Muğla için hortum uyarısı

Antalya'da saatteki hızı 87 kilometreyi bulan rüzgar ve şiddetli yağış yaşamı olumsuz etkiliyor. Demre ilçesinde aşırı yağış nedeniyle Noel Baba Müzesi'nin büyük bölümü sular altında kaldı. İzmir'de son 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı, kentin 72 yıllık ortalamasının üzerine çıktı. Öte yandan Muğla'nın sahil kesimleri ve açıklarında yağışla birlikte kısa süreli fırtına ve su hortumu bekleniyor.

Yayınlanma: 08.02.2010 - 07:30
Abone Ol google-news

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıya göre, Muğla sahil kesimi, Milas, Bodrum, Ula, Köyceğiz, Ortaca, Dalaman ve Fethiye ve açıklarında saat 15.25-18.30 arasında meydana gelmesi beklenen hava olayları, hayatı olumsuz etkileyecek.

Açıklamada, bu saatler arasında özellikle ani sel, su baskını, yıldırım, çatı uçması, ağaç veya direklerin devrilmesi gibi olayların yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

Antalya

Antalya'da dün akşam saatlerinde başlayan yağış ve kuvvetli rüzgar etkili olmaya devam ediyor. Meteoroloji Bölge Müdürlüğünün uyarısı üzerine İl Hıfzıssıhha Kurulunca okulların tatil edildiği kentte şiddetli yağışın ardından cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.
Konyaaltı Plajı'nda yükselen dalgalar taşları caddeye savurdu, kent genelinde bazı ağaçlar rüzgarın etkisiyle devrildi.

Demre ilçesinde yağış nedeniyle Noel Baba Müzesi'nin büyük bölümü sular altında kaldı. Görevliler, suyu boşaltmak üzere motorlarla çalışmaya başladı. Demre'yi Köşkerker, Belören ve Çağman köylerine bağlayan Demre Çayı üzerindeki Köşkerler Köprüsü aşırı yağış ve sel nedeniyle çöktü. Demre'nin bu köylerle bağlantısının Beymelek beldesi üzerinden verildiği bildirildi. Demre'de kısa süreli dolu, portakal bahçelerine ve seralara zarar verdi.

Finike ilçesine bağlı Sahilkent ve Turunçova beldelerinde etkili olan yağış nedeniyle bazı evler, portakal bahçeleri ve seraları su bastı.

Antalya Valiliğince 112 Acil Çağrı Merkezi'nde Antalya Vali Yardımcısı Mehmet Seyman başkanlığında oluşturulan kriz masası, gece boyunca koordinasyonu sağladı.
 

Eve yıldırım düştü

Fırtına ve şiddetli yağışın etkili olduğu Antalya'nın Manavgat ilçesinde Hocalar köyündeki bir eve yıldırım düşerken, ilçe merkezinde yolda yürürken başına saksı düşen İngiliz turist yaralandı.

Hocalar köyünde Lütfi Evren'e ait eve yıldırım düştü. Ev kullanılmaz hale gelirken, içerde bulunan Lütfi Evren, eşi Esma, oğulları Ahmet, gelini Aysun, torunları Esma, Lütfi ve Mehmet Ali Evren yara almadan kurtuldu.

Olay sonrasında evde bulunan eşyanın bir kısmı yanarken 7 kişilik aile, Muhtar Hüseyin Yanar tarafından başka bir eve yerleştirildi.

Öte yandan, Manavgat'ta tatilini geçiren 63 yaşındaki İngiliz turist Bernard Nash'in başına, eşiyle birlikte Antalya Caddesi'nde yürüdüğü sırada bir apartmanın teras katında bulunan saksı düştü. Yaralanan turist, Side Anadolu Hastanesi'ne kaldırıldı. İngiliz turistin sağlık durumunun iyi olduğu, müşahede altında tutulduğu bildirildi.

Şiddetli yağışın ardından Manavgat ve Oymapınar barajlarından Manavgat Irmağı'na su verilmesiyle ırmağın seviyesi de yükseldi. Irmak kıyısındaki bazı iş yerlerini ise su bastı.
Fırtına sırasında ilçe merkezindeki bazı tabelalar da yerinden söküldü.

Meteoroloji raporu

Antalya'da rüzgarın hızı saatte 87 kilometreye ulaştı.Kent merkezinde son 24 saatte metrekareye 106 kilogram yağış düştü. Kuvvetli rüzgarın bugün öğleden sonra hızının azalacağı ancak yağışların devam edeceği bildirildi.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, denizde de Bodrum, Antalya ile Anamur arasında fırtına beklendiği kaydedildi. Açıklamaya göre, rüzgar kıble ve keşişlemeden 6-8 kuvvetinde ve saatte 27-40 deniz mili hızla esecek. Deniz kaba dalgalı, dalga yüksekliği 3-5 metre dolayında olacak. Hava parçalı bulutlu, etkili olmak üzere gök gürültülü sağanaklı geçecek. Görüş uzaklığı 10 kilometre, yağış anında ise 1-3 kilometre dolayında olacak.
 

İtfaiye önlemleri

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünce yapılan uyarının ardından İtfaiye Daire Başkanlığı da önlem aldı. İtfaiye Daire Başkanı Emin Pehlivan, şiddetli rüzgar ve yağışın şu ana kadar kentte olumsuzluk yaratmadığını kaydetti.

Yolda biriken suların dışında sadece 2-3 su baskını ihbarı geldiğini belirten Pehlivan, ''Önceden tüm tedbirlerimizi almıştık. Fırtınayı şu anda nispeten hafif atlatıyoruz. Ancak şu ana kadar olmaması bundan sonra olmayacağı anlamına gelmiyor. Çünkü meteoroloji bugün 14.00-15.00 saatlerine kadar fırtınanın devam edeceğini bildiriyor'' dedi.

Pehlivan, fırtınanın sadece kent merkezinde değil ilçelerde de etkisini gösterdiğini ancak buralarda da kent merkezinde olduğu gibi beklendiğinden daha az etkili olduğunu bildirdi.

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, son bir haftadır metrekareye 63.4 kilogram yağışın düştüğü Edirne'de, son 24 saatte metrekareye 25.8 kilogram yağış düştü. Aşırı yağışlar nedeniyle Edirne-Kırklareli arasındaki D-20 kara yolu üzerindeki Oğulpaşa Deresi'nin taşması sonucu D-20 kara yolu sabah saatlerinde ulaşıma kapandı.

 

Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki yol kontrollü olarak ulaşıma açıldı

Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesine bağlı Çene Köyü Deresi'nin taşması sonucu dün akşam ulaşıma kapatılan Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki yol, kontrollü olarak ulaşıma açıldı. Taşan dere sularının yolu kapatması nedeniyle gece boyunca bölge trafik ve jandarma ekipleri, yolda nöbet tutarak, araç geçişlerine izin vermedi.

Gece saatlerinde yağışın dinmesiyle Tekirdağ-Hayrabolu arasındaki yol, büyük araçların geçişine kontrollü olarak açıldı. Öğle saatlerine doğru ise yolun tamamen araç trafiğine açılacağı bildirildi.

Çene Köyü Muhtarı Tuncay İrik,  taşan dere sularının köye ulaşmasıyla ahırların boşaltıldığını belirterek, ancak gece saatlerinde yağmurun dinmesiyle bir tehlike yaşamadıklarını söyledi.
Derenin bulunduğu ova bölgesindeki yaklaşık 3 bin dekar ekili alan ile otlak olarak kullanılan meranın sular altında kaldığını ifade eden İrik, suların çekilmesinin ardından arazilerindeki zararın belli olacağını kaydetti.

Tekirdağ Meteoroloji Müdürlüğü, son 24 saatte metrekareye 14 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Yetkililer, Tekirdağ ve ilçelerinde yer yer yağış beklendiğini, ancak etkili bir yağış olmayacağını ifade ettiler.
 

Taşan dereler Tunca Nehri'nin debisini yükseltti

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise Tunca Nehri'nin debisinin 128 metreküp/saniye, Meriç Nehri'nin debisinin 157 metreküp/saniye ve Arda Nehri'nin debisinin ise 150 metreküp/saniye olarak ölçüldüğünü bildirdi.

Yetkililer, aşırı yağış nedeniyle taşan derelerin fazla sularının aktığı Tunca Nehri'nin debisinin arttığı belirtildi. Tunca Nehri'nin taşması sonucu tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin yapıldığı Sarayiçi mevkisindeki Kanuni ve Fatih köprülerinde de ulaşım sağlanamıyor. Yetkililer, yağışların devam etmesi halinde Tunca Nehri'nin debisinin daha da artması ihtimaline karşı gerekli önlemlerin alındığını kaydettiler.

 

Yeniköy yolunda heyelan

Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı Yeniköy yolunda heyelan meydana geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mustafa Yel, dün gece geç saatlerde Tekirdağ-Şarköy yolunda toprak kayması olduğunu bildirdi.

Heyelanla ilgili çalışma başlatıldığını belirten Yel, can ve mal kaybı olmadığını ifade etti.
Heyelan nedeniyle Uçmakdere yolunun tamamen kapandığını söyleyen Yel, heyelanın yol kenarındaki elektrik direklerinden bazılarını yıktığını, bu nedenle civar köylere elektrik verilemediğini belirtti.

Yel, şunları kaydetti:

''Dün gece saat 2 sularında büyük bir gürültüyle 30 dekar alanı etkileyen heyelan meydana geldi. Kayma nedeniyle Yeniköy Mermer Mahallesi ve Uçmakdere yolu kapandı. Güzergah olarak Kumbağ ile Yeniköy arasındaki yolda İl Özel İdaresi ekiplerince muammalı bir çalışma yürütülüyor. Çanakçı, Naip köyü, Yeniköy Mermer Mahallesi'nin suları kesildi. Bununla ilgili olarak da çalışmaktayız. Yolun açılması için de çalışma yapılacak fakat toprağın oturmasını beklemeliyiz. Heyelandan etkilenen yerleşim yeri yok. Halkımızın mağduriyeti söz konusu değildir. Başka yollardan ulaşım sağlanıyor.''

Yeniköy Muhtarı Metin Demirtaş, gece gürültüyle uyandığını, heyelanı fark ettiğinde çok şaşırdığını, hiç böyle bir şey görmediğini belirtti.

Yeniköy'ün yaşlılarından Recep Mamuk ise ''Heyelanın olduğu bölgeye kepçelerle geldiler, geçemediler. Buradan geçmenin imkanı olmadığını söyleyip gittiler. 76 yaşındayım, daha önce hiç böyle bir şey görmedim'' dedi.



Manisa
'da da kuvvetli yağış

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde dün gündüz saatlerinde başlayan ve gece boyunca etkili
olan yağmur nedeniyle Çepnidere Köyü'nden geçen dere taştı, çok sayıda ev ve ahırı su
bastı.

Saat 02.00 sıralarında taşan dere, köydeki yaklaşık 10 ev ile bazı ahır ve bahçelere su
basmasına neden oldu.

Turgutlu İtfaiyesi, Turgutlu Belediyesi Fen İşleri, jandarma ve köylülerin müdahalede
bulunduğu sel, dere yataklarının temizlenmesinin ardından çekildi.

Selde, ev ve ahırların yanı sıra köyün yollarında hasar meydana geldiği bildirildi. Yetkililer, köydeki hasar tespit çalışmalarının bugün yapılacağını belirtti. Öte yandan Turgutlu şehir merkezindeki Acarlar Mahallesi'nde de bir evi su bastı.
 

İzmir'deki yağış miktarı, 72 yılın üzerine çıktı

İzmir'de son 24 saatte metrekareye düşen yağış miktarı, kentin 72 yıllık ortalamasının üzerine çıktı. İnciraltı semtindeki bazı mandalina bahçelerini ve iş yerlerini su bastı. İzmir Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden edindiği bilgiye göre, 24 saatte metrekareye 137 kilogram yağış düştü, böylelikle bir gün içinde metrekareye düşen yağış miktarı, bir aylık yağış toplamının üzerinde seyretti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri de yaptıkları yazılı açıklamada, şiddetli yağışın etkisini azaltmak için 610 personel ve 300'e yakın araçla çalıştıklarını bildirdi. Ekipleri, kanallar açarak yağışın durduğu anlarda ızgaraları temizledi, suları tahliye çalışması yaptı.

Çalışmalar özellikle yağışların etkili olduğu Seferihisar, Güzelbahçe, Narlıdere, Çamdibi, Mersinli, Çiğli ve Buca bölgelerinde yoğunlaştı. Seferihisar, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla'da derelerin taşması nedeniyle yaşanan sıkıntıya İZSU ekipleri müdahale etti. Seferihisar Barajı'nın taşması da bölgede sıkıntı yarattı.

Derelerde İZSU ekipleri iş makineleriyle menfezleri tıkayan malzemeleri temizledi. Kent merkezinde yoğun sıkıntının yaşanmadığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, alınan önlemlerle her yağışta sıkıntı yaşayan Fevzipaşa ve Gaziosmanpaşa Bulvarları ile Karşıyaka Yalı Caddesi'nde sorun yaşanmadığını bildirdi.

Poligon ve Bostanlı Deresi'nde taşma olmadığını kaydeden yetkililer, Narlıdere Alionbaşı Deresi'nde taşkın yaşandığını açıkladı. İnciraltı'nda arazi sahibi olan Hüseyin Üner, dere taşkınları nedeniyle arazilerinin içinden su geçtiğini, bazı mandalina bahçelerini de su bastığını açıkladı.

İnciraltı'nda bakkal işleten Aydoğan Cengiz de iş yerinde su baskını yaşandığını dile getirerek, ''Başka iş yerlerinde daha büyük sıkıntılar yaşandığını biliyoruz'' diye konuştu.
 

Muğla'da su baskınları

Muğla'da etkili olan sağanak yağış sonucu Karabağlar Yaylası'nda, bazı yurttaşlar evlerinde mahsur kaldı. Ekipler, evlerinde mahsur kalan 3 kişiyi güçlükle kurtardı.

Muğla'da dün sabah başlayan ve aralıklarla süren etkili yağış nedeniyle Karabağlar Yaylası'nda su baskınları yaşandı. Bölgede bulunan tarım arazileri su altında kaldı. Yaşanan su baskınları nedeniyle evlerinde mahsur kalan yurttaşları kurtarmak için itfaiye ile Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma ekipleri, çalışma başlattı.

Vatandaşlardan gelen yardım talepleri doğrultusunda, Karabağlar Yaylası'nın Kırkahvesi mevkisine gelen Muğla Belediyesi itfaiye ekipleri ile İl Afet ve Acil Durum Arama ve Kurtarma ekipleri, su baskını nedeniyle evlerinde mahsur kalan Süleyman, Gülizar ve Yüksel Batman'ın bulunduğu eve zodyak botlarla ulaştı.

Evlerinde mahsur kalan 3 kişiyi sırtlarında bota taşıyan ekipler, 3 yurttaşı güvenli bir noktaya ulaştırdı. Evinde mahsur kalan Sadık Boyacı (70) ise ekiplerin yoğun çabasına rağmen evi terk etmedi.

Bu arada, Muğla Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, gök gürültülü sağanak yağış nedeniyle kente son 24 saatte metrekareye 153 kilogram, son 8 günde ise 195.8 kilogram yağış düştüğünü ve yağışın gün içinde etkisini artırarak, devam edeceğini belirtti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler