Göçmenler açlıktan öldü

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), insan tacirlerine güvenerek Yemen’e gitmek üzere gemiye binen ve gemideki arıza nedeniyle 18 gün denizde aç ve susuz kalan 52 Somalilinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Motoru bozulan gemideki 71 kişi ise Yemen sahil güvenlik görevlileri tarafından kurtarıldı.

Yayınlanma: 28.09.2008 - 17:37
Abone Ol google-news

Yemen’e gitmek üzere Aden körfezinden geçerken arızalanan bir gemideki 52 Somalili açlıktan yaşamını yitirdi.

Gemiden kurtulanların anlattığına göre, 124 kişiyi taşıyan gemi Somali’den 3 Eylül’de ayrıldı. Limandan ayrıldıktan birkaç saat sonra geminin motoru durdu ve silahlı insan tacirleri motoru tamir etmek için malzeme alacaklarını söyleyerek gemiden ayrıldılar ancak geri gelmediler.

Gemi 21 Eylül’de Yemenli sahil güvenlik görevlilerin tarafından fark edildi ve gemidekiler kurtarıldı. BMMYK’ya göre 18 gün boyunca yiyeceksiz ve susuz kalan yolculardan 48’i gemide öldü. 4 Somalili de kurtarıldıktan sonra hastanede hayatını kaybetti.

71 kişinin kurtarıldığı olayda, Yemen kıyılarına yüzerek ulaşmak amacıyla gemiden atlayan bir Somalili de kayboldu.

İnsan tacirlerine kendilerini Yemen’e götürmeleri karşılığında 70-200 dolar ödeyen Somalililerin yaşları 2 ila 40 arasında değişiyor.

BMMYK’ya göre, yılbaşından bu yana 30 binden fazla insan deniz yoluyla kaçak olarak Yemen’e girdi. Bu zorlu yolculukta 228 kişi öldü, 262 kişi de kayboldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler