''Sigara ilk basamak''

AMATEM'in klinik şefi Doç. Dr. Nesrin Dilbaz, her geçen yıl AMATEM'e başvuruların arttığını bildirdi.

Yayınlanma: 23.03.2010 - 13:02
Abone Ol google-news

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM'in 6. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinlik kapsamında madde kullanımından toplumu ve özellikle gençleri korumak amacıyla rehber öğretmenlere eğitim programı düzenlendi.

AMATEM Direktörü Doç. Dr. Dilbaz, yaptığı konuşmada, her geçen yıl AMATEM'e başvuru sayısının artış gösterdiğini belirterek, ''2004'te merkeze başvuran ve yatırılarak tedavi edilen hastaların yalnızca yüzde 28'i il dışından iken 2009'da bu oran yüzde 56'lara çıktı'' dedi.

Başvuruların çoğunluğunu alkol bağımlılarının oluşturduğunu vurgulayan Dilbaz, hastaların büyük bölümünün yeşil kartlı olduğunu bildirdi. Dilbaz, yıllık poliklinik sayılarının da ciddi oranda artış gösterdiğini ifade etti.

Dilbaz, madde bağımlılığı konusunda toplumda farkındalığın artırılması, hasta ve hasta yakınlarına psikolojik destek verilmesi ve hastaların kesinlikle etiketlenmemesi gerektiğine dikkati çekti.
 

''Sigara, bağımlılığın ilk basamağıdır''

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl de madde bağımlılığıyla mücadelede, ailenin ve öğretmenin işbirliği içinde çalışması gerektiğini kaydetti.
Sigara kullanımının, madde bağımlılığının ilk basamağını oluşturduğuna dikkati çeken Erdöl, şöyle devam etti:

''Çocuklara paket açılıyor, bir tane sigara satılıyor ve çocuk bunu çok rahat alabiliyor. Bazı art niyetli insanlar da sigaraların içini boşaltıp başka maddeler koyuyorlar.
Bu çok büyük bir sıkıntıydı. Tehlikeyi uzaktan görünce, tedbir almak istedik. Sigara ile ilgili kanunu da bunun için hazırladık. Bazı kişilere bu fantezi olarak geldi. Oysa ki sigara, bağımlılık ailesinin kapısıdır.
Son yıllarda bunlardan daha tehlikeli olarak katlanarak artan internet, elektronik bağımlılık sorunu var. Bununla da ilgili ciddi stratejik mücadele hazırlığımız var.
Sigara, bira tüketimi ve internet kullanımı, bağımlılığın en önemli basamaklarıdır. Bunu bir turnikeden giriş gibi düşünürsek, turnikeden geçildiğinde bir daha geri dönüş yoktur. Bu, ister bira, ister internetle olsun. Buradan çıkış yok ancak o turnikeyi kontrol eden yardımcı olduğunda çıkış olabilir. Bu noktada bu kişiler, hekimlerimizdir.''

Televizyonlarda sigara görüntüsünün, çocuklarda sigaraya heveslendirdiği için buzlu görüntü ile verildiğini anımsatan Erdöl, bu sayede çocuğun sigara ile tanışmamasının sağlanmaya çalışıldığını bildirdi.

Türkiye'de genç ve çocuk nüfus oranı çok yüksek olduğu için, öncelikle gençlerin korunması gerektiğini belirten Erdöl, artık okul kantinlerinde kırtasiye malzemesi olarak kokulu silgi, yapıştırıcı satışı yapılmadığına dikkati çekti. Erdöl, '' İlk ve orta öğretim çağında kullanılmasını yasakladık. Çünkü, çocuklar bunları koklayarak deniyorlar, ondan sonra da bulaşma başlıyor. Bu, daha sonra merakla bir başka maddeyi denemelerini sağlayabiliyor'' uyarısında bulundu.

Ankara Vali Yardımcısı Celal Dinçer de Ankara Valiliği olarak, madde bağımlılığıyla mücadelede üstlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını söyledi.
Dinçer, bağımlılığın sadece tütün, alkol ya da madde olmadığını, kontrolsüz internet kullanımının da büyüyen bir tehlike olduğunu vurguladı.

Ankara İl Sağlık Müdürü Aksoy ise yapılan istatistiklere göre madde bağımlılarının sayısının her geçen gün arttığını ve bağımlılık yapıcı maddelerle çocukluk döneminde tanışıldığını söyledi.

Madde bağımlılığının tedavisinin zor olduğunu ve büyük özveri istediğini belirten Aksoy, ''Yüz kişiden 30'unu tam tedavi edebiliyoruz, diğerlerine kısmi olarak faydamız oluyor. Yüzde 16 civarında bir gruba da hiç faydamız olamıyor'' dedi.

Aksoy, bağımlılıktan korunmada öncelikle ailelere ve öğretmenlere çok büyük görev düştüğünü ifade ederek, bu nedenle eğitim kurumlarında verilecek bilgilerin önemine işaret etti. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı'nın işbirliğiyle okullarda rehber öğretmenler tarafından çeşitli eğitimler verileceğini dile getiren Aksoy, ''Bu amaçla, rehber öğretmenler yetiştiriyoruz. İlk olarak 50 öğretmenimize, AMATEM'de görevli hekimlerce eğitim verilecek ve hekimler belli dönemlerde okullarda seminerler verecek'' diye konuştu.

Madde bağımlılığı tedavisinde çalışacak uzman hekim bulmakta sıkıntı çektiklerini vurgulayan Aksoy, ''Bu işe gönül vermiş psikiyatristlerin bulunması gerekiyor. Hepsi çok meşgul hekimlerimizin. Genel anlamda zaten bir hekim sıkıntısı mevcut'' dedi.
Numune Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Zengin de alkol ve madde bağımlılığının psikolojik ve sosyal yönünün çok ön planda bir sağlık sorunu olduğunu, bu nedenle toplumun değişik kesimleriyle işbirliği içinde mücadele edilmesi gerektiğini vurguladı.
Madde bağımlılığıyla mücadelede koruyucu tedbirlerin çok önemli olduğunu ifade eden Zengin, bunun için her fırsat bulunduğunda toplumda bu alanda farkındalığı artırmak için faaliyetler yapılması ve projeler hazırlanarak uygulamaya geçirilmesi gerektiğini bildirdi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler