Ataköy TOKİ ihalesi yarın

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bakırköy- Ataköy sahilindeki "satılık kıymetli arsa" sloganıyla duyurduğu arsanın ihalesi bugün yapılacak. CHP MYK üyesi Erdoğan Toprak, TOKİ'nin "imar düzenini bozmaya dönük bir kurum olarak karşımıza çıktığını" belirterek, "TOKİ eliyle yeşil alanlar gasp ediliyor. Artık TOKİ'ye 'dur' demek gerekiyor." dedi.

Yayınlanma: 22.09.2008 - 11:59
Abone Ol google-news

Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Bakırköy- Ataköy sahilindeki “satılık kıymetli arsa” sloganıyla duyurduğu arsanın ihalesi bugün yapılacak. TOKİ, söz konusu arazinin satışı için daha önce yapılması planların ihaleleri “adrese teslim” olduğu gerekçesiyle iptal etmişti.

Eski Spor Bakanı ve CHP MYK üyesi Erdoğan Toprak, TOKİ'nin “imar düzenini bozmaya dönük bir kurum olarak karşımıza çıktığını” belirterek, “TOKİ eliyle yeşil alanlar gasp ediliyor. Artık TOKİ'ye 'dur' demek gerekiyor. Yarın yapılması planlanan ihale de durdurulmalı” dedi.

İstanbul gibi dünya şehirlerinin parklarıyla anıldığını belirten Toprak, kentte böylesi bir parkın bulunmaması bir yana mevcut yeşil alanların da AKP yandaşlarına çıkar sağlamak amacıyla yok edildiğinin altını çizdi. Toprak, “Bu ülkeyi yöneten Başbakan halen İstanbul milletvekilidir, ayrıca iki dönem İstanbul Belediye Başkanlığı yapmıştır. Bütün bunlara karşın İstanbul'u ranta teslim etmesini anlamak mümkün değil” diye konuştu.

 

'SİT alanı ilan edilsin'

TOKİ'nin amacı dışında hareket eden bir kuruma dönüştüğünü vurgulayarak “Bu şehri gecekonduların bozduğu kadar TOKİ de bozmaktadır” diyen Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“TOKİ kanunu yeniden gözden geçirilmelidir. Ataköy halkı için yeşil bir vaha niteliğindeki bu bölge doğal SİT alanı ilan edilmelidir. Şehrin doğal yapısını çarpık yapılaşmayla bozan TOKİ'ye artık 'dur' demek şarttır. 'Adresin teslim' olacağı ihalelerden biri olacağı kesin gözüyle bakılan bu ihalenin durdurulması gerekiyor.”

CHP'li Toprak, Mimarlar Odası ve Ataköylüler Derneği ile birlikte bölgede yaptığı incelemelerde, halkın sözkonusu ihaleye tepkili olduğunu dile getirdi. Toprak, “Ataköy halkı bölgenin 'kamusal alan' olduğunu ve bu nedenle nefes aldıkları, yürüyüş yaptıkları bu güzide sahil bölgesinin ihalesinin bir an önce durdurulması gerektiğini ve yasal yollara başvuracaklarını, sahil şeridine sahip çıkacaklarını iletiyorlar” dedi.

 

‘İmar uygulamalarıyla çelişiyor’

TOKİ, sahil şeridi için otel, alışveriş merkezi, benzin istasyonu, rezidansın yapılaması için imar uygulamalarıyla çelişerek brüt alan üzerinden 2 emsal tanımlayıp, 250 bin metrekare alanlı bir kompleks yapılmasına olanak tanıyor. Bu inşaat alanı gerçekte imar uygulaması yapılacak 73 bin metrekarelik alan üzerinden değerlendirildiğinde 3.5 emsal anlamına geliyor. Ancak öngörülen yapı yoğunluğu iskân dışı alanlarla birlikte 4 emsali buluyor ve asgari 300 bin metrekare dolayında bir yapılaşmayı olanak kılıyor.


İhale günü yarın

 TOKİ'den yapılan açıklamaya göre, açık artırma yöntemiyle saat 15.00’de TOKİ’nin Bilkent’te bulunan merkez binasında yapılacak. İhaleye, yerli ve yabancı çok sayıda yatırımcının katılması bekleniyor. İhaleye katılabilmek için, TOKİ hesabına 200 bin YTL katılım teminatı yatırılması gerekiyor.

Söz konusu arazi için yapılacak ihalede 450 milyon dolar asgari bedel belirlenmişken, 23 eylülde satışa çıkarılacak araziye, yarısı yeşil alan olarak ayrılmasına karşın, 650 milyon dolar muhammen bedel belirlendi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler