akademik yılı açılışını yaptığı Marmara Üniversitesinde ve geçen hafta İstanbul Üniversitesinde öğrenciler tarafından protestolarla karşılanmıştı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler