Rusya yasta

Rusya'nın başkenti Moskova'da dün iki metro istasyonunda düzenlenen intihar saldırısında hayatını kaybedenlerin yası tutulurken, bir yandan da ülkede terör suçlularına verilen cezaların ağırlaştırılması tartışılıyor.

Yayınlanma: 30.03.2010 - 06:09
Abone Ol google-news

Saldırıyı şu ana kadar kimse üstlenmedi, ancak güvenlik makamları son dönemde kuzey Kafkasya'da ağır kayıplara uğrayan militanların bu eylemlerin arkasında olduğuna emin gibi. Nitekim güvenlik yetkilileri, metro istasyonlarındaki kamera kayıtları ve görgü tanıklarının ifadeleriyle, eylemi Kafkas görünümlü 2 kadının yaptığını tespit ettiklerini ve intihar eylemcisi bu 2 kadına Slav görünümlü 2 kadının eşlik ettiğini kaydettiler.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da gazetecilere yaptığı açıklamada, adını anmadan eylemin El Kaide ile ilgili olabileceğini, ülkenin Kafkasya bölgesinde zaman zaman El Kaide bağlantılı eylemlerin ortaya çıkarıldığını söyledi.

Bu arada, yetkililer, dünkü saldırılarda ölü sayısının 39'a yükseldiğini, yaralı sayısının 71 olduğunu, yaralılardan 5'inin hayati tehlikesinin devam ettiğini ifade ettiler.
 

Terör suçlarına idam cezası tartışması

Öte yandan, Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi üyesi bazı milletvekilleri, terör suçlularına yönelik idam cezasının yeniden yürürlüğe sokulmasını istedi.
Federasyon Konseyi Hukuk Komitesi Başkanı Anatoliy Kiskov, Rus haber ajansı RİA Novosti'ye yaptığı açıklamada, terör suçlarına yönelik idam cezasının yeniden yürürlüğe konulmasını talep ederek, "Bu bizim dün meydana gelen trajik olaya karşı tepkimiz" ifadesini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev de, Yüksek Mahkeme ve Tahkim Mahkemeleri başkanlarına yönelik çağrısında, terörle mücadele kanunlarında değişiklik yapılmasını göz önünde bulundurmalarını, "mükemmel terör yasaları" için öneriler sunmalarını istedi.
Başbakan Vladimir Putin, dün Krasnayarsk ziyaretini yarıda keserek Moskova'ya dönmüştü. Putin, yaptığı ilk açıklamada, bu "iğrenç" saldırıyı organize edenlerin mutlaka hak ettikleri cezaya çarptırılacağını söyledi.
 

Rusya yasta

Moskovalılar, saldırının yapıldığı metro istasyonlarının önünde mumlar yakarak ve karanfil desteleri bırakarak ölenleri anıyor. Bazı kişilerin bu anma sırasında gözyaşlarını tutamadığı dikkati çekiyor.

Yas nedeniyle Rusya genelinde bayraklar yarıya indirilirken, eğlence etkinlikleri ve televizyon şovları iptal edildi. Kentin bazı bölgelerinden kiliselere ücretsiz araç servisi yapılıyor.
Tüm ülke genelinde toplu taşıma araçlarında aşırı güvenlik önlemleri alınıyor. Metro girişlerinde eğitimli köpeklerle polisler devriye gezerken, havaalanlarındaki güvenlik önlemleri de üst seviye çıkarılmış durumda.

Dünyanın en büyük metro ağına sahip olan Moskova metrosunda, hafta içi çalışma günleri yaklaşık 7 milyon yolcu taşınıyor.

Moskova'da Şubat 2004'te de bir intihar eylemcisi metroda üstündeki bombaları patlatmış, saldırıda 39 kişi ölmüştü. Aynı yılın Ağustos ayında bir başka intihar eylemcisi, yine metroda üzerindeki bombaları patlatarak 10 kişinin ölümüne neden olmuştu.

Her iki saldırıyı da Rus kamuoyunda "Kara Dullar" olarak bilinen Çeçenistan'da eşlerini kaybedenlerin oluşturduğu intihar eylemcisi kadınlar düzenlemişti.

Bu arada, uluslararası haber ajansları El Kaide'ye yakınlığıyla bilinen 3 internet sitesinde yayımlanan yorumlarda Moskova'daki terörist saldırıların övüldüğünü kaydettiler.
Associated Press ajansı, bu sitelerden birinde Çeçen militanlar için "dinden dönen ülkelerde karanlık tünel saldırılarını başlatanlar" ifadesinin yer aldığı ön yazıyla tebriklerin kabul edildiği özel bir sayfa açıldığını ve sayfada 2 kadın intihar eylemcisini Allah'ın şehit olarak kabul etmesi dileğinin yer aldığını duyurdu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler