Bask Bölgesi'nde referandum ısrarı

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetiminin başkanı Juan Jose İbarretxe, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen referandumun yapılacağını savundu. İbarretxe, Bask Parlamentosu'nda bugün yaptığı konuşmada, referandum kararına karşı çıkarak Anayasa Mahkemesi'ne başvuran iktidardaki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve ana muhalefetteki Halk Partisi'ni (PP) eleştirdi.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 10:59
Abone Ol google-news

Bask özerk yönetiminin başkanı Juan Jose İbarretxe, Bask Parlamentosu'nda bugün yaptığı konuşmada "Anayasa Mahkemesi aracılığıyla PSOE ve PP'nin ördüğü ağlara rağmen referandum yapılacak" diyen İbarretxe, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'ya "Yunan savaş dansçısı" yakıştırması yaptı.

"Eğer sadece basit bir referandum kutsal İspanyol ulusunun hakimiyetini riske sokuyorsa, gerçekten İspanyol ulusu çok güçsüz demektir" diye konuşan Bask başkanı, Anayasa Mahkemesi'nin referandumu iptal kararının, "binlerce Basklıyı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacağını" ifade etti.

ETA'nın Bask halkının geleceğine karar veremeyeceğini belirten İbarretxe, ETA'ya bir kez daha "adam öldürmeyi ve zorbalığı bırakma" çağrısı yaptı.

İbarretxe, "referandum olacak" demesine rağmen herhangi bir tarih vermedi. Bask özerk yönetimi seçiminin Mart 2009'da yapılacak olmasından dolayı, referandumun seçim aracı olarak kullanılabileceği yorumları yapılıyor.

Bask parlamentosunun 25 Ekimde yapılacağını açıkladığı, ancak 11 Eylülde Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği referandumda Bask halkına "ETA'nın şüphe götürmeyecek şekilde ve daimi olarak şiddeti sona erdirmesini sağlayacak diyalog sürecini destekliyor musunuz?" ve "Kimse ihraç edilmeden tüm Bask siyasi partilerinin, 2010 yılının sonundan önce bir referanduma giderek, Bask halkının geleceğine karar vermesine ilişkin demokratik bir anlaşma elde etmeleri için müzakere sürecine başlamalarından yana mısınız?" sorularının yöneltilmesi öngörülüyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler