Ergenekon'da 19 gözaltı

Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Hakkari'de aralarında eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı avukat Levent Temiz, sanatçı Nurseli İdiz ve Seyhan Soylu'nun da bulunduğu 19 kişi gözaltına alındı. Zanlılar arasında 5 teğmen ve 1 askeri öğrenci de var. Gözaltına alınanların işlemleri sürüyor.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 09:12
Abone Ol google-news

Ergenekon Soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Hakkari'de toplam 19 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı avukat Levent Temiz, sanatçı Nurseli İdiz, Seyhan Soylu, 5 teğmen ve 1 askeri öğrenci var.

Bu kişilerden bazıları, basın mensuplarının ''Ergenekon ile bağlantınız var mı? Niçin gözaltına alındınız?'' şeklindeki sorularına ''Devletin yanlışlığı'' ve ''Dağdaki çobanın Ergenekon ile ne bağlantısı var'' şeklinde yanıt verdi.

Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alınan 19 şüphelinin sorgu ve işlemlerinin tamamlanması için ek gözaltı süresi alındı. Soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla, dün, Ankara, İstanbul, İzmir, Hakkari ve Mersin'de gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan 19 kişinin İstanbul'daki sorgu ve işlemlerine devam ediliyor.
Gözaltına alınan 5 teğmen ve bir askeri öğrenci ile aralarında Temiz, İdiz ve ''Sisi'' lakaplı Soylu'nun da bulunduğu diğer 13 kişinin işlemleri sürüyor.

Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerden sadece Levent Temiz Terörle Mücadele Şubesi’nde sorgulanırken, aralarında Nurseli İdiz ve Seyhan Soylu'nun da bulunduğu 12 kişinin ifadeleri Organize Suçlar Şubesi'nde alınıyor. Operasyon kapsamında askeri inzibatlar tarafından gözaltına alınarak İstanbul Merkez Komutanlığı'na getirilen 5'i teğmen, biri askeri öğrenci 6 kişinin ifadesi ise askeri savcılık tarafından alınıyor.

Bu arada, bu kişilerle birlikte 6 bilgisayar ve 1 dizüstü bilgisayar ile CD'ler ve çeşitli dokümana da el konulduğu kaydedildi.

 

İdiz'e 06.00 baskını

Polis, İdiz'in Beşiktaş Ulus Mahallesi Kelaynak Sokak'taki evine sabah saat 06:30'da geldi. Yaklaşık 10 kişiden oluşan sivil polisler evde arama yaptı. Saat 12:00'ye kadar süren aramanın ardından İdiz gözaltına alındı.

Konuyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan evdeki yardımcısı, polisin herhangibir şey almadığını belirtti. Apartman görevlisi, sivil polislerin sabah erkenden geldiğini, arama sırasında kendisinin de evde bulunduğunu kaydetti.

Polisin evi didik didik aradığını, başta CD'ler olmak üzere, kitaplığı, çekmeceleri kontrol ettiğini belirten Akın, "Nurseli hanım çok rahattı. Hatta polislere içecek ikram etti. Neden gözaltına alındığını bilmiyorum. Ergenekon'la ilgili olduğu söylentisi var. Ne derece doğru bilmiyorum" şeklinde konuştu.

Seyhan Soylu da aynı soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Soylu bir süredir "Cumhuriyet Kadınları" adlı bir belgeselin çalışmalarını yürütüyordu. İdiz de bu projede görev alıyordu.
 

Avukat Levent Temiz ile ilgili olarak emniyet yetkilileri, ABD Konsolosluğu'na yapılan kanlı baskınla ilgili soruşturma yürütüldüğünü bildirdi. İntihar saldırısında ölen terörist Erhan Kargın’ın Temiz ile 4-5 kez uzun süreli telefon görüşmesi yaptığı da iddialar arasında yer alıyor.

 

Sergiyi basmıştı

Eski İstanbul Ülkü Ocakları Başkanı avukat Levent Temiz'in annesi ve kardeşleriyle birlikte kaldığı Bakırköy Florya Basınköy'deki evinde başlatılan  arama sürüyor. Dairede yapılan aramada, Temiz'in bilgisayarındaki dökümanların kopyalarının çıkarıldığı bildirildi.

Temiz, adını ilk olarak Taksim İstiklal Caddesi Karşı Sanat Galerisi'nde açılan "50. yılında 6-7 Eylül olayları" konulu sergiyi basmasıyla duyurmuştu. Temiz, burada,  "Türkiye 'nin bir tarafta Ermeni soykırımıyla, diğer tarafta Kürt sorunuyla sıkıştırıldığı bir dönemde, 50 yıl önce yaşanmış olan bir hadisenin gündeme getirilmesinden rahatsız olduğumuz için sergiyi engellemeye çalıştık" demişti.


 

Kerinçsiz ile birlikte

Ergenekon'dan tutuklu bazı sanıkların ifadelerinde adı geçen  Levent Temiz, Kemal Kerinçsiz'in başkanı olduğu Büyük Hukukçular Birliği yönetiminde de yer aldı.

Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünde tutulan müvekkili Levent Temiz ile görüşen avukat Mehmet Işık, çıkışta gazetecilere açıkmada bulundu. Işık, Temiz'in gözaltına alınmasında, ''öldürülen gazeteci Hrant Dink'e ilişkin daha önce yaptığı açıklamalarının bir etkisi olup olmadığı'' sorusuna ''Müvekkilim bu konuda Şişli Adliyesinde yargılandı ve beraat etti. Gözaltına alınmasının bununla ilgisi olduğunu düşünmüyorum'' yanıtını verdi.

 

56 tutuklu

Dava ve soruşturma kapsamında aralarında emekli Tuğgeneral Veli Küçük, İşçi Partisi (İP) Genel Başkanı Doğu Perinçek, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Genel Başkanı emekli Orgeneral Şener Eruygur ve emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un bulunduğu 56 kişinin tutukluluğu sürüyor.

Soruşturma ya da dava çerçevesinde tutuklanan ve aralarında Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ile İP Genel Başkan Yardımcısı ve Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever'in de olduğu bazı kişiler de çeşitli nedenlerle cezaevinden tahliye edilmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler