Pakistan- ABD misillemeleri

Pakistan, ülkenin kuzeybatısına ABD'nin düzenlediğinden şüphelenilen füze saldırısıyla ilgili Washington'ın önceden haber vermediğini bildirdi. ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'le görüşen Dışişleri Bakanı Mahmud Kureşi, güvencenin verildiği aynı gün düzenlenen füze saldırısından haberdar olmamalarının Amerikan tarafının "kurumsal bağlantı kopukluğuna" işaret ettiğini kaydetti.

Yayınlanma: 18.09.2008 - 10:04
Abone Ol google-news

Dışişleri Bakanı Mahmud Kureşi, ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen'in dün ani İslamabad ziyareti sırasında Pakistan'ın egemenliğine saygı duyduklarına ilişkin güvence vermesinin ardından bugün yaptığı açıklamada, dün akşam Afganistan sınırı yakınında Güney Veziristan bölgesinde düzenlenen füze saldırısı konusunda bilgilendirilmediklerini söyledi.

Pakistan istihbarat yetkilileri, Afganistan sınırı yakınlarındaki bir militan kampına pilotsuz Amerikan uçağıyla füze saldırısı düzenlendiğini bildirmişti. İlk açıklamalarda 4 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı belirtilen saldırıda ölenlerin sayısının 6'ya yükseldiği haber veriliyor.

Pilotsuz ABD uçaklarının geçen hafta başında aynı bölgede düzenlediği saldırıda 24 kişi ölmüştü.

ABD'nin 7 yıldır yürüttüğü terörle savaşında önde gelen müttefiki olan Pakistan'ın Afganistan sınırı yakınındaki bölgede karadan da düzenlediği ve son haftalarda yoğunlaşan saldırılar, iki ülke ilişkilerinin gerilmesine ve İslamabad'ın resmi protestolarına yol açıyor.

Mullen'le dün görüşen Pakistanlı yetkililerden biri olan Kureşi, güvencenin verildiği aynı gün düzenlenen füze saldırısından haberdar olmamalarının Amerikan tarafının "kurumsal bağlantı kopukluğuna" işaret ettiğini kaydetti.

Pakistan topraklarında yabancı askerlerin faaliyet göstermesine izin verilmeyeceğini yineleyen Kureşi, topraklarında eğer bir harekat düzenlenmesi gerekirse de bunun kendi güvenlik kuvvetleri tarafından yapılacağını belirtti.

Olaylar, 11 Eylül'de, ülkenin Dir bölgesinde meydana gelen olayda kimliği belirsiz silahlı bir kişi camiye el bombası atıp sonrasında çevreye ateş açmasıyla başlamıştı. Bu bombalı ve silahlı saldırı sonucu 12 kişinin hayatını kaybetmiş, yaklaşık 37 kişi de yaralanmıştı.

Bu olay üzerine, Pakistan birlikleri, Güney Veziristan'daki aşiret bölgesi Angor Adda köyü sınırlarına giren Amerikan helikopterlerine ateş açmıştı. Sivil kayıplar yüzünden ABD'yi protesto eden Pakistan Genelkurmay Başkanı Eşfak Kayani, yaptığı sert açıklamada, Pakistan topraklarına yabancı birliklerin girmesine izin verilmeyeceğini; Pakistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğünün ne pahasına olursa olsun savunulacağını ifade etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler