2009'da neleri konuştuk? (Haziran)

Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine, soruşturmada adı geçen ve aralarında RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Zekeriya Karaman'ın aralarında da bulunduğu 18 kişinin mal varlığına mahkeme kararıyla tedbir konuldu.

Yayınlanma: 21.12.2009 - 14:51
Abone Ol google-news

Haziran ayının önemli gelişmeleri şöyle:
 

1 Haziran:

- Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanlığının adının ''Tarım ve Gıda Bakanlığı'' olarak değiştirileceğini bildirdi.

- Brezilya açıklarında radardan kaybolan Air France uçağındaki 216 yolcudan birinin Anadolu Üniversitesi öğretim görevlisi Fatma Ceren Necipoğlu olduğu bildirildi.

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kahvehane, lokanta gibi iş yerlerindeki sigara yasağının kanunda öngörüldüğü gibi 19 Temmuzda başlayacağını bildirdi.

- Sağlık Bakanlığı, ABD'den gelen ve ''domuz gribi'' tespit edilen 2 Türk vatandaşının hastanede gözlem altına alındığını bildirdi.

2 Haziran:

- Adana'da bir apartman dairesinde aynı aileden 3'ü çocuk 8 kişinin ceseti bulundu. Aileden Murat Yüksel ''zanlı'' olarak tutuklandı.

- Almanya'daki Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında, ''resmi belgede sahtecilik'' ve ''görevi kötüye kullanmak'' suçlarından hakkında dava açılan İstanbul 10. Noteri İsmet Büyükkılıç'ın yargılanmasına başlandı.

- ''38. Orhan Kemal Roman Armağanı''na değer görülen ''Son Ada''nın yazarı Zülfü Livaneli'nin ödülü düzenlenen törenle verildi.

3 Haziran:

- AKP Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, mayınlı arazilerin temizlenmesine ilişkin yasa tasarısında, ''tasarlanmış bir ülke ya da şirket olmadığını'' bildirdi. Erdoğan, partisinin kısa adının ''AK Parti'' olduğunu da ifade ederek, ''AKP diyenler ne yazık ki demokratik noktadaki etik kurallara uymadan, siyasi etiği hiçe sayarak bunu edep dışı söylemektedirler'' dedi.

- Alevi Çalıştayı'nın ilk toplantısı Ankara'da yapıldı.

- Antalya'da bir tekstil atölyesindeki tüp patlamasının ardından çıkan yangında 3 kişi öldü.

   
4 Haziran:

- ''Yeni teşvik ve istihdam paketi''nde yer alan önlemler Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, Poyrazköy'de bulunan silahlarla ilgili olarak Ankara'da bir askeri kurumda görevli 3 sivil kadın memur gözaltına alındı. Avukat Serdar Öztürk ile 2 albayın evinde de arama yapıldı.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve kaldırıldığı hastanede ameliyat edilen Prof. Dr. Erol Manisalı, sağlık durumu nedeniyle tahliye edildi.

- Rahşan Ecevit, kurucusu olduğu DSP'den istifa etti.

5 Haziran:


- Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talebi üzerine, soruşturmada adı geçen ve aralarında RTÜK Başkanı Zahid Akman ile Zekeriya Karaman'ın aralarında da bulunduğu 18 kişinin mal varlığına mahkeme kararıyla tedbir konuldu.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli Albay Levent Göktaş'ın avukatı Serdar Öztürk gözaltına alındı.

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Sabancı Üniversitesinde uygulanan sistemle ilgili, öğrencilerin istedikleri alanda eğitim görmesinin kötü bir şey olmadığını belirterek, ''Ancak düşük puanla girilen bir bölümden daha sonra daha yüksek puanla girilen bir bölüme geçmek haksızlıktır'' dedi.

- TCG Gaziantep Fırkateyni, Aden Körfezi'nde görev yapan uluslararası deniz gücüne katılmak üzere Marmaris Aksaz'daki deniz üssünden yola çıktı.

6 Haziran:

- Türkiye Deniz Feneri Derneği, ''mal varlığı hakkında tedbir kararı verilen şahısların dernekle herhangi bir ilgileri bulunmadığını, konunun Almanya Deniz Feneri e.V ile ilgili olduğunu'' bildirdi.

- Eski milletvekillerinden ve eski Bursa Büyükşehir Belediyesi başkanlarından Teoman Özalp vefat etti.

7 Haziran:


- Adana'da, 7. sınıf öğrencisi R.A, okula göndermediği ve SBS'ye girmesini engellediği iddiasıyla annesi Songül A'yı tabancayla öldürdü. 14 yaşındaki kız, SHÇEK çocuk yuvasına yerleştirildi.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan avukat Serdar Öztürk tutuklandı.

- YSK tarafından çeşitli nedenlerle seçimi iptal edilen 30 belediye başkanlığı için seçim yapıldı.

- SHP 2. Olağanüstü Kurultayında genel başkanlığa Hüseyin Ergün seçildi.

8 Haziran:


- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Niğde Üniversitesi Rektörlüğüne Prof. Dr. Adnan Görür'ü atadı.

- Manisa Cumhuriyet Savcısı Kasım Aras, adliye lojmanlarındaki evinde beylik silahıyla intihar etti.

- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, eski İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Asım Korkut'u, ''rüşvete teşebbüs'' suçundan 10 ay hapis cezasına çarptırdı.

- Tuzla'da, bir tersanede yapımı süren bir gemideki patlamanın ardından çıkan yangında, kazan bölümünde mahsur kalan 3 işçiden 2'si öldü.

- Anadolu Ajansı'nın ''www.aa.com.tr'' adresli internet sitesi yenilendi.

9 Haziran:

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''Kayıp Trilyon'' davasıyla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Gül hakkında verilen ''takipsizlik'' kararını kaldıran Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesinin kararının ''kanun yararına bozulması'' istemiyle Adalet Bakanlığına başvurdu.

- Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı Bağdat'a davet etti.

- Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de tespit edilen ''domuz gribi'' vaka sayısının 11 olduğunu, bu kişilerin 9'unun ABD'den, 2'sinin ise Kanada'dan geldiğini bildirdi.

10 Haziran:

- Singapur Cumhurbaşkanı Sellapar Ramanathan, resmi ziyaret için Türkiye'ye geldi.   

- Yargıtay 9. Ceza Dairesi, İstanbul 10. Ağır ceza Maühkemesi'nin, terör örgütü El Kaide'nin ''Türkiye yapılanması içerisinde yer alarak, 15 ve 20 Kasım 2003'de İstanbul'daki bombalı saldırıları yaptıkları'' ileri sürülen sanıklarla ilgili  verdiği kararı, bazı sanıklar yönünden onadı, bazı sanıklar yönünden bozdu.

- Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün öğretim üyesi yetersiz fakültelere öğretim elemanı gönderilmesine olanak sağlayan kararının yürütmesini durdurdu.

- Afyonkarahisar'ın Dinar ilçesine bağlı Alparslan köyünde, yengesi ve onun 2 kardeşi tarafından kaçırılan 19 yaşındaki Nimet Gürbunar, zanlılara direnince dövülerek öldürüldü.

11 Haziran:


- Cumhurbaşkanı Gül, 5901 sayılı ''Türk Vatandaşlığı Kanunu''nu onayladı.

- Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Güldünya Tören'in ''töre'' nedeniyle öldürülmesine ilişkin davada, kardeşleri İrfan Tören'e verilen müebbet hapis ile Ferit Tören'e verilen 23 yıl 4 ay hapis cezasını onadı.

- Anayasa Mahkemesi, Siyasi Partiler Yasası'nın 104. maddesinin ikinci fıkrasındaki, ''ihtara uymayan partilerin Hazine yardımından mahrum bırakılması için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığınca dava açılabileceğini'' öngören tümceyi iptal etti.

 - Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, ülkesinin terör örgütü PKK'nın tehditleri konusunda elinden gelen kararlılığı gösterdiğini söyledi.

- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ''terör örgütü PKK'ya destek verdiği'' iddialı suç duyurusu üzerine başlatılan soruşturmada, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesut Barzani hakkında takipsizlik kararı verdi.

- Antalya'da bir tekstil atölyesinde gaz sıkışması sonucu meydana gelen tüp patlaması ve ardından çıkan yangında yaralanan 1 kişi hastanede öldü, olayda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi.

12 Haziran:

- Taraf gazetesinde, Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in imzasının bulunduğu öne sürülen ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı bir belgeye dayandırılan ''AKP ve Gülen'i bitirme planı'' başlıklı haber tartışmalara neden oldu. Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, haberdeki iddiaların incelenmesi için Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığına soruşturma emri verildiğini bildirdi.

- Mardin'in Bilge köyündeki saldırıyla ilgili iddianamede, tutuklu 9 sanık hakkında 44'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi.

- Danıştay 8. Dairesi, Ankara'da su satış ücretinin TEFE'ye göre artırılarak belirlenmesi işlemini iptal eden Ankara 6. İdare Mahkemesi kararını onadı, İdare Mahkemesinin su bedelinin tüketim miktarına göre kademelendirilmesi ve faturaların 45 günlük tahakkuk ettirilmesinin iptal isteminin reddine ilişkin kararını ise bozdu.

13 Haziran:


- Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 24 Şubattaki TBMM Grup toplantısında konuşmasının bir bölümünü Kürtçe yapan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ile Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının verdiği takipsizlik kararını kaldırdı.

14 Haziran:

- Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Nizamettin Kalaman, ''Ergenekon'' davası sanıklarının tutulduğu ve yargılandığı Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'ndeki spor salonunun duruşma salonu haline getirildiğini söyledi.

- 16. Altın Koza Film Festivali'nde, Uzun Metrajlı Ulusal Film Yarışması'nda ''En İyi Film Ödülü''nü Aslı Özge'nin yönettiği ''Köprüdekiler'' ile yönetmenliğini Pelin Esmer'in yaptığı ''11'e 10 Kala'' paylaştı.

15 Haziran:

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belge konusunda konusunda, ''Kim tarafından ve nerede hazırlanırsa hazırlansın, bu yöndeki çalışma gayret ve oluşumlar, yasa dışı, hukuk dışıdır, demokrasi dışıdır. Bu işin önünde, arkasında, içinde kim varsa bunun ortaya çıkarılması gerekmektedir'' dedi.

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgeye ilişkin ilk soruşturmada, bunun ''Genelkurmay Başkanlığının herhangi bir biriminde hazırlanmadığına ilişkin bir kanaate varıldığını'' bildirdi. Genelkurmay Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''TSK demokrasi ve hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmayan davranış ve düşüncelere sahip bulunan personelini bünyesinde barındıramaz'' denildi.

- Konya'nın Beyşehir ilçesinde üniversite öğrencilerini Isparta'ya geziye götüren minibüs kaza yaptı 6 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

- Armatör Kahraman Sadıkoğlu'nun Göcek koylarında demirli yatı ''My Fantasy'', ''çevre kirliliğine'' neden olduğu iddiaları doğrultusunda bir iskeleye çektirildi.

16 Haziran:

- Cumhurbaşkanı Gül, ''5903 sayılı Türkiye ile Suriye Arasındaki Kara Sınırı Boyunca Yapılacak Mayın Temizleme Faaliyetleri ile İhale İşlemleri Hakkında Kanun''u onayladı.

- AKP Genel Sekreteri İdris Naim Şahin ile Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ,  ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgeyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

- ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgede imzası olduğu öne sürülen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında ifadesine başvurulmak üzere İstanbul Adliyesi'ne davet edildi.

- Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, Bilge köyünde 44 kişinin öldürülmesi olayının sanıklarının güvenlik gerekçesiyle başka bir ilde yargılanmasını istedi.

17 Haziran:

- Başbakan Erdoğan, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belge konusunda, ''Bu metin, içerisinde bulunan başlıklar ile değerlendirildiğinde özellikle demokrasiye yönelmiş ve demokrasiyi adeta yok etmeye yönelik bir girişimin ip uçlarıdır. Bunun doğruluğu-yanlışlığı, sahte midir, gerçek midir, bu süreç onun takibi sürecidir'' dedi.

- Danıştay 8. Dairesi, Yüksek Öğretim Kurumları Yönetici Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'ndeki disiplin cezaları arasında sayılan ''yönetim görevinden ayırma'' hükmünün yürütmesini durdurdu.

18 Haziran:

- Bazı il emniyet müdürlerinin atanmasına ilişkin üçlü kararname Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, İstanbul'a İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, İzmir'e Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, Ankara'ya da Kayseri Emniyet Müdürü Orhan Özdemir getirildi.

- Aydın'ın Çine ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale eden bir yangın söndürme helikopteri, Milas'taki Geyik Barajı'ndan su alırken düştü; 2 görevli öldü, 3 görevli kurtarıldı.

- Ankara 9. İdare Mahkemesi, Başbakanlık Teftiş Kuruluna sendikaları denetleme yetkisi veren yasa hükmünün Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

- Anayasa Mahkemesi, Terörle Mücadele Kanunu'nun, terörle ilgili suçlarda, suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde, basın yayın organı sahiplerine de ceza verilmesini öngören hükümlerini iptal etti.

19 Haziran:

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, Ankara Yenikent'teki Zir Vadisi'nde bulunan mühimmatla ilgili olarak, Yarbay Mustafa Dönmez hakkında ''askeri eşyayı gizlemek'' suçundan dava açtı.

- Rize İdare Mahkemesi, İkizdere Vadisi'nde yapımı planlanan Selin 2 Regülatörü ve HES Projesi'nin iptali istemiyle açılan davada ''yürütmeyi durdurma'' kararı verdi.

20 Haziran:


- ''Ergenekon'' davası sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un tahliyesine karar veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Necat Ede davadan çekildi.

- Ankara'nın Kızılcahamam ilçesinde Abant'taki piknikten dönen üniversite öğrencilerini taşıyan minibüs devrildi; 10 öğrenci öldü, 10 öğrenci yaralandı.

- Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin telefonla görüşeceği yakınıyla Türkçeden başka bir dille konuşabilmesi için bu kişinin Türkçe bilmediğini beyan etmesini yeterli olacağını öngören tüzük değişikliği yürürlüğe girdi.

21 Haziran:

- ÖDP Genel Başkanlığı'na Alper Taş seçildi.

22 Haziran:

- 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi, 53 kişi hakkında ''suç işlemek amacıyla örgüt kurmak'' ve ''menfaat karşılığı sahte çürük raporu vermek'' suçlarından açılan davada, 40 sanığı, 25 gün ile 41 yıl 8 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırdı.

- Diyarbakır Yenişehir Belediyesi ile Belediye-İş Sendikası arasındaki sözleşmeye, ''ikinci kez evlenen işçinin maaşının, talepte bulunulması halinde resmi nikahlı eşine verileceği'' yönünde madde konuldu.

- Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Mardin'in Bilge köyünde 7'si çocuk 44 kişinin öldürüldüğü saldırıyla ilgili davanın sanıklarının ''güvenlik'' gerekçesiyle Çorum'da yargılanmasına karar verdi.

23 Haziran:

- Cumhurbaşkanı Gül, resmi ziyaret Çin Halk Cumhuriyeti'ne gitti.

24 Haziran:

- Genelkurmay Askeri Savcılığı, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgenin ''Genelkurmay Başkanlığında hazırlanmadığı, böyle bir belgenin mevcut olmadığı anlaşıldığından ve aslı bulunmayan fotokopi belgenin 4. sayfasındaki imza bloğunda Albay Dursun Çiçek'in isminin üzerinde yer alan imzanın şüpheliye ait olduğuna, bu belgenin hazırlanması ve herhangi bir kişiye verildiğine ilişkin şüpheli hakkında delil bulunmadığından, soruşturma konusu olay ve Çiçek ile ilgili kavuşturmaya yer olmadığına karar verildiğini'' bildirdi. Savcılık, soruşturma dosyasının gereğinin takdir ve ifası için görevli ve yetkili İstanbul Başsavcılığına gönderilmesine de karar verdi.

- Deniz Feneri Derneği Genel Başkanı Engin Yılmaz, ''Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma'' kapsamında ifade verdi.

- Akdeniz Üniversitesinde Nisan 2008'de yaşanan olaylarda, öğrencilere tabancayla ateş açarken görüntülenen Ömer Ulusoy, 5 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

- Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sivas'taki Madımak Oteli'nin sahibi tarafından satışa çıkartıldığını belirterek, ''Bütününü satışa çıkarmakta ısrar ederse, belki bizim orayı kamulaştırmamız söz konusu olacak'' dedi.

- Danıştay 8. Dairesi, tıp fakültelerindeki ''tıp eğitimi anabilim dallarının'' kapatılmasına ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde ''tıp eğitimi anabilim dalı'' açılmasına ilişkin YÖK kararının yürütmesini durdurdu.

25 Haziran:

- Yedinci Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1982 Anayasası halkın yüzde 92'sinin oyuyla kabul edildiğini ve geçici maddeler arasında 12 Eylül sorumlularının yargılanamayacağına ilişkin düzenleme bulunduğunu ifade ederek, ''Gidin halka sorun. Türk halkı önünde söz veriyorum. Halk 'Evet kaldırın ve yargılayın' derse, bu işi yargıya bırakmam. Bu lekeyle yaşayamam ve intihar ederim'' dedi.

- ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında, emekli Orgeneral Çevik Bir ve eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'in, ele geçirilen bir suikast belgesine ilişkin ''şüpheli'' sıfatıyla ifadelerine başvuruldu.

 - ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ve by-pass ameliyatı geçiren eski Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran tahliye edildi.

- CHP ağırlıklı, MHP ve DSP'li milletvekillerinin de desteğiyle Türkiye ile Suriye arasındaki kara mayınlarının temizlenmesine ilişkin kanunun bazı maddelerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açıldı.

- ''Pippa Bacca'' ismiyle tanınan İtalyan sanatçı Giuseppina Pasqualina Di Marineo'ya tecavüz ettikten sonra boğarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan Murat Karataş ömür boyu ağır hapis cezasına çarptırıldı.

- ''TBMM Onur Ödülü'' tarihçi Prof. Dr. Kemal Karpat'a verildi.

- Lübnan'da, BM Geçici Görev Gücü'ndeki Türk askerinin görev süresinin, 5 Eylülden itibaren 1 yıl daha uzatılmasıyla ilgili TBMM kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

- Anayasa Mahkemesi, sendikalı kamu görevlilerine, üyelik kesintisi yapılan her ay için 5 TL tutarında sendika ödeneği verilmesini öngören kanun hükmünü iptal etti.

- Danıştay 10. Dairesi, 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nin, belediyeye ait semt polikliniklerini, birinci basamak resmi sağlık kuruluşları arasında saymayan hükmünün yürütmesini durdurdu.

26 Haziran:

- Başbakan Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Brüksel'de ''imtiyazlı ortaklık'' tartışmalarıyla ilgili olarak, ''AB müktesebatında böyle bir ortaklık şekli söz konusu değil. Bizim ortaklığımız tamamen tam üyeliktir, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bunun dışında herhangi bir ortaklık şeklini kabul etmemiz mümkün değil'' dedi.

- Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Genelkurmay Karargahı'nda düzenlediği basın toplantısında, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belge iddiaları konusunda, ''Türkiye neredeyse iki haftadır Genelkurmay Askeri Savcılığının elinde bulunan, topladığı ve talep ettiği bütün bilgiler çerçevesinde yürüttüğü hazırlık soruşturması neticesinde ulaşmış olduğu kararla ortaya çıkan bir kağıt parçası etrafında gereğinden fazla enerjisini tüketmiştir, harcamıştır'' dedi.

''Bugün biz bu kağıt parçasının birileri tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerini yıpratma ve karalama amacıyla hazırlandığını değerlendiriyoruz'' ifadesini kullanan Orgeneral Başbuğ, ''TSK'da, demokrasi ve hukuk devletleri ilkelerine aykırı düşüncenin içinde olan davranışlarda bulunan personel barınamaz. Böyle durumlar olursa TSK, Genelkurmay Başkanlığı bu konuda gerekeni anında yerine getirir. Bu konu için başka yerlerden işaret almasına gerek yoktur'' diye konuştu.

- Güney Deniz Saha Komutanlığı'nda görevli Hakim Yarbay Tanju Ünal, makamında tabancayla intihar etti. Ünal, emekli Deniz Kuvvetleri Komutanı İlhami Erdil'in yargılandığı davada mahkeme başkanlığını yürütmüştü.

27 Haziran:

- Başbakan Erdoğan, ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' başlıklı belgeye ilişkin, ''Süreç işliyor. Askeri savcılık bu noktada söyleyeceğini söylemiştir, konu sivil yargıya intikal etmiştir. Bağımsız yargı bu konuda gereken araştırmayı yapacak ve konuyu aydınlığa kavuşturacaktır. Kimse, askerin arkasına saklanarak siyaset yapmasın'' dedi.

- Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, kredi kartı sözleşmesinin ''on iki punto koyu siyah harflerle düzenlenmediği'' ve üyelik ücretine ilişkin hükmün tüketici ile müzakere edilmediğine işaret ederek, bankanın kredi kartı üyelik ücretini, tüketiciye iade etmesine karar verdi.

28 Haziran:

- Başbakan Erdoğan, askere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin TBMM'de kabul edilmesi konusunda, ''Her parlamenter, işini ciddi olarak takip etmek mecburiyetindedir. 'Biz burada oyuna geldik, aldatıldık' gibi ifadeler gayri ciddi bir yaklaşımdır. Burada AKP Grubu işini ciddi bir şekilde tutmuştur, muhalefetle de görüşmüştür. Bu görüşmenin sonunda genel kurula gidilmiş oy birliği ile çıkmıştır'' dedi.

29 Haziran:

- Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Çiçek, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasını içeren yasal düzenlemenin, ''TBMM'den yeterli çoğunlukla'' geçtiğini belirterek, ''Dolayısıyla bundan sonra Sayın Cumhurbaşkanı onaylar ya da onaylamaz o kendi takdirleridir. Anayasa Mahkemesi'ne gider ya da gitmez, o da bu işi Anayasa Mahkemesi'ne götürecek makamların kendi takdirleridir'' dedi. Çiçek, bürokrasinin azaltılması ve işlemlerin basitleştirilmesi başlığı altında 170 yönetmelikte değişiklik yapıldığını da bildirdi.

30 Haziran:

- MGK toplantısından sonra yayımlanan bildiride, ''Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik beyan ve yayınlara ilişkin tepki ve düşünceler dile getirilmiş, bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı teyit edilmiştir'' denildi.

- ''Ergenekon'' soruşturmasını yürüten Cumhuriyet savcılarınca ifadeleri alınan 9 muvazzaf subaydan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek tutuklandı.

- Milli Savunma Bakanlığı, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesinin, NATO Bakım ve İkmal Ajansı (NAMSA) kanalıyla yapılmasının prensipte uygun bir yöntem olarak değerlendirildiğini ve bu yönde görüşmelere başlandığını bildirdi.

- Eski bakanlardan Sudi Türel, İstanbul'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti.




 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler