'Aşırı sağcıların ülkemizde yeri yok'

Alman hükümetinin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Almanya'da aşırı sağcıların yeri olmadığını söyledi. Köln kentini 120 bin Müslümanın yaşadığı, açık ve hoşgörülü bir kent olarak tarif eden Böhmer "Sözde halk hareketi altında azınlıkları ayrımcılık uygulamak isteyen aşırı sağcıların ülkemizde yeri yok" dedi.

Yayınlanma: 20.09.2008 - 11:04
Abone Ol google-news

Alman hükümetinin uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Maria Böhmer, Almanya'nın Köln kentinde aşırı sağcı "Bürgerbewegung Pro Köln" adlı oluşumun İslam karşıtı konferans düzenlemesi nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, 180 farklı ülkeden ve 120 bin Müslümanın yaşadığı, açık ve hoşgörülü bir kent olan Köln'ü Avrupa'nın aşırı sağcılarının toplanarak kötüye kullanılamayacağını belirterek, "Sözde halk hareketi altında azınlıkları ayrımcılık uygulamak isteyen aşırı sağcıların ülkemizde yeri yok" dedi.

Bu grubun halkın haklarını savunma hedefi bulunmadığını ifade eden Böhmer, bunların uyumu engellemek ve planlanan caminin yapımından dolayı halkta bulunan güvensizlikten siyasi çıkar elde etmek istediklerini kaydetti. Kuzey-Ren Vestfalya eyalet meclisinde temsil edilen tüm partilerin İslam karşıtı konferansın kültürler ve dinler arası diyaloğu pekiştirmeye karşı olduğu yönünde aldığı kararı memnuniyetle karşıladığını ifade eden Böhmer, bu kararın, tüm demokratik güçlerin, aşırı sağ ve yabancı düşmanlığına birlikte karşı durduklarının açık bir işareti olduğunu belirtti. Böhmer, Köln'de yaşayanları kalabalık ve sakin bir şekilde etkinliği protesto etmeye çağırdı.

"Bürgerbewegung Pro Köln" oluşumu, Almanya'dan ve Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden aşırı sağcıları davet ederek düzenlediği ve dün başlayan İslam karşıtı konferans bugün de devam ediyor.

Öte yandan; Almanya’nın Köln kentinde İslam karşıtı konferans düzenleyen Avrupalı aşırı sağcıların etkinlikleri polis tarafından iptal edildi. Sağcılar, bugün şehirdeki caminin inşaasını protesto etmek için yürüyüş düzenleyecekti.
Köln polisinden yapılan açıklamada, “Bu gösteri halkın güvenliğini tehdit ediyor. Köln’lülerin güvenliği bizim için her şeyin önündedir” denildi.
Köln’ün Hıristiyan Demokrat Partili Belediye Başkanı Fritz Schramma da polisin göterileri tamamen yasaklamasının rahatlatıcı lduğunu belirtti ve “Bu Köln’de demokratik güçlerin bir zaferidir” dedi.

Scharma ayrıca aşırı sağcı grupların zaten bekledikleri kadar kalabalık olamadığını belirterek, “Aşırı sağcı gösteri tam bir başarsızılık oldu. Buna karşılık onlara cevap amaçlı Köln Katedrali’nin karşısında toplanan protestocular harikaydı. Ancak buna rağmen bazı kişilerin polise saldırmış olmasında ötürü üzgünüm” diye konuştu.

Köln’de cami yapımına da karşı olan Almanya, Fransa, Beçika ve İtalya’dan aşırı sağcı gruplar dün şehre gelmişti. Dün bu grupları taşıyan bir feribot taşlanmış, DİTİB merkezinde de gösteriler düzenlenmişti. Göstericiler, Pro-Köln adlı aşırı sağcı grubun iki liderinin konferansın yapılacağı salona girmesini de engellemişti.
Bu arada; "Pro Köln" adlı aşırı sağcı örgüt tarafından düzenlenmek istenen, ancak güvenlik gerekçesiyle iptal edilen İslam karşıtı gösterinin yapılması planlanan yerde çıkan arbedede 8 polisin yaralandığı bildirildi. Köln polisi, "Pro Köln" yanlılarını korumaya çalışan polislerin, solcu gruplarından bazılarının saldırısında yaralandığını açıkladı. Polis, olaylardan sonra gözaltına alınanlarının sayısını henüz açıklamadı.

Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler