Ekranda sigarayı gören RTÜK cezayı kesti

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), son iki yılda tütün ürünü görüntülerine yer verdiklere gerekçesiyle 47 televizyon kanalına idari para cezası uyguladı.

Yayınlanma: 01.04.2010 - 07:43
Abone Ol google-news

Türkiye Büyük Millet Meclisi Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, 4207 Sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun'da yapılan değişikliğin yürürlüğe girmesiyle, 19 Mayıs 2008 tarihinde, sigara yasağının kısmi olarak başladığını hatırlattı.

Kapsamının genişletilmesiyle 19 Temmuz 2009 tarihinden itibaren Türkiye'nin dumansız hava sahasına kavuşturulduğunu belirten Erdöl, ''Buradaki temel amacımız, toplumun tüm kesimlerini ve özellikle gelecek nesilleri, başkalarının içtiği sigara ve tütün ürünlerinin dumanının verdiği zarardan korumaktır'' dedi.

Erdöl, sigara ile ilgili olarak Türkiye genelinde yapılan denetimlerin sıkı ve titizlikle sürdürüldüğünü de vurgulayarak, şöyle devam etti:

''Ülkemizde, 19 Temmuz 2009 tarihinden bu yana toplam 247 bin 961 denetim yapılmış, bunlardan aksaklık tespit edilenlerle ilgili gerekli tutanaklar tutulmuştur. Uyarılara rağmen aksaklıkları gidermeyenler hakkında 2 bin 94 adet cezai işlem uygulanmıştır. Genel olarak yasaya uyum oranı yüzde 99,2'dir. Etkin denetimin sağlanması için ülke genelinde 2 bin 229 denetim ekibinde 6 bin 150 personel görev yapıyor.''

Erdöl, televizyonlarda tütün ürünlerinin kullanıldığı görüntülere yer verilmesinin özellikle gençler üzerinde özendirici bir etki yaptığını belirterek, ''RTÜK bu konuda denetlemeleri yapıyor. Uygulama ileriye yönelik sigara kullanımı alışkanlığının azalmasını sağlayacaktır'' diye konuştu.

Cevdet Erdöl, uygulanan yasanın ''dünyanın medeni kanunlarından biri'' olduğunu da kaydetti.
 

RTÜK cezaları

Erdöl, sigaranın özentiyle başlayan bir alışkanlık olduğunu, bu nedenle televizyonlara yönelik denetimlerin ileriye dönük olumlu sonuçlar doğuracağını belirterek, ''Uygulama ileri yönelik sigara kullanımı alışkanlığının azalmasını sağlayacaktır'' dedi.

RTÜK'ten, yasağın uygulama konulduğu 19 Mayıs 2008 tarihinden bu yana yapılan denetim sonuçlarına ilişkin bilgi istediğini belirten Erdöl, şöyle devam etti:

''Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkındaki Kanun, RTÜK tarafından da büyük bir titizlikle takip ediliyor. RTÜK tarafından yapılan incelemeler sonucunda 19 Mayıs 2008 ile 19 Şubat 2010 tarihleri arasında 41'i ulusal, 1'i bölgesel ve 5'i yerel yayın yapan kuruluş olmak üzere toplam 47 adet idari para cezası uygulanmıştır. Uygulanan para cezaları ulusal yayın yapan kuruluşlar için elli bin, bölgesel yayın yapan kuruluşlar için beş bin, ve yerel yayın yapan kuruluşlar için ise bin liradır.''

Erdöl, RTÜK tarafından alt sınırdan verilen idari para cezalarının toplam bedelinin ise 2 milyon 60 bin lira lira olduğunu sözlerine ekledi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler