Vural teşhisi koydu: Dunning-Kruger sendromu

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye yönelik, "Biz faşizmi sizin kadar iyi bilmeyiz" şeklindeki sözlerini eleştirerek, "Ben Başbakan'a teşhisi koydum. Dunning-Kruger sendromu (cahil cesareti).... Nobel ödülü kazanmış bir tespittir" dedi.

Yayınlanma: 10.02.2010 - 12:48
Abone Ol google-news

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen Oktay Vural, Türkiye'de hem eşler hem de cinsiyet üzerinden siyaset üretildiğini, tartışmalar yapıldığını, bunun da son derece yanlış olduğunu belirtti.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın dünkü grup toplantısında, Erdoğan'ın Fransa'ya 2004 yılında yaptığı ziyarete ilişkin eşiyle ilgili iddiasına da isim vermeden değinen Vural, bu konularda gerekli özenin gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın da "eş üzerinden gidip, sorunu eş üzerinden tanımlayıp, siyaseti eş üzerinden eleştirdiğini" ileri süren Vural, "Bunlar kabul edilebilir hususlar değil. Herkes kendine gelmelidir. Başbakan Erdoğan, başörtüsü sorununu, eşinin başörtüsü sorununa indirgedi. 'Ben imam hatipliyim diye mi böyle yapıyorlar' diyor. Bu ne demek? Bu sorun sadece onların sorunu mu? Diğer meslek liselerinden mezun olanlar, insan değil mi? Bunlara yapılan ayrımcılık nedir? Senden başka imam hatip mezunu yok mu Sayın Başbakan? Eşinden başka başı örtülü olan yok mu? Sorunları kişiselleştirip, bu kişiselleşme üzerinden siyaset üretip, bunun üzerinden birtakım mağduriyet edebiyatı yapmak... İnsanların burasına geldi. Katsayı çıkıyor, 'benim yüzümden', 'başörtüsü eşimin yüzünden'... Millet yok mu burada? Millet nerede? Sorun toplumsalsa, toplumsal bakmak lazım. Kişiselleştirmek doğru değildir. 'Başbakan'ın eşi, yurt dışına giderken istenmemiş'... Böyle bir muameleyi kim kabul edebilir. Böyle bir muameleyi zikretmenin de anlamı yoktur. Bu gibi konularda herkesin gerekli özeni göstermesi gerekir" dedi.
 

Faşizm eleştirisine yanıt

Başbakan Erdoğan'ın kendilerini "faşist" olarak nitelendirdiğini belirten Vural, "Faşizmi bilmediğini söylüyor. Bilmediğin konuyu niye anlatıyorsun Sayın Başbakan? Hem bilmiyorsun hem konuşuyorsun. Demek ki ekonomi de bilmiyorsun ama konuşuyorsun. 'Teğet geçti' diyorsun, ekonomi ile geometriyi karıştırdın. Maşallah milleti dümdüz ettin, milleti işsiz bıraktın" diye konuştu.

Erdoğan'ın bilmediği konuları konuştuğunu iddia eden Vural, "Bildiğin ne? Gel onu konuşalım. Bildiğin konularda konuş. Maalesef Sayın Başbakan bilmediği konularda ahkam kesmeyi çok seviyor. Bizi tıp dünyasına havale etmiş. Kendisi hangi raporlara sahip, onu bilmiyorum. Ben teşhisi koydum, Dunning-Kruger sendromu... Nobel ödülü kazanmış bir tespittir" diye konuştu.

Dunning-Kruger sendromunun ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi isteyen gazetecilere Vural, "Siz araştırır bakarsınız internetten. Bu tıbbi bir tespit değil. Bu sosyolojik bir tespittir. Sayın Başbakan bilmediği konuları anlatıyor ya, oradan illiyet bağını kurun" dedi.
 

MHP sıralarına yaklaşmama uyarısı

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "metre önerisine" ilişkin soru üzerine Vural, bunun deneme-yanılma yöntemiyle anlaşılacağını söyledi.

MHP'ye yapılan saldırının, Erdoğan'ın talimatıyla yapıldığını iddia eden Vural, "Başbakan kürsüdeyken 'dur' bile dememiştir. Nasıl grup toplantısında kürsüdeyken kameramanlara 'açık, çıksınlar' diyecek kadar hedef gösterdiyse, o gün de hedefi göstermiştir. Sayın Genel Başkanımız bir çizgi koymuştur" dedi.

Kendilerine söylenecek her sözün karşılığının bulunduğunu belirten Vural, "Bunların hiç altında kalacak değiliz. Misliyle karşılığını veririz" ifadesini kullandı.
 

Dunning-Kruger sendromu nedir?

İnternette Dr. Serra Menekay Öncel imzasıyla yayınlanan bir yazıda söz konusu sendrom şöyle özetleniyor:

"Psikologlar Justin Kruger ve David Dunning'in tarihe geçmelerine vesile olan teorileri özetle, "cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır" der. Metin çözme, araç kullanma, tenis oynama gibi çeşitli alanlarda yapılan araştırmaların sonucunda şu bulgulara ulaşılmıştır:

-Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.

-Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.

-Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.

-Eğer nitelikleri, belli bir eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler