Bakkallar şikayetçi

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş, sigarada yapılan ÖTV artışından sonra sigara firmalarının, yeni ürün fiyatlarını ilan edinceye kadar geçen sürede piyasaya mal vermemeleri nedeniyle hem maddi olarak zarara uğradıklarını, hem de tüketicinin talebini karşılamamaları nedeniyle stokçu durumuna düştüklerini belirtti.

Yayınlanma: 05.01.2010 - 15:47
Abone Ol google-news

Manisa Bakkallar Odası Başkanı Mehmet Ünlübaş, oda binasında yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısıyla sigara satış fiyatlarına zam yapılma sürecinde yaşananları değerlendirdi.

Hükümetin sigarada uygulanan ÖTV oranında yaptığı artışın ardından sigara firmalarının, bakkal ve bayilere önce dağıtımı yavaşlattığını, son olarak da durdurduğunu öne süren Ünlübaş, şunları kaydetti:
''Sigara firmaları, yılbaşı günü satış arabalarını geri çekti. O gün birçok esnaf arkadaşımız sigara temin edemedi. Ertesi günü zaten tatildi. Araçlar yine servise çıkmadı. Bunun yanında cumartesi günü de satış yapılmadı. Normal zamanda arife ve bayram günlerinde dahi esnaflara sigara satmaya çalışan firmalar, hafta sonunu bahane ederek satış yapmadı. Oysa dağıtıcılar, kotalarını tutturabilmek için esnaf arkadaşlarımıza yalvarırlardı. Ne hikmetse zam söylentisinin ardından bu firmalar araçlarını satıştan çekti. Bu durumda raflarımızdaki sigaralar tükendi, ancak yerine yenisini koyamadık. Zam sonrasındaysa aynı sayıda ürünü rafımıza koyabilmek için ilave sermaye koymak zorunda kaldık. Bu durum ayrıca ihtiyacına cevap veremediğimiz müşterilerimizin gözünde, stokçu durumuna düşmemize neden oldu. Aradıkları sigarayı bulamayan müşterilerimiz, ürünleri sakladığımız, fırsatçılık yaptığımızı düşündü.''

Ünlübaş, hem kendilerini, hem de yurttaşı mağdur eden bu uygulamanın mutlaka önlenmesi gerektiğini ifade ederek, ''Bizlere bu uygulamayı yapanlardan hesap sorulması için Tütün Alkol Piyasası Denetleme Kuruluna (TAPDK) başvurduk'' dedi.

Sorunu, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'e de aktardıklarını belirten Ünlübaş, bu konuda gerekirse bakkallar olarak Türkiye genelinde ortak eylem yapacaklarını belirtti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler