Fırtınada 1 kişi öldü

İstanbul'da bugün etkisini gösteren sağanak yağış ve fırtına, yıkım getirdi. Fırtına nedeniyle, Kuştepe Merkez Camiisi'nin minaresi devrildi, 1 kişi enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, 150'ye yakın binanın çatısı uçtu.

Yayınlanma: 26.09.2008 - 11:23
Abone Ol google-news

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), fırtınanın etkisiyle İstanbul'un çeşitli semtlerinde 144 binanın çatısının uçtuğunu, 20 ağaç ile elektrik direklerinin ve bir minarenin devrildiğini bildirdi.

İstanbul'da fırtına yüzünden Kuştepe Camisi'nin minaresi kahvehanenin üzerine yıkıldı. Göçük altında kalan 1 kişi hayatını kaybetti ve 5'ten fazla kişinin hastaneye kaldırıldı. Olay yerine sevk edilen itfaiye ekipleri, arama-kurtarma ve enkaz kaldırma çalışması yaptı. Çalışmalar sırasında, enkaz altında kalarak hayatını kaybettiği anlaşılan Metehan Altunkılıç'ın (48) cesedine ulaşıldı. Altunkılıç'ın cesedi, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesinin morguna kaldırıldı. Enkaz altında başka bir kişi olup olmadığının belirlenmesi için itfaiyenin çalışması sürüyor.

Öte yandan Beşiktaş Yıldız Camii'nde cuma namazı kılınırken avluda bulunan cemaatin üzerine asırlık çınar ağacı devrildi. Kökünden devrilen ağacın altında kalan 2 kişi yaralandı. Bir başka vatandaş, olayın ardından cami imamının cemaat içerisinde doktor olup olmadığı yönünde anons yaptığını; bir doktorun gelerek yaralılara ilk müdahaleye yaptığını anlattı.

Yıldız Üniversitesi Maslak Kampusü'ndeki binanın çatısı uçtu. Yaralanan iki kişi tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırıldı.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un bugün öğle saatlerinden itibaren şiddetli fırtınanın etkisi altına girdiği ve alınan ihbar üzerine AKOM, İtfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekiplerinin alarma geçtiği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce yapılan açıklamaya göre, itfaiye, Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü, İSKİ, Belediye Trafik ve Beyaz Masa ekiplerinin muhtemel olumsuzluklara müdahale etmek için hazır bekletildiği kaydedildi.

Çok sayıda aracın hasar gördüğü, itfaiye ekiplerinin gelen tüm ihbarlara müdahale ederek araçları kaldırılma çalışmalarını sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, rüzgarın şiddetinin Terkos'ta 104, AKOM'un bulunduğu Kağıthane'de 92, Ömerli'de 100, Hadımköy'de 92, İkitelli'de ise 85 kilometre olarak ölçüldüğü bildirildi.

Açıklamada, yağışların gece boyu Terkos ile Istıranca arasına yağdığı ve halen Istıranca civarında devam ettiğine işaret edilerek, ölçümlere göre, Terkos'da metrekareye 45 kilogram, Çatalca'ya 197.2, Elmalı'ya 130, Sultanbahçe'ye 184, Pabuçdere'ye 135, Çilingoz'a da 461 kilogram yağış düştüğü belirtildi.

Yağışın bu gece şiddetini artırması ve cumartesi akşamına kadar aralıklarla kuvvetli yağarak etkili olmasının beklendiği belirtildi. Açıklamada, yağışın Binkılıç, Istıranca, Terkos, Çatalca, Beykoz, Sarıyer, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy ile Küçükçekme civarında daha etkili olmasının tahmin edildiği bildirildi.

İstanbul ve çevresinde fırtınayla birlikte devam eden sağanak ve gökgürültülü sağanak yağışın yarın da etkisini sürdüreceği bildirildi.

 

Başbakan'ın gittiği caminin avlusuna salıncak düştü

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın namaz kıldığı Üsküdar’daki Akabe Camii’nin avlusuna da yan binanın terasından uçan salıncak düştü. Tam namaz çıkışı olmasına rağmen şans eseri yaralanan olmadı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM), yaptığı açıklamada, fırtına nedeniyle çeşitli semtlerde 144 binanın çatısının uçtuğunu, 20 ağaç ile elektrik devrildiği bildirdi.



Fırtına hızı 100 km'ye ulaştı

Fırtınanın şiddeti Terkos’ta 104, Kağıthane’de 92, Ömerli’de 100, Hadımköy’de 92, İkitelli’de ise 85 kilometre olarak ölçüldü.

Yaklaşık yarım saat süren fırtına ve yağmur nedeniyle trafikte aksama yaşandı.



Uçak piste geçikmeli indi

THY’nin TK-1185 sefer sayılı Tel Aviv-İstanbul seferini yapan Airbus A320 tipi uçağı, Atatürk Havalimanı’ndaki 36-18 pistine inişe geçtiği sırada 36 knot kuvvetindeki yan rüzgara maruz kaldı. Pilot bunun üzerine pisti pas geçerek, bir tur atıp alana 10 dakika gecikmeli olarak iniş yapmak zorunda kaldı.



Su baskını uyarısı

Bu arada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yaptığı açıklamada, bugün etkili olacak yağış sonucunda su baskınları ve göllenmelere karşı dikkatli olunması uyarısında bulundu.

Yağışın bu gece şiddetini artırması ve cumartesi akşamına kadar aralıklarla kuvvetli yağarak etkili olacak.

Yağış; Binkılıç, Istıranca, Terkos, Çatalca, Beykoz, Sarıyer, Alibeyköy, Gaziosmanpaşa, Arnavutköy ile Küçükçekme civarında daha etkili olması bekleniyor.

 

İstanbul'da etkili olan fırtına dolayısıyla bir kuru yük gemisi ile bir römorkör denizde sürüklenirken, bir başka kuru yük gemisi ile bir motoryat da karaya oturdu. Motoryattaki 2 personeli kurtaran, sürüklenen kuru yük gemisini kontrol altına alan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü (KEGM) ekipleri, karaya oturan gemideki 11 personeli kurtarmak ve sürüklenen römorkörü durdurmak için çalışma başlattı.

Mersin Limanı'ndan hareket ederek Ukrayna'nın Odessa Limanı'na gitmek isteyen Malta bayraklı ''TK Bremen'' adlı boş kuru yük gemisi, kentte etkili olan fırtına dolayısıyla saat 14.40 sıralarında Karadeniz'in Kilyos açıklarında sürüklenmeye başladı. İçinde 16 personeli bulunan ve Adriyatik Gemi İşletmeciliği ve Ticaret A.Ş'ye ait olan yaklaşık 110 metre uzunluğundaki gemi, demir atmasına rağmen duramayınca KEGM'den yardım istedi. Bunun üzerine KEGM'ye bağlı İstanbul Gemi Trafik Hizmetlerine ait ''Kurtarma 1'' adlı römorkör ve ''Kıyı Emniyeti 7'' adlı tahlisiye botu olay yerine gönderildi.

İlerlemeye devam ederek saat 15.45'te İstanbul Boğazı'na giren kuru yük gemisi, gönderilen botların da desteğiyle kontrol altına alındı. Geminin seyrine devam ettiği belirtildi. İstanbul Boğazı'ndaki bir başka olayda ise ''Ülkü 1'' adlı motoryat, Beykoz Paşabahçe Koyu'nda karaya oturdu. Motoryattaki 2 personel, olay yerine gönderilen KEGM'ye ait ''Kıyı Emniyeti 1'' adlı hızlı tahlisiye botundaki görevlilerce kurtarıldı.

 

Karadeniz'de bir römorkör sürükleniyor

Bu olaydan yarım saat önce de İstanbul Boğazı Karadeniz girişinin 5 mil doğusunda yer alan Eşek Adası açıklarında, yedeğinde 88 metre uzunluğunda kabuk tekne bulunan, Hollanda bayraklı ''Barracuda'' adlı römorkör, fırtına nedeniyle ilerlemekte güçlük çekmeye ve karaya doğru sürüklenmeye başladı.

Römorkör personelinin yardım talebinde bulunması üzerine KEGM'ye ait ''Kurtarma 3'' adlı römorkör olay yerine gönderildi.

 

Kuru yük gemisinin mürettebatı kurtarıldı

Fırtına dolayısıyla yaşanan diğer bir olayda ise İzmit'ten Romanya'nın Köstence Limanı'na giden 77 metre boyundaki, Kamboçya bayraklı ''Skar'' adlı kuru yük gemisi, Sarıyer Rumeli Karaburun açıklarında karaya oturdu.

KEGM yetkilileri tarafından, 11 personeli olan gemi ve mürettebatının kurtarılması için olay yerine gönderilen ekipler, Kamboçya bayraklı kuru yük gemisindeki 11 personeli kurtardı.

Boş olduğu belirtilen, 1973 yapımı, 1578 grostonluk kuru yük gemisinin henüz bulunduğu yerden çekilemediği öğrenildi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler