'İnsanlar ve teknolojiler kampanyamızın ana unsurunu oluşturdu'

ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyasını yürüten David Plouffe, insanlar ve teknolojilerin yürüttükleri kampanyanın ana unsurlarını oluşturduğunu belirterek, ''Bize oy verenlerin yüzde 20'si e-posta listesinde yer alıyordu'' dedi.

Yayınlanma: 12.03.2010 - 12:45
Abone Ol google-news

ABD Başkanı Barack Obama'nın seçim kampanyasını yürüten David Plouffe, Turkcell Akademi'nin konuğu olarak geldiği İstanbul'da ''Online Pazarlama Teknikleri'' ve ''Kazanmak İçin Gereken Cesaret'' konulu bir konferans verdi. Konuşmasında, mobil teknolojinin, internet ve e-postanın yürüttükleri kampanyanın merkezinde yer aldığının altını çizen Plouffe, insanlara dayalı bir kampanya yürütmelerinin arkasındaki asıl unsurun insanların daha çok dostlarına, aile fertlerine ve meslektaşlarına güvenmeleri olduğunu, mobil iletişimle ulaştıkları çok sayıda kişinin de bu güven sayesinde yaygınlığı sağladığını söyledi.

Kampanyalarda konuşulanların milyonlarca Amerikalı tarafından bilinebildiğini, sıradan kişilere internet ve e-posta yoluyla mesajların ulaşmasını sağladıklarını ifade eden Plouffe, ''Sonuçta birini yeni bir ürünü denemesine ikna etmenin en iyi yollarından biri sizin tanıdığınız biri vasıtasıyla anlatılmasıdır. Birşeyden kardeşlerimiz, arkadaşlarımız, çevremizdekiler bahsederse ikna olmamız daha kolay olur'' şeklinde konuştu. İnsanlara mobil cihazla ulaşmanın büyük önem taşıdığına işaret eden Plouffe, ''İnsanlar ve teknolojiler biraraya geldi, kampanyamızın ana unsurlarını oluşturdu. 68 milyon kişi oy verdi. Bize oy verenlerin yüzde 20'si e-posta listesinde yer alıyordu. Kampanyada bunun etkisini gördük'' dedi.
 

'30 milyon Amerikalı'yla Obama arasında ilişki kurduk'

E-posta, SMS ve videoyla insanlara çok hızlı ulaşmaya çalıştıklarını vurgulayan Plouffe, e-postalarla gönderdikleri metin ve videoların etkisini karşılaştırdıklarını, videoların daha etkin olduğunu ve insanların bunları paylaşma yoluna gittiklerini belirtti. Plouffe, ''Bizim kampanyada teknolojik dünyayı kullanarak yaptığımız şey, birkaç yıl içinde bütün dünyayı esir alacak'' dedi. Başarılarındaki en önemli unsurun, mobil iletişim sayesinde insanların büyük kısmına ulaşmak olduğuna dikkati çeken Plouffe, ''ABD'de özellikle gençler gazete okumayı pek sevmez. Televizyon reytingleri de çok yüksek değil. Bizdeki başkanlık seçimde insanlar televizyonların başında değil, laptopların, bilgisayarların başında oturuyorlar. Facebook, twitter'a giriyorlar ve gördüklerini, bildiklerini burada paylaşıyor.'' şeklinde konuştu.

Barack Obama'nın destekçileriyle olan iletişiminin çok önemli olduğunu dile getiren Plouffe, şöyle devam etti: ''30 milyon Amerikalıyla Barack Obama arasında bir ilişki kurduk. Bu kişiler Obama'nın kampanyasına inandı. Kendisinin telefonla insanlara ulaşmak gibi zorunluluğu yoktu. Ama yaptı. Obama onlara 'bu benim değil, bizim kampanyamız' dedi. Teknolojiyi kullandı. Bana internet olmasaydı Obama başkan olabilir miydi?' diye soruyorlar. Barack Obama, çok başarılı ve iyi bir iletişimci, ancak internet olmasaydı Başkan seçilebilir miydi bilmiyorum.''
 

'İnternetten 500 milyon dolar topladık'

David Plouffe, seçim kampanyası sürecinde ciddi paraya da ihtiyaç olduğuna işaret ederek, internet üzerinden 500 milyon dolar para topladıklarını, internet olmasaydı bu kadar finansman toplamalarının mümkün olmadığını söyledi. Kampanyaya 1 milyar dolar para harcadıklarını, 6 bin kişinin tam zamanlı olarak çalıştığını, 120'den fazla dijital anlamda iletişim kurmaya çalışan personel bulunduğunu anlatan Plouffe, şöyle devam etti: ''Kampanyanın başında aslında hiç kimse Obama ile çalışmak istemedi. Çünkü çok ihtimalsiz gibi görünüyordu. Hillary Clinton kazanacak gibi düşünülüyordu. Teknoloji ve kişiler pekçok kişiyi çekti. Teknolojik anlamda özel sektörden birçok kişi kampanyamıza katıldı. Bizim için çalışanlar bunun kariyerlerindeki en güzel nokta olduğunu söylediler. Bazılarına para bile ödemedik. 5 bin e-mail adresiyle başladık, 13 milyona kadar çıktı. Bence e-mail, oldukça büyük bir devrim. E-mail, insanlara Jurassic Park gibi geliyor''.

Plouffe, soruları da yanıtlarken, kampanyadaki anlamlı konuşmaların büyük kısmını Obama'nın kendisinin kaleme aldığını, yine e-postaların büyük kısmını kendisinin yazdığını, yazamadıklarının üzerinden geçtiğini ve rehberlik yaptığını ifade etti. David Plouffe'nin konuşmasının ardından Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv de Plouffe'a Türkiye'ye geldiği için teşekkür ederek, ''Turkcell olarak da teknolojiyi hep en tepeye koyduk. Obama'nın zaferi tarihi bir başarı. Bunun yanı sıra çok yenilikçi bir iletişim tarzı'' dedi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler