9. dalga'da son durum

Ergenekon soruşturması kapsamında, gözaltına alınan 16 kişiden 2'si çıkarıldıkları mahkemece serbest bırakıldı. 14 kişinin sorgulamaları ise devam ediyor. Gözaltına alınan isimler arasında; Tuncay Özkan, Adil Serdar Saçan, eski Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, eski Ankara DGM Savcısı ile Emekli Albay Tanju Güvendiren de bulunuyor.

Yayınlanma: 24.09.2008 - 08:53
Abone Ol google-news

Ergenekon soruşturması kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir'de yapılan son operasyonda gözaltına alınan kişilerin emniyetteki işlemleri sürüyor. Soruşturma kapsamında adliyeye sevk edilenlerin sayısı 3'e çıktı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ndeki işlemlerinin ardından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne sevk edilen ve polis olduğu belirtilen Adnan K, arka kapıdan adliyeye alındı.

Soruşturma çerçevesinde Ankara'da yakalanarak İstanbul'a getirildiği belirtilen Adnan K, savcılık katına çıkartıldı.

Adnan K'den önce adliyeye getirilen Mahir A. ve Murat A'nın da savcılıktaki işlemlerinin sürdüğü ifade edildi.

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Türkiye Futbol Federasyonu Tahkim Kurulu Üyesi emekli Hakim Albay Tanju Güvendiren'in avukatı Tarık Kale, müvekkilinin ifade verme işleminin henüz başlamadığını söyledi. Kale, bu nedenle suçlamaya ilişkin bilgi sahibi olmadıklarını kaydetti.

Ayrıca gözaltına alınan gazeteci Tuncay Özkan ile eski Esenyurt Belde Belediye Başkanı Gürbüz Çapan'ın da aralarında bulunduğu 8 kişi, sağlık kontrolünden geçirilerek emniyete geri getirildi.
 

İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden çıkartılarak sağlık kontrolü için Yenibosna'daki Adli Tıp Kurumu'na götürülen Özkan, Çapan ve diğer 6 kişi, saat 17.00'ye kadar kurumda muayene yapılmadığının söylenmesi üzerine Küçükçekmece Adliyesi'ne ulaştırıldı.

Buradaki adli tabiplikte sağlık kontrolünden geçirilen 8 kişi, ardından polislerce yeniden emniyete getirildi. Emniyete garaj kapısından alınan bu kişiler, sorgu ve işlemleri için şubeye çıkartıldı.

Tuncay Özkan, sağlık kontrolü sonrası adliyeden çıkarken gazetecilerin gözaltına alınma nedenini sormaları üzerine, ''Cehalet hiçbir zaman bu kadar cüretkar olmamıştı'' dedi.
''Hakkındaki suçlamaları da komik bulduğunu''
söyleyen Özkan, emniyete girerken de gazetecilere yönelik, ''Deniz Feneri'ni unutmayın'' diye konuştu.

Gürbüz Çapan da sağlık muayenesi sonrası ''Neden gözaltına alındınız?'' diyen basın mensuplarına, ''Bunu bizi gözaltına alanlara sorun'' yanıtını verdi.

 

Saçan'ın avukatından dilekçe

Gözaltına alınan diğer isimlerden eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ın avukatı, müvekkilinin, sağlık sorunları yüzünden bir an önce ifadesinin alınması amacıyla savcılığa dilekçe verdi.

Saçan'ın İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen kardeşi ve avukatı Serkan Saçan, buradan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Saçan'ın 2 yıl kadar önce kalp krizi geçirdiğini belirten avukat Saçan, kalp-damar ve tansiyon hastalığı bulunan müvekkilinin bir süre önce de geçirdiği trafik kazasında yaralandığını kaydetti.
Gözaltındaki Saçan'ın, sağlık problemlerinden dolayı bir an önce savcılığa çıkartılıp ifadesinin alınması için soruşturmayı yürüten adli makama dilekçe verdiklerini belirten Serkan Saçan, aynı zamanda avukat olan müvekkilinin ifadesini Cumhuriyet savcısının alması gerektiğini ileri sürdü.

Serkan Saçan, son görev yeri Niğde Polis Okulu olan Adil Serdar Saçan'ın, geçtiğimiz çarşamba gününe kadar göreve iade edilmesi gerekirken iade edilmediğini savundu.

 

Bilgisayarlar inceleniyor
 

Gazeteci Tuncay Özkan'ın evinden emniyete getirilen dizüstü bilgisayarlar ile bir kısım CD'nin de incelenen malzemeler arasında yer aldığı öğrenildi.

Ankara'da gözaltına alınarak dün akşam İstanbul'a getirilen Tanju Güvendiren'in Ankara'daki adresinde bulunan tabancanın ruhsatlı olduğu, bilgisayarı ile evinden alınan bazı CD'lerin ise incelenmek üzere emniyete getirildiği ifade edildi.
 

Avukatlar emniyete getiriliyor

Gazeteci Tuncay Özkan'ın avukatı Ahmet Çörtoğlu, müvekkilinin ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltına alındığını bildirdi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Caddesi'ndeki yerleşkesine gelen Özkan'ın avukatı Çörtoğlu, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, müvekkilinin evindeki aramada bilgisayarı, bazı özel eşyaları ve CD'lerinin alındığını bildirdi.

Özkan'ın ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan gözaltına alındığını kaydeden Çörtoğlu, ''Kendisi, bu örgütle hiçbir ilgisinin olmadığını, yaşamı boyunca hukuksuzlukla ve demokrasi karşıtlarıyla mücadele ettiği için yapılanın bir siyasi komplo olduğunu düşünüyor. Bu uygulamanın, kuruluş aşamasına getirdiği bir siyasi faaliyetin engellenmesi için yapıldığını düşünüyor. Kendi fikri bu'' dedi.

Avukat Ahmet Çörtoğlu, müvekkilinin sorgusuna ne zaman başlanacağının belli olmadığını ifade etti. Basın mensuplarının Tuncay Özkan'ın emniyette ifade verip vermeyeceğine ilişkin soruları üzerine Çörtoğlu, ''Sorulan sorular normal kurallar içinde sorulursa... Neden ifade vermesin?'' karşılığını verdi. Çörtoğlu, ''Özkan susma hakkını kullanacak mı?'' sorusunu da ''Şu anda öyle bir durum yok'' diye yanıtladı.

Ahmet Çörtoğlu, daha sonra Tuncay Özkan ile görüşmek üzere İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne gitti. Özkan ile görüşen avukat Çörtoğlu, çıkışta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Çörtoğlu, müvekkilinin geceyi nezarette ''rahat'' geçirdiğini söyledi. Özkan'ın sağlığının iyi olduğunu belirten Çörtoğlu, ''Tüm meslektaşlarına selamları var. Her şey çok iyi. Sorgusu henüz başlamadı. Her zaman olduğu gibi son gün alınır'' dedi. Çörtoğlu, Özkan'ın suçlamalar konusunda ne düşündüğüne ilişkin sorusu üzerine, ''(Hepsi hayali) diyor. (Hukuktan ve demokrasiden ayrılmadım) diyor'' yanıtını verdi.

Gürbüz Çapan'ın avukatı Turan Öztürk de  emniyette müvekkiliyle görüştü.

Avukat Öztürk, müvekkilinin gelecek seçimlerde Esenyurt'tan belediye başkan adayı olmayı düşündüğünü ifade ederek, ''bunun engellenmesi için yapılan bir girişim olduğunu düşünüyor'' dedi.

İfade alma işlemi başlamadığı için henüz suçlama hakkında bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Avukat Öztürk, ''Müvekkilim, Cumhuriyet Gazetesine bombalı saldırı olaylarından birine ilişkin, telefon görüşmeleri nedeniyle bir ilişkilendirme yapılmaya çalışılıp, şüpheli gibi gösterilebileceğini, bunun siyasi bir engelleme olduğunu düşünüyor'' dedi.

Çapan'ın sağlık durumunun iyi olduğunu dile getiren avukat Öztürk, gözaltına alınan diğer kişilerin avukatlarıyla bir değerlendirme yapıp, ek gözetim süresine itiraz edebileceklerini dile getirdi.

İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in eski avukatı ve Aydınlık Dergisi yazarı Emcet Olcaytu'nun avukatı Bülent Hattatoğlu da müvekkilinin şeker hastası olduğunu, kalbinde rahatsızlığı bulunduğunu ayrıca sinir ucu ezilmesi olduğunu, ilaçlarını ve raporlarını emniyete getireceklerini söyledi.

Hattatoğlu, aramalarda el konulan bilgisayar, CD ve diğer malzemelerin içinde bulunduğu kolilerin cumhuriyet savcısı huzurunda emniyette açıldığını ifade etti.

Bu arada gazeteci Tuncay Özkan'ın gözaltına alınmasını protesto eden yaklaşık 50 kişilik grup, İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesinin karşısında eylem yaptı.Türk bayrakları ile Özkan'ın büyük boy fotoğrafını taşıyan gruptakiler, slogan attı.
Güvenlik önlemi alan polisin müdahale etmediği grubun bekleyişi sürüyor.

 

4 Teğmen ve bir askeri öğrencinin tutuklanmasına itiraz edildi

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında 4 teğmen ile bir askeri öğrencinin tutuklanmasına itiraz edildi. Soruşturma çerçevesinde, ''Ergenekon terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanan Hakkari Dağ Komando Taburu'nda görevli Teğmen Eren M, tankçı Teğmen Noyan Ç, Jandarma Komando Teğmen Hasan Hüseyin U. ve Kara Pilot Teğmen Mehmet Ali Ç'nin avukatı Yusuf Erikel, hazırladığı 4 ayrı dilekçeyi Beşiktaş'taki İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdi.

Erikel, müvekkilleri hakkında ayrı ayrı hazırladığı ve ''TSK bünyesindeki hiçbir subay terör örgütü olamaz'' ifadesini kullandığı dilekçelerinde, 4 teğmenin tutukluluk hallerinin kaldırılmasını istedi.

Tutuklanan askeri öğrenci Yaşar Tozkoparan'ın avukatı Kürşat Veli Eren de aynı mahkemeye verdiği dilekçede müvekkilinin serbest bırakılmasını talep etti. Erikel, dilekçesini verdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, TSK mensubu olan müvekkillerinin kaçma şüphesinin bulunmadığını belirterek, tahliye olmaları durumunda gidecekleri yerin kışlaları olduğunu kaydetti. Teğmenlerin tutuklanmaları nedeniyle yarım maaş aldıklarını ifade eden Erikel, geçici olarak görevlerinden el çektirildiklerini de bildirdi.

 

Ergenekon'da son gelişme

''Ergenekon'' soruşturması kapsamında arandığı ve bir derneğin genel başkanlığını yürüttüğü belirtilen Selim Utku Gümrükçü'nün İstanbul'da polise teslim olduğu öğrenildi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğünün Vatan Caddesindeki yerleşkesine gelen Avukat Dicle Evren, Biz Kaç Kişiyiz Derneği Genel Başkanı Gümrükçü'nün ''Ergenekon'' soruşturması kapsamında arandığını ve buna ilişkin evinde arama yapıldığını belirtti.

Gümrükçü'nün evinde yapılan aramalarda bilgisayar ve bir kısım bilgi ve belgelerin de alındığını ifade eden Evren, ''Bunu öğrenen Gümrükçü, bulunduğu İzmir'den İstanbul'a gelerek, bugün öğlen saatlerinde emniyete gidip teslim oldu'' şeklinde konuştu.
Avukat Evren, ''Bizim dünden beri aldığımız bilgilere göre şu anda gözaltında 16 kişi bulunuyor'' dedi.

 

2 kişi serbest bırakıldı

''Ergenekon'' soruşturmasına ilişkin adliyeye çıkarılan 3 kişiden 2'si sevk edildikleri mahkemece serbest bırakıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler