''Çanakkale-Ankara 13. Zafer Koşusu'' başladı

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 95. yıl dönümü kutlamaları dolayısıyla düzenlenen, ''Çanakkale-Ankara 13. Zafer Koşusu''nun startı, Çanakkale Valisi Abdülkadir Atalık tarafından verildi.

Yayınlanma: 13.03.2010 - 10:20
Abone Ol google-news

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması ile Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesiyle başladı.

Vali Atalık, törende yaptığı konuşmada, Çanakkale Zaferi'nin, uğruna çok ağır bedel ödenerek, yüz binlerce şehit ve gazinin kanıyla kazanılmış bir destan olduğunu söyledi.

18 Mart 1915'te zamanının en ileri donanmasının, Çanakkale Boğazı'nda beklenmedik bir savunma ile karşılaşarak geri çekilmek zorunda kaldığını belirten Atalık, ''Müteakip aylarda emperyal güçlerin başlattıkları kara harekatı da aynı şekilde hüsranla sonuçlandı. Bu zafer, Birinci Dünya Savaşı sonrasında başlatılan Kurtuluş Savaşı'nın da ilham kaynağı oldu'' dedi.

Atalık, şunları kaydetti:
''Çanakkale Deniz Zaferi'nin yaşandığı Çanakkale Boğazı'ndan alınan deniz suyu ve kara savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadasından alınan kutsal toprağı Sayın Cumhurbaşkanımıza takdim ederek, bu destanı bir kez daha hatırlayacağız. Ecdadımız bizlere, destanlarla örülmüş muhteşem bir miras bırakmıştır. Bağımsızlık, özgürlük, vatan, bayrak gibi yüce değerler söz konusu olunca, ölümü karşılıksız, seve seve göze almışlardır. Bu değerler uğruna şehit olmayı, ulaşılabilecek en yüksek mertebe, en kutsal paye bilmişlerdir. Çanakkale Savaşları bu kahramanlık ve fedakarlığın en güzel örneklerinden birisidir.''

 

"Kutsal emanetlerin teslimi"

Törende, Gelibolu Yarımadası'ndan getirilen toprak, su ve bayrağı öperek teslim alan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e iletmek üzere, Özde Ezel Oruç ve Batuhan Yumaklı'ya teslim eden Vali Atalık, daha sonra 720 kilometrelik koşunun startını, karanfiller atarak verdi.

Çanakkale-Ankara 13. Zafer Koşusu'nun başlaması nedeniyle, ildeki okullardan öğrencilerin yanı sıra Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'nden katılan öğrenciler, şehir içinde zafer turu attı.

Törene, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Alaeddin Sevim, Belediye Başkan Vekili Oğuz Teoman, Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Çanakkale-Ankara arasında sınırı bulunan 6 ilin atletleri tarafından gerçekleştirilecek Zafer Koşusu'nda, her ilin atletleri, kendi il sınırında emanetleri taşıyacak, emanetler, 18 Mart'ta Çankaya Köşkü'nde düzenlenecek törenle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler