Kapat

Son Haberler

A+ A-

Gediz Nehri'ndeki balık ölümleri

Gediz Nehri'nde bir süre önce meydana gelen ani balık ölümlerinin, sudaki çözünmüş oksijen miktarının azalmasından kaynaklandığı bildirildi. Bu durumun nedeni olarak ise bölgede 5 Eylül tarihinde meydana gelen yağışların nehre boşalttıkları sel suları gösterildi. Raporda, suda endüstriyel kirlililiğe rastlanmadığı belirtildi.
Yayınlanma tarihi: 22 Eylül 2008 Pazartesi, 11:41

Uşak Çevre Orman İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğünce yapılan ortak yazılı açıklamada, ani balık ölümleri sonrası bölgeden alınan su ve ölü balık örneklerinin analiz edildiği, tahlil sonuçlarında ''suda endüstriyel kirlilik ve balıklarda toksikolojik etki'' bulunmadığı belirtildi.

Balık ölümlerinin meydana geldiği 5 Eylülde nehir havzasında yapılan incelemelere çok sayıda ekibin katıldığı, Uşak Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi'nin de aynı anda denetlendiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: ''İl Çevre Orman Müdürlüğünce su numunesi, İl Tarım Müdürlüğünce de balık numunesi alınarak yetkili laboratuvarlarda analizleri yaptırılmıştır. Analizlerde, suda endüstriyel kirlilik ve balıklarda toksikolojik etki tespit edilmemiştir. Bölgede Gediz Nehri, Akarca ve Hayıtlı derelerinden beslenmektedir. Derelerin su toplama havzasına uzun süredir yağmur yağmaması ve nehir suyunun Güre, Güneli ve Yenişehir sulamalarında kullanılması nedeniyle nehir suyunun debisinin oldukça azaldığı tespit edilmiştir.''

Hava sıcaklığının etkisiyle suyun sıcaklığının artması, debinin azalması ve suyun durgunlaşmasından dolayı sudaki çözünmüş oksijenin azaldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi: ''Balık ölümlerinin olduğu 5 Eylül 2008'deki sağanak yağış nedeniyle Akarca ve Hayıtlı derelerinden yoğun sel suyu gelmiş ve selin taşıdığı mil nedeniyle nehir suyunda aşırı bulanıklık oluşmuş, bu durum zaten yetersiz olan çözünmüş oksijen miktarını sıfıra indirmiştir. Ani balık ölümleri, sudaki oksijen oranıyla ilgilidir. Sel nedeniyle nehir suyuna taşınan yoğun mil partikülleri balıkların solungaç lamellerini tıkayarak oksijen alımını sınırlamış ve suyun sıcaklığında da ani bir düşüş oluşturarak balıklarda şok etkisi yaratmış, ani ölümler oluşmuştur.''

Cumhuriyet İMECESİ

En Çok...

okunanlar

yorumlananlar

beğenilenler