"Ankara Bildirisi" canlandırılıyor

Türkiye'nin iki yıl önce başlattığı Afganistan ve Pakistan arasındaki sorunları çözmeye yönelik yapılan çalışmalardan olan "Ankara Bildirisi" süreci canlandırılmak isteniyor. Bu kapsamda, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Mesud Halili yaptığı açıklamada "Toplantının devamı, hem Pakistan hem de Afganistan için yararlı olacaktır" dedi.

Yayınlanma: 23.09.2008 - 09:19
Abone Ol google-news

Ülkesinin Pakistan'la bir araya gelme ve görüşme taraftarı olduğunu bildiren Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Mesud Halili, Pakistan'ın da ülkede yaşanan siyasi ve güvenlik alanındaki sorunlara rağmen bu niyette olduğunu ifade etti.

 

Pakistan terörle mücadele işbirliği yapmalı

Pakistan'da Aralık ayında suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun eşi olan ve bu ay başında istifa eden Pervez Müşerref'in yerine seçilen Pakistan'ın yeni Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari'nin terörle mücadele edeceği yönünde söz verdiğini anımsatan Büyükelçi Halili, Afganistan'ın terörle mücadele konusundaki isteğinin çok basit bir istek olduğunu belirtti ve şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı Hamid Karzai terörle mücadele konusunda elinden geleni yapacağını göreve başladığı gün söylemiştir. Bizim Pakistan'dan isteğimiz çok basittir; 'Teröristlerin Afganistan sınırını aşmasına ve Afganistan'daki masum insanları öldürmesine izin vermeyin'. Kim bu teröristler, Taliban ve El Kaide."

Büyükelçi Halili, Pakistan'dan terörle mücadele konusunda "iyi niyetli davranmasını ve dürüstçe işbirliği yapmasını" beklediklerini de ifade ederek, Afganistan'ın komşularıyla her zaman iyi ilişkiler içinde olmayı istediğini söyledi.

Pakistan ile Afganistan'ın iyi ilişkilere sahip olmalarının her iki ülkenin de yararına olacağını kaydeden Halili, "Bu, özellikle de global anlamda terörle mücadele için yararlı olacaktır. Çünkü Pakistan teröristlerin eğitim alanı haline gelmiştir" diye konuştu.

 

Türkye ile Afganistan sadece dost değil kardeştir

Türkiye-Afganistan ilişkilerini de değerlendiren Büyükelçi Halili, iki ülke arasındaki ilişkilerin "mükemmel" düzeyde olduğunu ve her geçen gün geliştiğini söyledi. İki ülke halklarının birbirine duyduğu güveni de vurgulayan Afganistan Büyükelçisi, eğitim, ticaret ve askeri alanlardaki işbirliğini anımsattı.

NATO komutasındaki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü (ISAF) çerçevesinde Afganistan'da 1400'den fazla Türk askerinin bulunduğunu kaydeden Halili, 700'den fazla Afgan öğrencinin ise Türkiye'de eğitim gördüğünü bildirdi. Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Mesud Halili, "Türkiye ile Afganistan sadece iyi dost değil, kardeştir" diyerek sözlerine son verdi.

 

Türkiye'nin diplomatik girişimi

 

Türkiye, Afganistan ile Pakistan'ı, aralarındaki sorunları görüşmek ve "Ankara Bildirisi" sürecini canlandırmak üzere yeniden bir araya getirmek için diplomatik girişim başlatmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu bu çerçevede geçen hafta Afganistan'da temaslarda bulundu. Görüşmelerde Türkiye-Afganistan-Pakistan arasında yeni bir üçlü zirve yapılması konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Kesin tarihi henüz belli olmayan üçlü zirvenin gelecek aylarda yapılması planlanıyor.

 

Ankara Bildirisi

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in çağrısı üzerine 2007'de, Pakistan Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref ve Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, gündemlerindeki sorunları ele almak üzere Ankara'yı ziyaret etmişti.

Üç cumhurbaşkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan Türkiye-Pakistan-Afganistan Ankara Üçlü Zirve Toplantısı sonucunda, Pakistan ile Afganistan arasındaki diyalog ve işbirliğinin her alanda sürdürülmesi ve halklarının refahının artırılması yönündeki güçlü iradeyi ortaya koyan "Ankara Bildirisi" yayımlanmıştı.

Afganistan ve Pakistan liderlerinin imzaladığı ilk ortak bildiri olması açısından önem taşıyan Ankara Bildirisiyle taraflar, ikili ilişkilerini, iyi komşuluk, toprak bütünlüğüne saygı ve birbirlerinin iç işlerine karışmama temelinde güçlendirme konusunda mutabık kalmıştı.

Bildiride, zirve bağlamında üzerinde görüş birliğine varılan hususlardaki ilerlemeyi izlemek ve güven artırıcı önlemlerin eş güdümünü sağlamak üzere, üç ülkeden üst düzey temsilcilerin yer alacağı bir "Ortak Çalışma Grubu" kurulması da kararlaştırılmıştı.

İki ülke ayrıca, terörizmle mücadele ve Pakistan'daki Afgan mültecilerin ülkelerine düzenli biçimde gönderilmesinin kolaylaştırılması için ortak çalışma yapmak için anlaşmaya varmıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler