"Anlaşma yolunda bir patika bulduk"

Birleşik Krallık Başbakanı Gordon Brown, Kuzey İranda yönetimini krize sürükleyen anlazmazlığın çözümü yolunda "bir patika bulduklarını" belirtti.

Yayınlanma: 27.01.2010 - 16:59
Abone Ol google-news

Emniyet ve yargı yetkilerinin Londra'dan Belfast'a devredilmesi konusunda uzlaşamayan Demokratik Birlik Partisi (DUP) ve Sinn Fein heyetleriyle, Belfast yakınlarındaki Hillsborough Şatosunda görüşen Brown ve İrlanda Başbakanı Brian Cowen, Pazartesi akşamından bu yana yoğun biçimde süren toplantıların ardından basına açıklamada bulundu.

Devrin hayata geçirilebilmesi için bazı tarihler üzerinde durduklarını belirten Brown, "Devir sürecinin Mayıs ayında başlayabileceğine, bunun için Mart başında Kuzey İrlanda Meclisinde bir oylama yapılabileceğine inandıklarını" söyledi.

Kuzey İrlandalı liderlerin, makul bir anlaşma için toplantılarda gündeme getirilen önerileri Cuma sabahına kadar görüşeceğini ifade eden Brown, bu süre içinde bir ilerleme kaydedilemezse İrlanda Başbakanıyla kendi önerilerini açıklayacaklarını bildirdi.

Bir bölümüne Kuzey İrlanda'daki diğer siyasi partilerin de katıldığı görüşmelerle ilgili olarak, "Anlaşma yolunda bir patika bulduğumuza inanıyoruz" demekle yetinen Brown, sorunun çözülebileceğine dair inancını yineledi.

Brown ve Cowen, DUP ile Sinn Fein arasındaki ilişkilerin kopma noktasına gelmesi üzerine Pazartesi günü ani bir kararla Kuzey İrlanda'ya gelmiş, tüm programlarını iptal ederek yerel liderlerle masaya oturmuştu. Protestan tabanlı DUP ile Katoliklerin desteklediği Sinn Fein, Kuzey İrlanda'yı 2 yıldan fazla süredir birlikte yönetiyor.

Katoliklerin desteklediği Sinn Fein, devir sürecinin bir an evvel tamamlanmasını isterken, Protestanların geleneksel gösteri ve yürüyüşlerinin bazı Katolik mahallelerinde yasaklanmasından şikayetçi olan DUP, devrin hayata geçirilmesi için daha fazla güvenceye ihtiyaç olduğunu savunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler