Gül, Kopenhag'da

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kopenhag'da İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ve ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi.

Yayınlanma: 18.12.2009 - 08:04
Abone Ol google-news

BM İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için Kopenhag'da bulunan Gül ve Peres, konferansın gerçekleştiği Bella Center'da bir araya geldi.

Görüşme, kapanış oturumunun geç başlaması nedeniyle planlanandan erken gerçekleşti. Basına kapalı görüşme, yaklaşık bir saat sürdü. Görüşme talebinin İsrail tarafından geldiği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile görüşmesinde, ''Türk kamuoyu Orta Doğu'da yaşananları yakından takip ediyor. Olaylar ciddi hassasiyet, rahatsızlık yaratıyor'' dediği bildirildi.

Alınan bilgiye göre, BM İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere Kopenhag'da bulunan Gül ve Peres'in görüşmesinde, İsrail'in yeni yerleşim birimleri ele alındı.

Cumhurbaşkanı Gül, ''Artık dünyada hiçbir şey gizli kalmıyor. Herkesin her şeyden anında haberi oluyor. Türk kamuoyu da Orta Doğu'da yaşananları yakından takip ediyor. Olaylar ciddi hassasiyet, rahatsızlık yaratıyor'' diyerek, kamuoyunun önemine dikkati çekti.

Görüşmede, 1967 sınırlarına dönülmesi gerektiğini ifade eden Gül, ''Türkiye olarak bizim isteğimiz, iki devletin barış, huzur ve güvenlik içinde yan yana yaşamasıdır'' dedi.
İsrail Cumhurbaşkanı Peres de Gül'ü İsrail'e davetini yineledi.

"Görüşmeler olumlu ve dostça"

Gül ile İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres'in Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da biraraya gelmelerinin ardından İsrail Cumhurbaşkanlığı, görüşmenin olumlu ve dostça bir ortamda geçtiğini bildirdi.

İsrail Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, ''Cumhurbaşkanlarının, Türkiye ve İsrail arasında normal, olumlu ve istikrarlı ilişkilere dönülmesinde mutabık oldukları'' vurgulanarak, Cumhurbaşkanı Gül'ün, Peres'in İsrail'e davetini kabul ettiği de belirtildi.

İki cumhurbaşkanının İsrail ile Filistinliler ve yanısıra İsrail ile diğer Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi yollarını da ele aldıkları bildirildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye'nin İsrail ile komşuları arasındaki barışta ilerleme sağlanabilmesi için ciddi çabalar göstermeye hazır olduğunu dile getirdiği de kaydedildi.

Peres'in Gül'e, ülkesinin komşularıyla adil ve gerçek bir barış için çalıştığını söylediği ve ''İsrail'in Gazze'deki Filistinliler'in acı çekmesi isteğinde olmadığını'' vurgulayıp, ''Ramallah'ın Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın yönetimi altında olsaydı Gazze'nin, çoktan hareketli ve canlı bir bölge durumuna gelmiş olacağını'' da ifade ettiği belirtildi.

Peres'in ayrıca Gül'e, Hamas'ın Gazze'de El Fetih liderlerini öldürüp, Filistin halkına ciddi zararlar verdiğini söylediği ve ''Eğer Hamas yön değiştirip İsrail'i tanısa, terör faaliyetlerini durdursa, Gazze'nin çehresi bugünkünden çok farklı olurdu'' ifadelerini kullandığı da kaydedildi.
 

Gül, oturumda konuşma yaptı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Peres ile görüşmesinin ardından BM İklim Konferansı Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'nde, Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen'in başkanlığını yaptığı yüksek düzeyli oturuma katıldı.

Oturumda, aralarında ABD Başkanı Barack Obama, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, Brezilya Cumhurbaşkanı Luiz Lula da Silva'nın da bulunduğu liderler konuşma yaptı.
Danimarka Başbakanı Rasmussen'in, liderlerin onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak olan Gül'ün, aile fotoğrafı çekiminin ardından Türkiye'ye dönmesi bekleniyor.

 

Gül, Papandreu ve Obama ile görüştü

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türkiye-Yunanistan ilişkileri ve Kıbrıs konularına öncelik tanınması ve irade gösterilmesi gerektiğini söyledi. Papandreu, BM İklim Konferansı'nın yapıldığı Bella Center'da, Cumhurbaşkanı Gül ile yaptıkları görüşmeye ilişkin soruları yanıtlarken, Gül ile dışişleri bakanlığı yaptıkları dönemden bu yana tanıştıklarını, olumlu bir görüşme gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Gül'e, Türkiye-Yunanistan ilişkilerindeki dinamiklerin yenilenmesi ve zorlu problemlerin çözümüne yardımcı olunması için çalışılması gerektiğini söylediğini aktaran Papandreu, iki ülke arasında ekonomi, enerji gibi bir çok alanda işbirliğinin ve Türkiye'ye yatırımların arttığını belirterek, bu konularda yapılabileceklerin ele alındığını kaydetti.

Kıbrıs ve ikili ilişkiler konusunda daha dinamik çalışılması gerektiğine işaret ettiğini dile getiren Papandreu, Cumhurbaşkanı Gül'ün de bu konulara olumlu yaklaştığını anlattı. Papandreu, ''Artık bu konulara öncelik tanımalı, irade göstermeliyiz'' dedi. Kıbrıs sorununun yıl sonuna kadar çözülüp çözülemeyeceğine ilişkin soruya da Papandreu, ''Bu konuda bir şey söylemek zor. Deneyeceğiz'' yanıtını verdi.

Cumhurbaşkanı Gül, Danimarka Başbakanı Lars Lökke Rasmussen'in BM İklim Konferansı'na katılan devlet ve hükümet başkanları onuruna verdiği yemek sırasında ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. Rasmussen'in verdiği yemeğe katılan Cumhurbaşkanı Gül ile Obama'nın ayaküstü sohbet ettiği kaydedildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler