Krizin dünyaya etkileri

ABD'de başlayan ve tüm dünyayı saran ekonomik kriz, dünya borsalarında büyük düşüşlere neden oluyor. Dünyanın en canlı borsalarından biri olan Moskova Borsası, işlemlerini geçici olarak durdururken, Tokyo Borsası da yüzde 4, 12 oranında düşüşle kapandı. Avrupa Menkul Kıymet Borsaları'ndaki düşüş ise, ABD'deki kurtarma paketinin yeniden görüşülerek kabul edileceği beklentisi nedeniyle durdu.

Yayınlanma: 30.09.2008 - 08:45
Abone Ol google-news

ABD'de başlayan ekonomik kriz dünya borsalarını etkilemeye devam ediyor.

Tokyo Menkul Kıymetler Borsası düşüşle kapandı. Nikkei Endeksi, yüzde 4,12 oranında değer kaybederek, 11.259,86 puandan kapandı. ABD de olduğu gibi, Tokyo borsasındaki düşüşte de, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin ABD Temsilciler Meclisi'nde kabul edilmemesi etkili oldu.

Moskova Menkul Kıymetler Borsası'ndaki işlemler ise geçici olarak durduruldu. İşlemlerin, yerel saatle 12.30'a kadar durdurulduğu kaydedildi. Dünyanın en canlı borsalarından biri olan Moskova Borsası, Gürcistan'da yaşanan çatışmanın ardından toparlanamazken, ardından gelen küresel finansal kriz borsadaki sıkıntıları derinleştirdi.

Avrupa Menkul Kıymet Borsaları'ndaki düşüş ise durdu. Londra, Frankfurt ve Paris borsalarındaki bankacılık hisseleri gerilerken, madencilik başta olmak üzere diğer hisseler toparlanmaya başladı. Londra'daki FTSE 300 endeksi, yüzde 0,1 oranında değer kazandı.
Borsaların toparlanmasında, ABD'deki kurtarma paketinin yeniden görüşülerek kabul edileceği beklentisi etkili oldu.

Bu arada Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, yaptığı açıklamada, panik yapılacak bir durum olmadığını ve zorlukların üstesinden gelinebileceğini belirterek, piyasalarda güven tazeledi.

Öte yandan, Avro, 1,4472 dolardan, 1,4392 dolara gerileyerek dolar karşısında değer kaybetti.

İrlanda Hükümeti de, küresel finansal krizin etkilerinden korunmak için tüm banka mevduatlarına geçici olarak devlet garantisi getiriyor. Bankalardaki tüm mevduatlar için hemen yürürlüğe girecek olan devlet garantisi, 2010 eylülüne kadar devam edecek. İrlanda, son küresel dalgalanmanın ardından, mevduata uyguladığı devlet garantisi limitlerini, 20 bin Avro'dan, 100 bin Avro'ya yükseltmişti. Şimdi bu garantiyi mevduatın tamamına yaymış oldu.

 

AB'den yorum

Avrupa Birliği (AB), ABD'nin, küresel finansal kriz sürecinde, dünya ekonomisi için ''devlet adamlığı'' bilinciyle hareket etmesi gerektiğini bildirdi.

AB Komisyonu Sözcüsü Johannes Latenberger yaptığı açıklamada, AB'nin, 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin, temsilciler meclisinde kabul edilmemesinden dolayı, büyük bir hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Johannes Latenberger Washington'un, küresel ekonomi konusunda ''özel sorumluluğu'' bulunduğunu da vurguladı.

 

Merkel tasarının onayını bekliyor

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'nın, ABD Temsilciler Meclisi'nde reddedilen 700 milyar dolarlık kurtarma paketinin bu hafta onaylanmasını beklediğini söyledi.

Merkel yaptığı açıklamada hükümetin ve kendisinin, küresel finans piyasalarındaki güvenin tesisi için bu paketin geçmesi gerektiği görüşünde olduğu ifade etti.

Merkel, piyasalarda bozulan güvenin yeniden tesisinde, bu paketin bir ön şart niteliğinde olduğunu da kaydetti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler