Turhan Selçuk uğurlandı

Karikatürün usta ismi ve Cumhuriyet gazetesi çizeri Turhan Selçuk için bugün gazetenin Şişli'deki merkez binası önünde tören düzenlendi. Selçuk'un cenazesi daha sonra, toprağa verileceği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine doğru alkışlarla uğurlandı.

Yayınlanma: 13.03.2010 - 12:31
Abone Ol google-news

Dünya karikatüründe unutulmayacak izler bırakarak aramızdan ayrılan Turhan Selçuk, siyasetçisinden sivil toplum örgütü yöneticisine, eğitimcisinden sanatçısına kadar toplumun tüm kesimleri tarafından saygıyla anıldı.

Cumhuriyet Gazetesi önünde Selçuk'u son yolculuğuna uğurlamak için yoğun bir kalabalık toplandı. Selçuk'u uğurlamaya gelen isimleri arasından CHP İl Başkanı Gürsel Tekin, CHP İstanbul milletvekili Çetin Soysal, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen, CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek, Türkiye Değişim Hareketi lideri Mustafa Sarıgül, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, eski bakanlardan Yaşar Okuyan, Yazar Yaşar Kemal, HABERTÜRK gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, sanatçı Arif Sağ, Edip Akbayram, Tarık Akan, Rutkay Aziz, Berdi Baykam, Menderes Samancılar, Yıldız Kenter, Sumru Yavrucuk, Genco Erkal ve sunucu Halit Kıvanç dikkat çeken ilk isimler oldu.

Turhan Selçuk için ilk konuşmayı Hürriyet yazarı Doğan Hızlan yaptı. Hızlan "O Türkiye coğrafyasını aşmıştır. Turhan Selçuk'un biyografisini burdaki herkes biliyordur. Aldığı ödülleri, kazandıklarını... Yarattığı önemli tipler vardır. Abdülcanbaz tipi sadece çizgi olarak kalmadı onu sahnede de izledik. Turhan Selçuk'u yaşatmak demek onu çizgileriyle hatırlamaktır" dedi.

Hızlan'ın konuşması sık sık Selçuk'u uğurlamaya gelen yurttaşların "Güle güle Turhan", "Yaşasın Cumhuriyet" sözleriyle kesildi.

Hızlan'ın ardından konuşma yapan Karikatüristler Derneği Başkanı Metin Peker "Sanatı ve yaşamı boyunca; baskı, yalan talan, hukuk dışı uygulamalar karşısında düşüncelerinden ödün vermedi, ışıklar içinde yatsın" dedi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen ise değerli çizeri "İlhan Selçuk ve Turhan Selçuk, Cumhuriyet'in aydınlanmasıyla yetişmiş iki önemli insandı. Turhan hayatında iki ayrı çizgi çekti bugüne dek; biri karikatür çizerken çizdiği düz çizgiydi, diğeri de su gibi berrak hayatındaki düz çizgiydi"  sözleriyle uğurladı.

Törenin sona ermesinin ardından Selçuk'un cenazesi toprağa verileceği Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine doğru alkışlarla uğurlandı.

 

Fotoğraflar için tıklayınız:

TURHAN SELÇUK'A VEDA

Cumhuriyet Gazetesi'nin değerli yazarları bugünkü köşelerinde duayen Turhan Selçuk için yazdılar...

İLHAN SELÇUK: KARİKATÜRE ÖVGÜ

ŞÜKRAN SONER: "BİZ" TURHAN SELÇUK

EMRE KONGAR: TURHAN SELÇUK: ZEKANIN,SANATIN VE ÇAĞDAŞLIĞIN SENTEZİ

NİLGÜN CERRAHOĞLU: TURHAN SELÇUK'U ÇİZGİLERİYLE ANMAK

 

Bağış ve çelenk listesi:
 
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, DSP Genel Başkanı Masum Türker, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Eski İskan ve Bayındırlık Bakanı Onur Kumbaracıbaşı, işadamı Ali Koç, Sanatçılar Yıldız - Müşfik Kenter, İstanbul Barosu Başkanı Muammer Aydın, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Milliyet Gazetesi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Ataşehir Belediyesi, Mimarlar Odası Genel Merkezi, Mimarlar Odası İst. Büyükşehir Kent Şubesi, ÖDP, Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Karikatürcüler Derneği, Prof. Dr. Osman İnci, ÇYDD Genel Merkezi Yönetim Kurulu, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazım Bilgin, Mis Group Yönetim Kurulu Başkanı Cevat Turan, Gazeteciler Sosyal Dayanışma Vakfı, Koç Ailesi, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Eski Kültür Bakanı İstemihan Talay, Genco Erkal- Dostlar Tiyatrosu, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fak, Avrupa Türk Gazeteciler Birliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Sarıyer Şubesi, Eremektar Ailesi.

Osmanoğlu Ailesi, Gazeteciler Sosyal Yardımlaşma Derneği, Bedri Koraman, YTÜ Sanat Tasarım Fakültesi Dekanı Nükhet Güz, Ohannes Şaşkal, Can Kıraç, İstemihan Talay, Alacakaptan Ailesi, Turgut Bozkur, Tangül Bilgehan, Onur Kumbaracıbaşı, Prof. Bektaş Açıkgöz, Koç Ailesi, MÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlığı, K. Çamlık Sitesi C/2 sakinleri, Didem Demirkent, Güneri Mete Artunkal, Sırrı Kulu, Vicdan Akın, Gazi Sevinç, ADD Sarıyer Şubesi, Haydar Aksu, Şükrü Genç, Erenektar Ailesi, Müjdat Gezen, Erhan Işık, Gürsel Tekin, Prof. Mustafa Zengin, Altınok Öz, Murat Karayalçın, Ateş Ünal Erzen, Mustafa Değirmenci, Prof. Yılmaz Büyükerşen, Hasan Akgün, Öztoprak Ailesi, Hamdi Sedefçi, Yüksel Çengel, Hürriyet Gazetesi, Ruhat Mengi, Macit Özcan, Prof. Mustafa Akaydın, CHP İstanbul Kadın Kolu ve Gençlik Kolu, Mimar Alaattin Kösezer, Kandil Yalaz Ailesi, Prof. Kadriye Yalaz, Bülent Tanık, Aziz Kocaoğlu, Cevat Durak, Trek Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Gürbüz.
 

Mesajlar...

Türk mizahının duayeni, düşün ve sanat dünyasının büyük ustası Turhan Selçuk’un kaybı, siyaset dünyasında derin üzüntü yarattı. Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve başyazarı İlhan Selçuk, Turhan Selçuk’un eşi Ruhan Selçuk, Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Yıldız ve yöneticilerimize gönderilen mesajlarda, Turhan Selçuk’u kaybetmenin üzüntüsü dile getirildi. Gönderilen mesajlar özetle şöyle:


Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu:
Selçuk’un vefatı, Türk-İş topluluğunda büyük üzüntü yaratmıştır.

Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Alpaslan Işıklı: Turhan Selçuk, demokratik ve laik cumhuriyetimizin değerini bilen ve ulus devletimizin korunmasına benimseyen üstün çizgileri ile yeri doldurulamaycak büyük bir karikatüristti.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan: Türk mizahına yön veren, duayen isimlerden sevgili Turhan Selçuk’un vefatını büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunmaktayız. Bu büyük kaybın acısını paylaşıyor, Cumhuriyet gazetesi çalışanlarına başsağlığı diliyoruz.

Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Atilla Sertel: Türk mizahının önde gelen isimlerinden, Cumhuriyet Gazetesi Çizeri, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesi ve çok kıymetli kardeşimiz Turhan Selçuk’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin: Ülkenin içinde bulunduğu durumu, acısıyla, sevinciyle yorumlayan ve kendine özgü çizgisini kullanarak duygularını okuyucuyla paylaşan, çizim dünyasının büyük ustası Turhan Selçuk’un vefatı yüreklerimizde derin bir iz bıraktı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Eski Şube Başkanı Yüksel Işık: Toplumcu karikatür sanatının önemli isimlerinden biri olan Turhan Selçuk’u yitirdiğimizi üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Çizgileriyle halkımıza yol gösteren ve her zaman ülkesini seven biri olarak hatırlanacak Selçuk’un sonsuzluğa uğurlanması vesilesiyle başta Cumhuriyet ailesi olmak üzere tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

İstanbul Serbest Mahasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan: Turhan Selçuk’un adı aydınlanma yolunda verdiği mücadelede ardında bıraktığı eşsiz çizgilerde, eserlerinde yaşayacaktır.

Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Enver Tuna: Çok önemli bir sanatçımızı ve fikir adamımızı kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz.

Mizah Üretenler Derneği: Turhan Selçuk ustamızın ölümünü kabul etmiyrouz. O dünya durdukça eserleri ile varolacaktır.

Bakırköylü Sanatçılar Derneği: Fırçasını ülkemizin çekilmeye çalıştığı karanlığı dağıtmak için kullanan Selçuk’a rahmet diliyoruz.

ADD Kadıköy Şube Başkanı Ülkü Anıl: Türkiye’nin aydınlanma sürecinde önemli bir yere sahip olmuş olanın gururuyla yaşamış ve dünya ölçüsünde bir üne kavuşmuş olan usta çizerimizi saygıyla anacağız.

ÇYDD Bodrum Şube Başkanı Meral Saraçbaşı: Gözlüklü Sami’ler o kadar çoğaldı ki, çize çize tükenmediler. Ama biz sayenizde Abdülcanbaz’ların olduğunu biliyoruz.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği: Selçuk, incelikli çizgileri, nüktedan kişilği, çarpıcı hayal gücü ve ödünsüz cumhuriyteçi demokrat çizgisiyle, mizah dünyamızın olduğu kadar, sol muhalif siyaset eksenimizde de ayrıcalıklı bir konuma sahipti.

ÇYDD Çayyolu Şubesi: Çağdaşlığın büyük çizeri, Atatürkçü, laik, yurtsever insanı kaybettik.

Türk Kalp Vakfı Onursal Başkanı Çetin Yıldırımakın: Dünya karikatürünün duayenini kaybettik.

TGB İstanbul Şube Başkanı Adnan Türkkan: Türk gençliği olarak bizlere aydınlanma sürecinde, kalemiyle ışık tutan Selçuk’u kaybetmeni derin üzüntüsü içindeyiz.
Attila İlhan Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Hayati Asılyazacı: Türk mizahının duayenini kaybettik.

Tekgıda-İş Sendikası: Selçuk’un kaybıyla,sanat ve siyaset dünyasında büyük bir boşluk yaşanacaktır.

Sosyal-İş Sendikası: Selçuk, çağdaş, laik ve idealimizdeki dünya için tüm yaşamı boyunca savaşım verdi.

Eğitim-İş Sendikası: Türk mizah dünyasının devrimci, aydın duayeni Selçuk’un aramızdan ayrılışını derin üzüntüyle karşıladık.

Sendikacı Yaşar Seyman: Karikatür sanatının ülkemizdeki en büyük ustası, özgün çizgileriyle toplumsal yaşamımızın gelişme sürecini, tarihimizi gülümsetirken düşündüren Selçuk’un vefatı ülkemiz karikatürü için büyük bir kayıptır.

 

Edebiyat dünyası yasta

Dil Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sevgi Özel: Çok önemli bir sanat insanını, ülkemizin yüz akı bir aydını yitirdik. Turhan Selçuk gibi aydınlar, yıllardır süren karanlığı delen güçlü ışıklarımızdan biriydi. Acımız büyük

Yazar Perihan Ergun: Yalnızca bizler için değil evrensel mizahın büyük bir çizgi duayeni olduğuna inandığım Turhan Selçuk üstadın Hakka yürüyüşünün tarifsiz acıları içerisindeyim.

Yazar Orhan Tüleylioğlu: Dünya karikatürünün en önemli temsilcisi sevgili Turhan Selçuk, çizgiye sadece mizahı, düşünceyi değil, insancıllığı, sevgiyi, hoşgörüyü, kısacası insanı insan yapan tüm değerleri taşıdı. Onu çok özleyeceğiz
Angı Yayınevi adına Hacı Angı: Çizgi cambazı, büyük fikir ustası, düşünür Turhan Selçuk’u sonsuzluğa uğurlamanın derin acısı içindeyiz.

Cumhuriyet Gazetesi çizerlerinden, karikatürist Murat Sayın: Turan baba bir dönem, bir ekol ve bir duruştu. Onun için de hakkakten çok üzgünüz, çok büyük kayıp. Umarım giden sadece bedenler olur.

 

Diğer mesajlar

Cumhuriyet gazetesini telefon, faks ve e-posta yoluyla taziyelerini iletenler şöyle:
Emekli Orgeneral Tuncer Kılınç, Emekli Tümgeneral Yusuf Haznedaroğlu, Deniz Kurmay Albay Vural Vural, Sanatçı Müjdat Gezen, Yargıtay üyesi Hamdi Yaver Aktan, Genelkurmay İletişim Sekreteri Altan Ayranoğlu, İÜ İletişim Fakültesi Derneği Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin, Ciner Medya Grubu Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya, Hürriyet Gazetesi yazarı Tufan Türenç, Eski Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Cemil Ünlütürk, Devlet Sanatçısı Sezen Cumhur Önal, Kültür Üniversitesi Öğretim görevlisi Hüseyin Özdemir, Turhan Selçuk’un eski dostu Ortadoğu Gazetesi yazarı Taylan Sorgun, Can Kıraç, Deniz Banoğlu. , gazetemiz yazarı Prof. Dr. Coşkun Özdemir, Betül Mardin, YTÜ Öğretim Görevlisi Hikmet Altınkaynak, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Altıntaş, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Demirdizen, Basın Yayın ve Enformasyon İl Müdürü Necmettin Altuntaş, TYS Edebiyat Müzesi Sorumlu Yöneticisi Aysel Tezer, İTÜ Vakfı Turizm Eğitimi Sorumlusu Şaban Ali Yaşaroğlu, Yazar Dinç Tayanç, Muzaffer Erenus, Vecihi Timuroğlu, Yazar-Çevirmen Ahmet Arpad’da mesaj gönderdi.

Rasim Nuri, Mahmure, Esin, Mehmet, Rezan, Eren İleri, Emir Yıldırım, Davut Tekin, Adem Akkaya, Hıdır Şahin, Kemalettin Kahraman, Yaşar Gök, Mehmet Kilitçi, Şükrü Kayalı, Mahmut Yüksel, Cevdet Yapıncak, Ali Yeğen, Ramasan Çufalcı, Mustafa Zaman, Soner Gökhan Önder, Şaban Er, İbrahim Şahin, Candan Polat, Fatih Yavuz, Şahin Sütlüoğlu, Kerim Kışla, Ali Mahir Coşkun, Selen Coşkun, M. Kemal Nalbant, Aslıhan Ozhan, Fatma Bakırtaş, İzzet Türkocağı, Ekrem Pamukçu, Güray İnce, Sadık Tekin, Fatih Çoturoğlu, Rana Pamir, Kemal Pamir, Emekli Öğretmen Erdal Yücel, Mustafa Durna, Faruk Ülker, Nebahat Ülker, Memduh Menekşe, İbrahim İpek, Mesut Gerçek, Nurettin Hacıkurtiş, Vakur Kayador, Hicran Karabudak, Cahit Murathanoğlu, Sedat Aydemir, Nebioğlu Ailesi, Veli Devecioğlu.
 
Turhan Selçuk’un yeğenleri adına Servet Selçuk:
Dünya’nın ve Türkiye’nin büyük çizgi ustalarından, basın camiasının ve Cumhuriyet gazetemizin duayenlerinden Abdülcanbaz karakterinin yaratıcısı, aydın insan, Selçuk ailesinin kıymetli büyüğü, çok sevgili Turhan Selçuk’u kaybetmenin verdiği derin üzüntüyü yaşıyor ve tüm ailesinin, basın camiasının, CUMOK’ların ve tüm sevenlerin acılarını paylaşıyoruz.

Demokrat Parti Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk: Değerli yazarlarımızdan Turhan Selçuk’un vefatını büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyorum. Merhuma Allah’tan rahmet, şahsınızda çalışma arkadaşlarına ve kederli ailesine sabır ve başsağlığı diliyorum.

Demokratik Sol Halk Partisi (DSHP) Genel Başkanı Rahşan Ecevit: Türk karikatürünün büyük ustası Turhan Selçuk’u kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyorum. Başta kederli ailesi olmak üzere Cmuhuriyet çalışanlarına, okurlarına, Türk halkına başsağlığı dilerim.

DSP Eski Genel Başkanı Zeki Sezer: Mizah dünyamızın duayeni Turhan Selçuk’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyiz. Merhuma Allah’tan rahmet, sizlere başsağlığı dilerim.

CHP İzmir Millitvekili Prof. Oğuz Oyan: Türkiye ve dünya karikatürünün dahilerinden, yerinin doldurulması mümlkün olmayan Turhan Selçuk’u yitirmenin derin üzüntüsüyle Cumhuruyet ailesine başsağlığı diliyorum.

CHP Eski Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı: Çizgileriyle insanımızı, insanlığı aydınlatan Turhan Selçuk için Cumhuriyet’e, eşine, yakınlarına başsağlığı dilerim. Işıklar içinde yatsın. Onun yapıtları bizimle, insanlıkla hep yaşayacak.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Mustafa Akaydın: Türk ve Dünya karikatürünün büyük ustası, Atatürkçü ve yurtsever bir aydın olan değerli kardeşimiz, büyük sanatçı Turhan Selçuk’u kaybetmenin derin üzüntüsü içindeyim. Şahsınız ve kederli aileniz başta olmak üzere tüm Cumhururiyet Gazetesi çalışanlarına başsağlığı dileklerimle saygılar sunarım.

Anayasa Mahkemesi Eski Başkanı Yekta Güngör Özden: Uluslararası ünüyle hepimize kıvanç veren, hepimizi gönendiren değerli çizerimiz sayın Turhan Selçuk’un sonsuza göçmesi nedeniyle duyduğumuz acıyı yürekten paylaşıyorum.

YÖK Eski Başkanvekili Prof. İsa Eşme: Çizgileriyle Cumhuriyetimizin ve Türk aydınlamasının yaman bir savunucusu olan Turhan Selçuk’u kaybetmenini derin acısını yaşıyoruz. Şahsınızda Cumhuriyet Gazetesi mensuplarına, Selçuk ailesine ve yakınlarına başsağlığı dilerim.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu: O’nu, eleştirel çizgisini her zaman haksızlıklara karşı duran çizgi kahramanlarını özleyeceğiz. Turhan Selçuk’un kaybı nedeniyle Cumhuriyet gazetesi ve Sayın Selçuk ailesine, dostarına ve Türk halkına taziyelerimiz sunarız.

Demet- Haldun Taner: Çok değerli sanatçı Turhan Selçuk’un ölümü dolayısıyla başta Sayın İlhan Selçuk olmak üzere tüm Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının acısını paylaşır, en içten taziyelerimi sunarım.

Avukat Baha Oral: Zarif ve kişilikli çizgileri olan bir karikatür ustası. Zarif ve kişilikli bir beyefendi Turhan Selçuk.. Kendisine Tanrı’dan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum.

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası Blöge Başkanı Veysel Demir: Türkiye mizah dünyasının en önemli çizerlerinden ve Türkiye’de mizaha yön veren usta karikatüristlerden biri olarak daima sevgiyle ve saygıyla anılacaktır. Turhan Selçuk’a rahmet, Selçuk ve Cumhuriyet ailelerine de başsağlığı diliyorum.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Nazan Moroğlu: Yurttaşları olumsuz gidişata karşı uyaran, Atatürk’ün ışığını çizgileriyle anlatan değerli Turhan Selçuk’un vefatı nedeniyle eşine, kardeşlerine, aliseni eve Cumhuriyet ailesine, yazar, çizer ve okurlarına başsağlığı dileriz.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Süleyman Çelik: Büyük usta Turhan Selçuk’un vefatı nedeniyle acımız sonsuzdur. Tüm Cumhuriyetçilerin başı sağolsun.

Akbaba Yayınları Sahibi Ergin Ortaç: Türk ve Dünya karikatürünün büyük ustası, Atatürkçülüğü daima bir pusula gibi elinde tutan Turhan Selçuk’u kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyim.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler